x
Annonce
Randers

Muligvis første gang nogensinde: Krydstogtskib lægger til kaj i Randers Havn

Krydstogtskibet Nordstjernen lægger til kaj i Randers Havn onsdag efter påske og medbringer 32 turister fra Schweiz, Tyskland og Østrig, som blandt andet skal på en guidet gåtur til seværdighederne i Randers midtby. Pressefoto.
Det er ikke verdens største, men et meget særligt krydstogtskib, der lægger til i Randers med 32 turister, og turistchefen håber, det baner vejen for flere krydstogtturister.

Randers: Onsdag efter påske får Randers Havn for første gang besøg af et krydstogtskib, når MS Nordstjernen fra Norge lægger til kaj i det nordlige havnebassin, efter planen klokken 9, og sætter de 32 passagerer i land.

Krydstogtturisterne kommer fra Schweiz, Tyskland og Østrig. De er alle gået ombord på MS Nordstjernen i Trondheim i Norge og er på vej til Lübeck-Travemünde i Tyskland. Fælles for turisterne er en stor interesse for maritime oplevelser, besøg på historiske skibe, historiske byvandringer og oplevelser i naturen. Det fortæller turistchef Anne-Mette Knattrup, VisitRanders.

Hun er 99 procent sikker på, at der ikke tidligere har været krydstogtskibe i Randers:

- Jeg har ikke kigget i historiebøgerne, men jeg kan selv huske 19 år tilbage, griner hun.

Annonce

Et helt særligt skib

MS Nordstjernen blev bygget i 1956 i Hamborg. Det er fredet i særklasse i Norge, fordi det er et ekstraordinært eksempel på skibsdesign fra 1950erne med træk tilbage til 1930erne og dampskibene.

Det blev i sin tid bygget som et meget sødygtigt kombineret post-, fragt- og passagerskib for at forbinde selv de fjernest liggende, arktiske egne af Norge med resten af verden. Det foregik for Hurtigruterne i Norge.

Siden er Nordstjernen udfaset som post- og fragtskib og er i dag et krydstogtskib for turister, der har en hang til hyggelige, nostalgiske krydstogtskibe og gedigent håndværk.

Håber på flere

Det historiske besøg er kommet i stand, uden at nogen i Randers har gjort noget særligt for det.

- Jeg kan ikke prale af, at det er resultatet af en lang og strategisk indsats, fortæller Anne-Mette Knattrup. Det var nemlig det norske rederi, der selv kontaktede Randers Havn og spurgte om lov til at lægge til på ruten fra Norge til Tyskland.

Men nu vil VisitRanders forsøge at udnytte det overraskende besøg til at tiltrække flere krydstogtgæster. Randers Havn kan dog ikke tage imod de meget store skibe med 1000 eller flere passagerer, som i disse år i stigende antal lægger til i København, Aarhus, Aalborg og Skagen. I Randers vil man satse på de mindre skibe.

- Nu er krydstogtferie noget, der er tilgængeligt for rigtig mange mennesker, før i tiden var det luksus, så de, der fortsat vil føle sig som luksusforbrugere og gerne vil have den særlige forplejning, de begynder at flytte over til nogle mindre krydstogtskibe, og dem, der kommer med Nordstjernen til Randers, er nogle feinschmeckere. Det er en tendens, vi holder øje med, fortæller turistchefen.

Står på hovedet

Nordstjernen og de 32 passagerer er i Randers fra ni morgen til 22 aften. I løbet af dagen er der et omfattende program, som VisitRanders og Randers Kommune med Anne-Mette Knattrups ord har stået på hovedet for at få planlagt:

- Vi tilbyder alt mellem himmel og jord, alt hvad gæsterne kunne ønske, og det arbejde har langt oversteget de 32, der kommer. Det gør vi for at vise, at alt det kan I ikke nå på én dag, så vi håber, de kommer tilbage, siger hun.

Når skibet ankommer, står Randers Cityhosts klar til at tage imod turister, der vil bevæge sig rundt på egen hånd. Der er også planlagt en guidet gåtur til seværdighederne i Randers midtby med shoppingmuligheder undervejs. Desuden bliver turisterne tilbudt en sejltur langs fjorden fra Kyst- og Fjordcenteret og en sejltur med Ragna over fjorden.

Flere sejler til Danmark

Stadigt flere krydstogtskibe sejler til Danmark.

I 2002 skete det 225 gange. I 2017 var det steget til 469.

Langt de fleste lægger til i København. I 2017 var det 325.

Aarhus fik besøg af 36 krydstogtskibe i 2017

Aalborg fik besøg af 35 krydstogtskibe i 2017

Skagen fik besøg af 31 krydstogtskibe i 2017.

Kilde: Danmarks Statistik

Plads til de små

De krydstogtskibe, der anløber København, er op til 330 meter lange. Den størrelse er der ikke plads til i Randers.

I Randers Havn må skibene maksimalt være 140 meter lange, 19 meter brede og ikke stikke dybere end 6,2 meter.

Kilde: Havneassistent Per Møller, Randers Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Annonce