Annonce
Navne

Museumskæmpe fylder 70

Jakob Vedsted, Ebeltoft, fylder 70 år. Pressebillede

Ebeltoft: Mandag 6. maj kan forhenværende overinspektør, cand.mag. Jakob Vedsted, Ebeltoft, fejre 70 års fødselsdag.

Jakob Vedsted er født og opvokset i København. I 1968 rejste han til Aarhus, hvor han siden tog studentereksamen på Aarhus Akademi. Herefter fulgte studier ved Aarhus Universitet, som blev afsluttet i 1981 som cand.mag. i forhistorisk arkæologi og historie.

De følgende år arbejdede han som udgravningsleder ved arkæologiske udgravninger i Thy og Vendsyssel, inden han i 1983 kom til Læsø Museum som museumsleder, Samtidig var han leder af et projekt, der skulle føre til museets statsanerkendelse, hvilket skete fra 1985.

Herefter fulgte ansættelsen som den første museumsinspektør ved Ebeltoft Museum, som ligeledes samme år havde opnået statsanerkendelse.

Jakob Vedsted var herefter leder af byens museum med Det gamle Rådhus, Siamesisk Samling, Farvergården samt Byhistorisk Arkiv i 25 år.

I forbindelse med, at museet i 2011 fusionerede med museerne i Grenaa og Randers, blev han overinspektør ved det fusionerede Museum Østjylland og en del af ledergruppen.

Efter 33 år som byens museumsmand blev han for et års tid siden pensioneret. I den forbindelse udtalte museumschef Jørgen Smidt-Jensen: ”Det er en museumskæmpe, vi tager afsked med.”

Jakob Vedsted er blevet særdeles godt integreret i den gamle købstad, som han kender som få. Han betegnes som en levende formidler, og hans store viden er blevet flittigt anvendt i skrift og tale med talrige foredrag, byvandringer og udstillinger.

Hertil kommer et omfattende lokal- og kulturhistorisk forfatterskab med udgivelsen af omkring 30 publikationer og et halvt hundrede tidsskriftsartikler. I den forbindelse er han blevet kaldt ”Ebeltofts krønikeskriver per excellence”.

Også i byens foreningsliv har han været aktiv. Ligesom har han været med i arbejdet omkring Nationalpark Mols Bjerge både som medlem af styregruppen for pilotprojektet og som bestyrelsesmedlem i otte år og formand for kulturudvalget.

I 2017 modtog han Ebeltoft Håndværker- og Borgerforenings hæderspris ”Lodvig” for sin store indsats for byen. Tillige blev han i år gjort til æresmedlem af Turistforeningen for Ebeltoft og Mols.

Jakob Vedsted bor lige midt i det gamle Ebeltoft – som han holder så meget af – sammen med sin kone Hanni, som i mange år har været socialrådgiver ved Kriminalforsorgen i Aarhus.

Fritiden bruges sammen med Hanni til blandt andet ture med boxerhunden Malu. Gamle danske violiner og deres historie samt klassisk musik er desuden blandt de mange fritidsinteresser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce