Randers: - Det er forskelsbehandling, så det batter. Og det på trods af, at handicapkonventionen siger, at alle børn skal have samme rettigheder.
Ordene kommer fra Jannie Frydensberg Sørensen, der er mor til to. En søn, der går i almindelig folkeskole, og en datter, der på grund af autisme og adhd går i specialskole.
Da sønnen under anden coronanedlukning blev hjemsendt, skulle datteren fortsætte med at møde op til fysisk undervisning på sin skole. Noget, hverken mor eller datter var tryg ved.
- Som forælder må man ikke holde sit specialbarn hjemme, hvis man er bange for smitte og vil tage ansvar, bryde smittekæder og vise samfundssind. Nej, så risikerer barnet ulovligt fravær og ingen undervisning. Vil man holde sit barn hjemme, skal man søge om ekstraordinær frihed, som man kan få bevilliget, hvis for eksempel en i husstanden er i risikogruppen, men så har barnet ikke krav på undervisning, forklarer Jannie Frydensberg Sørensen og fortsætter:
- Hvorfor skal der være så stor forskel på vores børn? Hvorfor skal min datter udsættes for smitterisiko, mens min søn må undervises hjemmefra? Jeg føler virkelig, at regeringen har vurderet, at specialbørn er mindre værd end "normale" børn.
Skal være et tilbud
Myndighedernes argument for ikke at hjemsende børn fra specialskoler er, at en hjemsendelse vil få for store konsekvenser for mange af børnene. I nogle tilfælde fordi børnene har diagnoser, der betyder, at de ikke kan håndtere store skift i hverdagen, men har behov for helt faste rammer. I andre tilfælde fordi forældrene er i en situation, hvor de ikke er i stand til at have børnene hjemme på fuldtid.
Jannie Frydensberg SørensenSårbare børn fra den almindelige folkeskole bliver tilbudt at komme fysisk i skole trods hjemsendelsen, men specialbørn med ressourcestærke forældre kan ikke få lov at være hjemme og modtage nødundervisning. Hvorfor skal der være den forskel?
Jannie Frydensberg Sørensen erkender, at det er virkeligheden for mange specialbørn, og hun har derfor heller intet ønske om, at alle elever i specialskoler skal hjemsendes. Derimod kæmper hun for, at familier med specialbørn skal have et valg og ikke skal skæres over én kam.
- Der er mange, hvis hverdag ramler, hvis de går hjemme, og selvfølgelig skal de specialbørn i skole. Men det er altså ikke alle specialbørn, der mistrives, når de går hjemme. Nogle kan godt være hjemme og modtage undervisning, men det må de ikke, siger hun og tilføjer:
- Sårbare børn fra den almindelige folkeskole bliver tilbudt at komme fysisk i skole trods hjemsendelsen, men specialbørn med ressourcestærke forældre kan ikke få lov at være hjemme og modtage nødundervisning. Hvorfor skal der være den forskel?
Ressourcemangel
Undervisningsministeren har tidligere forklaret det manglende valg til familier med specialbørn med ressourcemangel. Der er ganske enkelt ikke lærere nok til, at der både kan afholdes fysisk og virtuel undervisning på specialskolerne.
Den forklaring giver Jannie Frydensberg Sørensen dog ikke meget for.
- Der er jo ikke tale om et fuldt skema med virtuel undervisning fra morgen til eftermiddag. Det er nødundervisning, hvor der blot skal lægges nogle opgaver ind, som eleverne kan løse hjemmefra. De ressourcer, der skal bruges på at uploade opgaver til de hjemsendte elever, sparer man i klasseværelset, fordi der er færre elever der. Samtidig bliver det lettere at overholde afstandskrav mellem de elever, der har brug for fysisk undervisning. Og som en bonus sparer man ressourcer på buskørsel, lige nu er der jo sat ekstra busser ind til at transportere specialbørn på grund af kravet om afstand, konstaterer hun.
Hev datter hjem
Da Jannie Frydensberg Sørensens søn havde været hjemsendt en uges tid, mens datteren fortsat var tvunget til fysisk fremmøde, fik hun nok. Hun tog en snak med datterens skole, og fik lov at hive hende hjem til nødundervisning.
- Vi er i en heldig situation, hvor min datter går i en klasse med kun fire elever. Den ene er sygemeldt, min datter er hjemsendt, så nu er der kun to børn i klassen. Det betyder, at lærerne kan tilbyde min datter nødundervisning, men det er noget, de har tilbudt af egen fri vilje, ikke fordi de skal, fortæller hun.
Nu kæmper hun derfor på vegne af de mange andre familier med specialbørn, der står i præcis samme situation, som hun gjorde for ganske nylig. Sammen med hundredvis af forældre, der er gået sammen i Facebook-gruppen "Fjernundervisning til specialbørn, ja tak" forsøger hun at råbe regeringen op for at give specialbørn landet over mulighed for at modtage undervisning hjemmefra.