Annonce
Randers

Museum oppe på dupperne: Jul i selvforsyningstankens skær

Museumsinspektør Lisette Berg Andersen har tilrettelagt årets juleudstilling, og arkitekt Ida Elise Bryldt har lavet rammerne til den. Foto: Annelene Petersen
Museum Østjylland rammer med sin juleudstilling lige ind i tidens mest vitale emner: bæredygtighed og selvforsyning. Årets udstilling tager nemlig afsæt i jul på gården i en tid, hvor man for øvrigt heller ikke havde så mange andre valg.
Annonce

Randers: Nostalgien smiler. Vi skal tilbage til en tid, førend smartphones, iPads og billige varer fra Kina, Indien og Bangladesh vendte op og ned på vores adfærd og vore indkøbsvaner. Med andre ord: En god, gammeldags jul på gården.

Det er den stemning, som Museum Østjylland tager afsæt i med sin årlige juleudstilling "Juleliv på gården" og ridser en fortid op, hvor man i flere måneder linede op til den stundende julehøjtid, lige som det var den naturligste ting i verden at lave sine julegaver omkring køkkenbordet.

Det var den rene bæredygtighed. Man klippede, klistrede, syede, strikkede og lavede små snedkerarbejder af de materialer, man havde ved hånden. Og maden, ja den stod i selvforsyningens skær. I sensommeren syltede man årstidens bær. I slagtemåneden november slagtede man grisen, der lagde hoved til juledelikatessen sylte, ligesom den leverede kød til spegepølser, saltet flæsk, røget skinke og meget mere. Og i december bagte man.

Så udstillingen er næsten topmoderne, hvad angår aktuelle kodeord i dagens debat, hvor selvforsyning og bæredygtighed fylder en hel del, og hvor der er fokus på madspild og kødløs kost.

Veganere var de ikke ligefrem på bondegården i gamle dage. Tværtimod. De svælgede i kød og spiste endda til overflod. For julen var den vigtigste højtid - og den længste. Den strakte sig fra 24. december til Helligtrekongers aften 5. januar.

Og der blev spist igennem i de mange juledage. Givetvis uden madspild. Alt kunne og skulle bruges. Det var ikke til debat dengang, men helt naturligt.

"Juleliv på gården"

Årets juleudstilling på Museum Østjylland.

Den er lavet af museumsinspektør Lisette Berg Andersen i samarbejde med arkitekt Ida Elise Bryldt.

Bondekonen Theresa Jessing har lavet fem juletegninger som forlæg til udstillingens tableauer.

Den åbnes lørdag 16. november klokken 11 af madhistoriker Bettina Buhl, Det grønne Museum.

Museet serverer julesmåkager, og Spillemandslauget fra Djursland go Mols leverer musikken.

Annonce

Bondekone har tegnet

Udstillingen er bygget op via forskellige tableauer, der fortæller lidt om livet på gården. Og museet har fået en rigtig bondekone til at tegne en nostalgisk bondegårdsjul.

Det er Theresa Jessing, der bor med sin tv-bonderøv og parrets to børn på Kastanjegården. Hun står for fem finurlige tegninger, der emmer af jul og hygge.

- Vi har bygget udstillingen op efter tegningerne, så de står en til en. På den måde bliver tegningerne levendegjort, forklarer arkitekt Ida Elise Bryldt, der sammen med udstillingens tilrettelægger, museuminspektør Lisette Berg Andersen har været i museets gemmer for at finde de rigtige juleting frem.

- Det er altid en stor fornøjelse at dykke ned i vores store legetøjssamling og finde ting og sager frem, siger Lisette Andersen, der også har været på Håndværkermuseet for at låne den udstoppede hest Peter, der før sit museumsliv var blikfang i daværende Justesens lædervarebutik i Randers.

Annonce

Voldsomme snemasser

Den voldsomme isvinter under Besættelsen i 1942 bliver også mindet i udstillingen, hvor en kane er blevet trukket frem i et vintertableau inden døre.

- Kanen blev blandt andet brugt af jordemoderen, der ikke kunne komme igennem snemasserne i bil. Så måtte hun ty til hest og kane for at komme fødende kvinder til undsætning, fortæller museumsinspektøren, der naturligvis også har nisser, høns og en enkelt rotte med i sin udstilling.

Den gamle jul garneres med lidt moderne elektronik, hvor museumsgæsten kan trykke sig ind på gårdens lyde og mystik og lytte sig tilbage til gamle dage.

"Juleliv på gården" åbner lørdag 16. november.

Allerede tirsdag og onsdag i næste uge kommer de yngste gæster forbi.

- På de to dage viser vi 600 børn rundt, fortæller Lisette Andersen.

Og det er populært. Der blev udsolgt på en enkelt dag.

Desuden har 35 randrusianske skoleklasser booket sig ind på et besøg på museets bondegård, så de ikke bare får en oplevelse, men også en fornemmelse af, hvordan man holdt jul i gamle dage, da deres oldeforældre var børn.

Hesten Peter blev udstoppet i 1911 af Berliner-firmaet Albert Fischer. Fra 1934 var den blikfang i sadelmagerbutikken i Middelgade 8 i Randers. I 1986 kom den på evig stald på Håndværkermuseet. Foto: Annelene Petersen
Vi skal tilbage til en tid, hvor man brugte meget tid på spil. Også Sorteper, der altså dengang blev illustreret med en sort lille pige, uden at nogen tog anstød af det. Foto: Annelene Petersen
Theresa Jessing har bidraget til juleudstillingen på museet med tegninger, der illustrerer bondegårdsjul. Foto: Sofie Amalie Klougart
Ugebladet Hjemmets julekalender. Her flankeret af et par gamle nisser. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Randers

Memphis Mansion tynget af Mandelas datters død: - Hun var sådan et sødt menneske

Annonce