Annonce
Kultur

Rytterstatue på udflugt til Randers: Modellen er samlet, men Kong Christian X er faldet af hesten

Modellen af Rytterstatuen fra Store Torv er nu samlet så godt som det er muligt. Museumsinspektør Anne Sophie Lykke-Poulsen åbner udstillingen på lørdag. Foto: Annelene Petersen
Rytterstatuen fra Store Torv i Aarhus kan nu også opleves på Randers Kunstmuseum, der laver udstilling om billedhugger Helen Schou.
Annonce

AARHUS: Kong Christian X er på udflugt. Den danske konge er redet fra Aarhus til Randers.

På Randers Kunstmuseum står nu den model, som billedhuggeren Helen Schou lavede af Rytterstatuen på Store Torv i Aarhus: Kong Christian X til hest - kendt af alle århusianere og byens gæster.

Anledningen er en stor udstilling, "Monumenternes kvinde", på det kronjyske museum om Helen Schou. Den lille kvinde, som lavede store heste. En anden er "Den Jyske Hingst", som står på Østervold i Randers og troner stateligt over byen.

Hvad var mere oplagt end at tage modellen af Christian X til hest med på udstillingen, hvis det var muligt? Det blev det, fordi udstillingens kurator, museumsinspektør Anne Sophie Lykke-Poulsen med hjælp fra arkitekt Henrik Bauer på Aarhus Rådhus fandt ud af, at nede i kælderen under rådhuset og godt pakket ind i træuld og barrikaderet af trævægge, dér, lige dér, lå den model af Rytterstatuen, som Helen Schou havde brugt.

Annonce

Kun delvis samlet

For nogle uger siden blev de mange dele pakket ud og møjsommeligt og med stor forsigtighed fragtet til Randers.

Nu er den pakket ud og samlet.

Men kun delvis.

Hesten er samlet. Men kongen himself er udstillet på et podie ved siden af hesten. Det var ikke muligt at få ham sat op på hesten, der i øvrigt er holdt sammen af et stativ af træ - for en sikkerheds skyld. Modellen kan ikke bære sin egen vægt.

Sådan står de nu og under udstillingen. Det har ikke været muligt at få kongen op på hesten. Foto: Annelene Petersen

Kongens torso og hoved står på en søjle ved siden af hesten.

Mindre dele som stigbøjler er udstillet i montrer.


Det har været meget spændende at hente modellen og at følge konservatorerne.

Anne Sophie Lykke-Poulsen


- I processen har det vist sig, at den gipsmodel, som vi kender fra billederne fra Helen Schous atelier, ikke er den, som vi nu har på Randers Kunstmuseum. Den var nemlig lavet i ler, som efterfølgende er malet hvidt, vurderer konservatorerne, forklarer Anne Sophie Lykke-Poulsen og fortsætter:

- Ud fra den model har Helen Schou lavet afstøbningsforme til gipsmodellen. Vi har enkelte af dem på museet. Ved brug af dem har hun støbt de dele, som vi hentede under kælderen på Aarhus Rådhus. Disse gipselementer er blevet brugt til at lave de negative støbeforme, som skulle bruges til bronzen. Det vil sige, at det rigtig nok er gipsmodellen af rytterstatuen i 1:1, men at den model aldrig har været lavet med det formål at være samlet og dermed ikke er lavet til at bære sin egen vægt.

Annonce

Spændende proces

En ordentlig krabat er skulpturen. Anne Sophie Lykke-Poulsen fylder ikke meget ved siden af. Foto: Annelene Petersen

Samlet er den blevet, men et stativ omkring den har været nødvendigt. Det er ikke muligt at modellere op i gips, hvorfor Helen Schou først har lavet en lermodel. Den findes dog ikke længere.

- Det har været meget spændende at hente modellen og at følge konservatorernes og Justesen Art Packing Solutions arbejde med at samle rytterstatuen. Og den nye viden har kun givet mere respekt for skaberen bag. De mange års arbejde giver mening, siger Anne Sophie Lykke-Poulsen.

Rytterstatuen i virkeligheden på Store Torv. Foto: Flemming Krogh

Udstillingen om Helen Schou åbner for offentligheden søndag 27. september på Randers Kunstmuseum.

Sådan foregik det, når Kong Christian X red sin daglige ture gennem København under Besættelsen. Foto: Ritzau Scanpix

Udstillingen og kunstneren

  • Udstillingen "Monumenternes kvinde" om billedhuggeren Helen Schou åbner for publikum på Randers Kunstmuseum søndag 27. september. Kan ses til 7. marts 20212.
  • Helen Schou blev 101 år. Hun døde i 2006.
  • Rytterstatuen blev færdig i 1966, Den Jyske Hingst i 1969.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kontant anfører og frustreret målscorer: - Toget er på vej hen ad perronen

Østjylland

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Annonce