Annonce
Østjylland

Mundbind er blevet et krav: Mange havde dem allerede på fra morgenstunden - andre var gået forgæves

Voxpop på busterminalen i Horsens om maskepåbud i bybusser. Foto: Mads Dalegaard
Der var mange mundbind at se tirsdag morgen på Horsens Trafikterminal, og for folk uden var årsagen, at de endnu ikke havde nået at skaffe nogen. Midttrafik giver lige folk en chance for at skaffe dem, inden man følger kravet og begynder at afvise passagerer.
Annonce

Horsens: Kravet om mundbind i offentlig transport er blevet udvidet til også at gælde i Horsens Kommune. Det blev meldt ud mandag eftermiddag, og ved busterminalen i Horsens havde mange passagerer allerede iført sig et mundbind, da Folkebladet kiggede forbi tirsdag morgen.

Stemningen var positiv i forhold til brugen af beskyttelse mod Covid-19 i byens busser og i de tog, der standser på stationen:

- Det er fint nok, når man kan se, hvordan det er eskaleret i Aarhus. Sådan kunne det også gå her. Vi har en times transport om dagen, så vi overlever nok at have dem på der, siger 17-årige Jon Dahl, der sammen med jævnaldrende Victor Rostal Kaack ventede på en bybus mod Learnmarks lokaler på Strandpromenaden.

Jon Dahl (t.v.) og Victor Rostal Kaack havde været forberedt på, at mundbind kunne blive et krav i Horsens, så de havde skaffet dem, inden meldingen kom mandag eftermiddag. Foto: Mads Dalegaard

Han var kommet ind til Horsens med regionalbus fra Hovedgård, mens Victor Rostal Kaack havde taget turen fra Østbirk. Begge var forberedt på gårsdagens melding og havde mundbind med og på. Men der var også forståelse for dem, der endnu ikke havde.

- I dag gør det ikke noget, men om en uges tid bør folk have haft mulighed for at få fat i nogen. Det er heller ikke alle butikker, der har mundbind lige nu, sagde Jon Dahl.

Annonce

Er i gang med at skaffe dem

Blandt de personer uden mundbind, som avisen snakkede med, var der bestemt heller ikke modstand mod brugen af dem. De havde bare ikke nået at skaffe nogen endnu.

19-årige Frederikke Andersen fra Hornsyld kommer til at bruge mundbind, når hun har fået fat i dem.

- Ja, det gør jeg helt sikkert. Det er helt fair - vi skal passe på os selv og på andre. Jeg har ikke lige fået købt et endnu, og de var udsolgt i 7Eleven, sagde hun og kunne tilføje, at hendes mor var i gang med at skaffe nogle.

Frederikke Andersen fra Hornsyld havde sat sin mor på sagen for at skaffe mundbind, så hun kan følge kravet fremadrettet. Foto: Mads Dalegaard

Hans-Erik Jensen er nødt til at tage offentlig transport, så han kan komme på arbejde på Bjerrevej, og tirsdag måtte det lige blive uden mundbind.

- Jeg prøvede at få fat i et i 7Eleven her til morgen, men de havde ikke nogen, så nu prøver jeg på apoteket senere i dag. Jeg synes, det er i orden, at det er blevet et krav, for smittetrykket er også steget her i Horsens, sagde han.

Hans-Erik Jensen satsede på at skaffe mundbind på apoteket senere tirsdag, efter han gik forgæves i 7Eleven. Foto: Mads Dalegaard

De lokale apoteker fortæller til Folkebladet, at de møder stor efterspørgsel på mundbind, men de har været godt rustet. Nogle har et stort lager, men fælles for alle apoteker er, at de får leverancer af mundbind hver dag, hvilket gør, at de ikke løber så nemt tør.

De har oplevet den store efterspørgsel, efter at myndighederne startede med at anbefale mundbind i offentlig transport. I den periode har de købt så mange ind som muligt.

Hos chaufførerne er man godt tilfredse med, at der nu kommer mundbind på.

- Bare vi ikke skal have det på, mens vi kører, så er det fint nok. Jeg bruger visir, som jeg slår ned, når jeg skal betjene passagererne. Man skal lige vænne sig til det, og det er varmt at have på for tiden, men det er fint, hvis det er det, der skal til, sagde buschauffør Sven-Erik Lauridsen.

Annonce

Kontrollører har mundbind med

Man kan ikke få bøde for ikke at have mundbind på, men man kan blive afvist og dermed ikke få lov til at køre med den offentlige transport. Det oplyser Midttrafik på sin hjemmeside.

Det er trafikselskabet, der håndhæver kravet, og det vil have kontrollører rundt i busserne i de kommuner, hvor der er indført krav om mundbind. Det bliver som udgangspunkt ikke chaufførerne, der afviser passagererne.

- Der er mange, der allerede har mundbind på i dag, og i morgen begynder vi nok at fortælle folk, at vi henstiller til, at de skal have et på, fortalte buschauffør Sven-Erik Lauridsen. Foto: Mads Dalegaard

Midttrafik oplyser til Folkebladet, at man her ser kravet om mundbind som gældende fra dags dato, men fordi myndighederne endnu ikke har lavet en endelig bekendtgørelse omkring det, så er en egentlig dato ikke blevet meldt officielt ud fra myndighedernes side endnu.

Trafikselskabet oplyser desuden, at folk får en chance til at få skaffet mundbindene, inden kontrollørerne begynder at afvise folk. Desuden har kontrollørerne mundbind med, som de her i begyndelsen uddeler til passagerer, der mangler.

Annonce

Hellere krav end anbefaling

Kravet om mundbind er startet i Aarhus Kommune, hvor smittetrykket er steget voldsomt den seneste tid. Mandag blev kravet udvidet til yderligere fem kommuner: Silkeborg, Favrskov, Odder, Skanderborg og Horsens.


Det er det mindste, vi kan gøre, hvis det kan hjælpe med at stoppe smitten.

Pia Poulsen, pendler på Horsens Trafikterminal


En væsentlig årsag er, at mange rejser med offentlig transport mellem kommunerne, og det gjaldt også for nogle af dem, Folkebladet mødte. Pia og Gert Poulsen havde haft mundbind på længe, da de stod på Horsens Trafikterminal og ventede på at komme videre, efter de lige var ankommet fra Aarhus.

En lang tur med mundbind, men det klagede de ikke over.

- Det er det mindste, vi kan gøre, hvis det kan hjælpe med at stoppe smitten. Man skal lige vænne sig til det, men det tager heller ikke mere end 10-15 minutter, og så der det bare sådan, det er, sagde Pia Poulsen.

Pia og Gert Poulsen havde haft mundbind på, siden dagens pendlertur startede i Aarhus. Foto: Mads Dalegaard
Midttrafik oplyser på sin hjemmeside, at mundbindskravet som udgangspunkt også gælder chaufførerne. Tirsdag havde nogen fået dem på, mens en anonym chauffør kunne fortælle, at han endnu ikke havde fået udleveret nogle, og derfor ikke kunne have dem på. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Annonce