Annonce
Randers

Motion kommer de liggende til

Liggecykelforeningen på tur. Her er første etape gennem Fladbro Skov fra campingpladsen. Foto: Annelene Petersen

Opsigtsvækkende Liggecykelforening kørte 60 kilometer på bakkede veje i og omkring Randers, da der var generalforsamling i weekenden.

Annonce

Hjemmebyggede, fabriksnye, dyre og billige, pangfarvede og afdæmpede, ja, snart sagt cykler i alle afskygninger. Men dog med et tilfælles: Deres menneskelige rugbrødsmotorer ligger ned og cykler på dem.

Og det er ikke fordi de er dovne, eller bare gerne vil komme liggende til det. Det er fordi det passer dem, og fordi vindmodstanden med den mere aerodynamiske stilling reduceres betragteligt.

Og fordi det er sjovt.

»Ja, det er en niche, det vil jeg da gerne indrømme,« kommer det fra pædagog Jørgen Pedersen, Vodskov, der har været bidt af en gal liggecykel siden 2000. Han er med i Liggecykelforeningen, der i weekenden holdt sin årlige generalforsamling i Randers, med overnatning på campingpladsen i Fladbro og med cykelture ud i det bakkede opland omkring Randers.

»Det er altid interessant, når der er bakker. Det synes vi jo,« kommer det fra den cyklende pædagog, der ligger på landevejen i gennemsnit mellem 500 og 1000 kilometer om måneden.

På bakkerne er de liggende køretøjer rigtig gode nedad, men bruger til gengæld mere tid end deres oprejste kolleger opad.

Cykelturene omkring Randers i weekenden var noget, der kunne få trafikanter til at glane og kigge en ekstra gang.

For det var et sjovt syn at se de op mod 15 cykler, heraf et par atypiske varianter af den oprejste type, komme ræsende. I fuld fart, men alligevel snakkende på livet løs med hinanden.

Hvis man tror, at det er noget, man får ondt i ryg og nakke af, så må man tro om igen.

»Faktisk, så er det akkurat samme vinkel, jeg sidder/ligger i, som hjemme på sofaen. Det er ret behageligt, og det er kun benene man belaster,« siger Torben Ravn, Ulstrup, der selv bygger sine cykler og i gennemsnit cykler 200-600 kilometer om måneden. I dag har han sin 13-årige søn, Søren Ravn, med på noget af cykelturen.

Liggecyklisterne er vant til at vække opsigt og til at folk gerne vil slå en sludder af med dem om deres aparte køretøjer. Og de er hyggelige folk, der sætter det sociale samvær højt. Dog har de svært ved at trække kvinder til. Foreningen tæller cirka 150 styks, heraf kun en håndfuld kvinder.

»De gider det ikke rigtig. Der er også meget mandehørm. Vi er jo af sted på cykelture, når vi er sammen, så der er ikke rigtig noget at være med til for koner og børn,« siger formanden for Liggecykelforeningen, ingeniør Brian Scharling, Støvring ved Aalborg.

Han har tre børn og dermed gode undskyldninger for ikke at være så aktiv på cyklen, som sine klubmedlemmer.

»Det bliver vel til op mod 160 kilometer om måneden her om vinteren. Jeg er en rigtig kontorcyklist,« indrømmer Brian Scharling.

En kabinecykel, eller Velomobil, er også med på tur. de er blevet meget populære og ses mere og mere på de danske cykelstier.

Heine Vedel, Vinderup, har købt sin brugt for lige under 30.000 kroner, men har så til gengæld solgt sin bil, som stod ham i 4500 kroner om måneden.

»Så det svarer jo til, at jeg kan købe en ny cykel hvert år,« siger han.

Han kører 800-1000 kilometer om måneden, og blandt andet på arbejde hver dag.

Der er 17,4 kilometer, men jeg kører en omvej så det i alt bliver 21,2 kilometer. Det er en mere tryg og sikker vej,« siger Heine Vedel, der i øvrigt lagde for hårdt ud med cyklingen og fik skinnebensbetændelse.

Han har sat klistermærker af gamle damer med stok på sit køretøj, som symbol på, hvor mange han har kørt ned undervejs. Der er i øjeblikket to.

»Det er altså kun for sjov, og svarer vel lidt til at jagerpiloterne satte hak i næsen på flyene,« griner Heine Vedel.

Tilbage til en af de flittige cyklister, Jørgen Pedersen, der slet ikke kan lade være med alt det cykleri. Han var naturligvis også selv cyklende til generalforsamlingen i Randers, selv om det var en tur på omkring 200 kilometer. 200? Så langt er der da ikke fra Vodskov nord for Aalborg til Randers, vil den opmærksomme læser bemærke.

»Næh, men jeg tog lige en omvej på omkring 100 kilometer til et mejeri ved Skanderborg, der laver sådan en god ost,« siger Jørgen Pedersen og får de anerkendende smil frem i ansigterne på sine medcyklende.

Se, det er en af vore, en rigtig liggecyklist, der lige kører en omvej på 100 kilometer, kan man se, de tænker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce