Annonce
Kultur

Museerne: Helen Schou forlænges og kvindelige fotografer kommer ud af mørket

Prinsesse Benedikte åbnede 29. september Randers Kunstmuseums store Helen Schou-udstiling. Den kan ses frem til 16. maj. Foto: Lars Rasborg
Museum Østjylland har længe stået klar med særudstillingen "I skyggen", der fokuserer på landets første kvindelige fotografer, hvoraf den ene var fra Randers. Den kommer til at åbne museet, der også håber på at kunne få vikinge-eksperten Jeanette Varberg sneget ind på plakaten.

Randers: Nær ved og næsten. Nationalmuseets efterspurgte museumsinspektør og foredragsholder Jeanette Varbjerg står på programmet på Museum Østjylland 4. maj. Altså to dage før museet får mulighed for at åbne for større arrangementer.

- Lige nu ved vi ikke, om vi får mulighed for at skubbe foredraget nogle dage. Men vi håber det. Det er foreløbig blevet aflyst to gange, siger museumsdirektør Jørgen Smidt-Jensen, der åbner museet i Randers med den længe ventede særudstilling " I skyggen" 21. april, når de danske museer igen kan åbne for publikum.

- Den har stået klar siden februar. Og vi glæder os til, at vi endelig kan vise den, når vi kommer frem til 21. april, siger Smidt-Jensen om udstillingen, der retter fokus på de første kvindelige fotografer.

Annonce


Under alle omstændigheder lever og ånder vi jo for, at der er gæster og brugere af huset. Så tager vi gerne det med, at vi skal tjekke coronapas.

Jørgen Smidt-Jensen


Det er en udstilling, hvor kvinderne kravler ud af mørket. Overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen står bag udstillingen, der omfatter 150 fotografier, taget af 10 kvindelige fotografer fra Danmark, Island og Færøerne. En af dem er den lokale Randers-fotograf Nielsine Zehngraf. Hun overtog i 1873 sin afdøde mands fotoatelier. Og hendes fotografier er værdifuld kildemateriale til skildring af byens udvikling fra midten af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet.

- Vi skal i gang med at skubbe nogle af de arrangementer, som vi har måttet aflyse. Vi skal også genoptage omvisninger og byvandringer i det omfang, det kan lade sig gøre, siger museumsdirektøren, der er klar på, at et coronapas er adgangskortet til museet og hele Kulturhuset.

- Vi har her til morgen snakket sammen i hele huset om, at vi skal etablere en slags coronavagt nede ved indgangen til Kulturhuset. Men det er ikke på plads endnu. Under alle omstændigheder lever og ånder vi jo for, at der er gæster og brugere af huset. Så tager vi gerne det med, at vi skal tjekke coronapas, siger Smidt-Jensen.

Hestene bliver på museet

På Randers Kunstmuseum bliver der mulighed for at se den store Helen Schou-udstilling frem til 16. maj, der hermed får 20 dage ekstra at løbe på.

- Det har været et stort ønske fra rigtig mange brugere, der har kontaktet os og bedt om at forlænge udstillingen, fordi de ikke nåede at se den inden nedlukningen, siger museumsdirektør Lise Jeppesen om en stort anlagt udstilling, der også blev udsat for benspænd undervejs.

Prinsesse Benedikte åbnede udstillingen 29. september - uden publikum. Så blev der i oktober og november mulighed for at se udstillingen, der havde pænt besøg i oktober.

- Men i november faldt besøgstallet betragteligt. På det tidspunkt var mange nervøse for at gå på museum. Det mærkede vi tydeligt, siger museumsdirektøren, der er taknemmelig over, at de mange private samlere og kommuner, der har lånt hende materiale til udstillingen, har indvilget i at give endnu 20 dage på Randers-museet, der åbner ny udstilling med kunstneren Anders Bonnesen 10. juni.

- Og vi krydser fingre for, at vi får lov til at åbne den udstilling , som vi gjorde en gang. Med  mange mennesker samlet og et glas hvidvin i hånden. Og ikke kun digitalt, som vi har været henvist til det seneste år, understreger Lise Jeppesen, der også har Sven Dalsgaard på programmet, når vi kommer frem til 14. august, hvor museet digter med på Randers Teaters forestilling "Sven fra Randers", der har urpremiere samme dato.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce