Annonce
Randers

Modstandere af naturnationalpark har ét skud tilbage i bøssen - men de kan ikke vinde tid ved at klage

Modstanderne af en Naturnationalpark Fussingø, som den ser ud nu, kan nu blot håbe, at der rejses krav om VVM-undersøgelse, da det vil kunne udsætte etableringen af parken. Foto: Annelene Petersen
De grupper af borgere, som kæmper mod virkeliggørelsen af den indhegnede Naturnationalpark Fussingø, har nu blot et enkelt håb tilbage, nemlig at en igangværende miljøscreening konkluderer, at en VVM-undersøgelse er nødvendig. En klage over screeningsresultatet vil nemlig ikke have opsættende virkning.

Randers: Som tidligere omtalt ligger det nu fast, hvordan den kommende Naturnationalpark Fussingø skal indrettes. Projektet er endeligt faldet på plads efter først en periode, hvor såvel lokale, som nationale projektgrupper har kunnet komme med input og kommentarer, og hvor parken endvidere har været gennem en offentlig høring.

Politikerne i forligspartierne bag loven om naturnationalparker har også sagt god for projektet, så nu mangler blot en endelig, formel beslutning fra Miljøministeriet om at gå i gang med etableringen.

Beslutningen kommer formentlig så snart, Miljøstyrelsen har givet grønt lys også. Den er lige nu i gang med en såkaldt miljøscreening af området, en screening, der er nødvendig, fordi hydrologien (måden vand bevæger og fordeler sig på) i området også skal bringes tilbage til det naturlige.

Annonce

- Tiden arbejder for os

I fredagsudgaven af Randers Amtsavis sagde Malene Thune fra Brugerlaug Fussingø, der arbejder for først og fremmest at få droppet ideen om at indhegne hele det 833 hektar store område og udsætte store græssende dyr i det, at hun håbede og regnede med, at man med miljøscreeningen kunne vinde tid. Håbede, fordi tiden lige nu synes at arbejde for modstanderne af parken, idet blandt andet flere og flere kommuner rundt om i landet nu siger nej tak til indhegnet natur.

Hvis der bliver dømt miljøvurdering (VVM-undersøgelse, red.) vil det typisk tage fra 8 måneder til halvandet år afhængigt af projektets omfang.

Niels Bjørkbom, kontorchef, Miljøstyrelsen

- Vi håber naturligvis, at man vil kræve VVM-undersøgelsen, som jo ikke er noget, man laver fra den ene dag til den anden. Men bliver der uden videre givet grønt lys, vil den beslutning kunne påklages. Det vil vi så naturligvis gøre, så under alle omstændigheder regner vi med at vinde noget tid, sagde Malene Thune blandt andet.

Annonce

Ikke opsættende

Nu viser det sig imidlertid, at hun og hendes kampfæller ikke skal regne med mere tid, hvis ikke det ender med krav om en VVM-undersøgelse. I Miljøstyrelsen bekræfter kontorchef Niels Bjørkbom, at man er i gang med at "få afklaret det konkrete projekt og herunder fastlagt, hvorvidt parken er omfattet af miljøvurderingsreglerne".

Kontorchefen bekræfter også, at en screeningsafgørelse ganske vist kan påklages, men at det ikke vil have opsættende virkning på projektet.

- Hvis der bliver dømt miljøvurdering (VVM-undersøgelse, red.) vil det typisk tage fra otte måneder til halvandet år afhængigt af projektets omfang, oplyser Niels Bjørkbom i en e-mail.

Med andre ord vil det give Malene Thune og kompagni masser af tid, hvis screeningen resulterer i krav om en VVM-undersøgelse.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce