Annonce
Randers

Musikarrangør om Randers Ugen: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Stormen Johanne var en hård dame at få besøg af og kunne have fået katastrofale følger. Nemmere gik det med de mange udendørs arrangementer, hvor nye byrum kom i svingninger og spillede godt op til resten af ugeprogrammet.

Randers: Det har været 10 dage uden søvn. 10 dages hårdt arbejde. 10 dage, hvor folk var forvirret over, om der alligevel var fest på Justesens Plæne, efter at stormen Johanne havde raseret området, smadret domen og vanskeliggjort åbningen af Randers Ugen fredag 10. august.

Det er en træt og klatøjet musikarrangør Leif Bressum, der gør status mandag formiddag. For han har efter eget udsagn aldrig oplevet noget lignende i de fire årtier, han har arrangeret koncerter.

Han sov ikke i 72 timer efter Johannes besøg. Og da sidste lastbil søndag kørte sidste ladning grej væk fra Justesens Plæne, ja, da punkterede det ene dæk på bilen. Og det kunne passende være billedet på, hvordan Bressum i øvrigt har oplevet Randers Ugen anno 2018. Bøvlet og svær at håndtere.

- Det er noget af det hårdeste, jeg har været med til. Men stor ros til politi og beredskab, da det brændte på, siger Leif Bressum, der oven i købet må se i øjnene, at han sikkert kommer ud med et økonomisk tab.

- Jeg har ikke talt det hele op. Men det ser desværre ud til, at vi taber penge på det, siger Bressum, der blev hyret til at lave musikarrangementer i 2017 og 2018.

Om han fortsætter næste år, ved han ikke.

- Det er noget, jeg skal snakke med kommunen om. Så det ligger helt åbent, siger han.

Annonce
Det grå guld stormede til jazz- og folk teltet i Dytmærsken, da Den hvide Neger fra Holstebro alias Hennign Stærk med band fyrede den af fredag aften. Foto: Jacob Lerche

Byrum blev brugt

Eventchef Mette Bertelsen har selvsagt en lidt anderledes oplevelse af de ni dages fest. I hvert fald set fra helikopterperspektivet.

- Jo. Vi fik en anderledes flyvende start, som vi godt kunne have undværet. Men jeg synes, det var flot, at man alligevel kunne gennemføre det fastlagte program, siger eventchefen og tilføjer, at trods regn og rusk fredag, lørdag og søndag, så var der jævnt hen pænt besøg.

- Men det kniber mere med at skabe sammenhængskraften til mandag og tirsdag. Herefter blev vejret bedre. Vi fik gang i gadeteatret og folk begyndte at strømme til. Og der kom også til at ske meget i jazzteltet i Dytmærsken.

Overordnet set er det en tilfreds eventchef, der nu skal i gang med at evaluere og gøre klar til mødet med Randers Uge-bestyrelsen i september.

Især bemærker hun, at de udendørs aktiviteter har fungeret godt.

- Der er blevet skabt mange gode møder i byrummet, der har fungeret som flot supplement til de mange aktiviteter, der har været indendørs på kunstmuseet, Værket og mange andre steder, siger Mette Bertelsen.

Johanne gjorde kål på domen, der så sådan ud, da stormen havde hærget området omkring Justesens Plæne fredag. Foto: Annelene Petersen

Musikken stod stærkt

Hvis man ser på Randers Amtsavis' anmeldelser og reportager i ugens løb, så har vejret og navnet på de forskellige artister nu også spillet ind, når vi taler om tilslutning fra publikum.

Naturligvis formåede gode gamle og søde Lis Sørensen at samle de mest trofaste fans til sit indslag til open air-koncerten fredag. Men overordnet set var det ikke så mange, der orkede at hoppe i gummirøjserne og stå under en regnfrakke eller paraply og lytte til musik på Justesens Plæne den fredag.

Derimod kom der gang i den, da vejret blev bedre, og artister som Blues Beatles på det nærmeste var ved at lægge teltet ned på plænen. Og der var bestemt også gang i den i Dytmærsken i afslutningsweekenden med musiksikre rotter som Esben Just og Henning Stærk Band på repertoiret. Jovist kan Suitcase-nummeret og alle mulige gamle rock-hits samle folk til byrummet, hvor jazz og folkmusikken holder til.

I det hele taget stod musikken stærkt rent repertoiremæssigt, fra den klassiske til den mere frivole, fra Koncertsalen med et udvidet Randers Kammerorkester på Værket til løssluppen tyrolermusik tilsat skummende fadøl i Oktoberteltet på havnen.

Den brugerdrevne fest

Rigtig mange mennesker har muntret sig. Men mange har også sørget for at holde festen kørende via frivillig indsats.

Et af de ord, der er gentaget i de officielle taler i den forløbne uge, er ordet brugerdrevet. Borgmester Torben Hansen anvendte det bl.a., da han åbnede kunstudstillingen Censurfri i Fritidscentret, hvor han fokuserede på det frivillige arbejde og kunne konkludere, at uden frivilliges indsats ville der ikke være nogen Censurfri udstilling.

Mette Bertelsen slår hovedet på sømmet og siger:

- Det er vigtigt med Randers Ugen, at brugerne selv byder ind med noget. Det skaber flow. De leverer både arrangementer og for en pæn dels vedkommende publikum. Frem for alt kan det være med til at binde publikum sammen fra det ene arrangement til det andet.

Men i ordet brugerdrevet ligger altså også det faktum, at den frivillige ikke kun udvikler arrangementer efter brugerens egne behov og ønsker. De lægger også mange gratis kræfter i festen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce