Annonce
Erhverv

MV Plast klar med palle af  husholdningsplast

Michael Velling fra MV Plast og et par stakke af virksomhedens nye plastpaller. Pressefoto
Randers-virksomheden har udviklet en plastpalle af genanvendt husholdningsplast, der er ganske besværlig at håndtere.
Annonce

Randers: - Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne - og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende.

Sådan siger medejer af Randers-virksomheden MV Plast, Mogens Velling, om den plastpalle, virksomheden lancerer.

Plast-materialet i pallen er almindeligt husholdningsplast fra lige så almindelige husholdningers affaldssortering.

- Noget plastaffald, som faktisk er ganske svært at genanvende, siger Mogens Velling.

- Når husholdningerne smider deres plastic ud er den ganske forurenet - for eksempel af remoulade, ketchup og lignende. Det har været en udfordring at få renset affaldet, så vi kan bruge det til nye produkter.


Det er tre-fire år siden, vi gik i gang med tænkehatten, og sidste år kunne vi begynde at producere vores plastpaller

Mogens Velling


Løsningen på problemet for MV Plast har været et samarbejde med Dansk Affaldsminimering  fra Langå, som kan vaske det beskidte plastic.

Annonce

Sælger ikke sig selv

- Vi kom i gang med arbejdet efter en kontakt til Randers Kommune, som stod med 1200 ton af dette plastic-affald. Det er tre-fire år siden, vi gik i gang med tænkehatten, og sidste år kunne vi begynde at producere vores plastpaller.

Mogens Velling var så begejstret for ideen, at han troede, at de nye paller simpelthen ville sælge sig selv. Men så let gik det ikke. Rigtig mange af de virksomheder, der bruger paller, holder fast i deres velkendte europaller af træ og er ikke bare lige til at flytte.

- MV Plast kan vel producere omkring 100.000 paller om året, men vi kan ikke sælge så mange paller. Ikke endnu, i hvert fald. Men jeg er meget optimistisk. Det skal nok komme, siger han.

Annonce

Lettere at arbejde med

MV Plast' plastpaller er lettere at håndtere. De vejer 11 kilo mod europallernes 18-20 kilo - hvis træpallerne vel at mærke ikke er tynget af en masse vand. De er lettere at holde rene - europallerne skal varmebehandles for at undgå råd og svamp i træet. Og plastpallerne har længere levetid og kan uden videre genbruges i nye paller.

- Og med i miljøregnskabet tæller også, at produktionen af træpaller kræver en masse fældede træer.

Dertil kommer at MV Plasts nye paller koster det samme som almindelige europaller.

- Og ikke mindst: Med vores paller  kan vi vise folk, at det faktisk er en god idé at sortere sit affald, siger Mogens Velling.

På den anden side af vægtskålen tæller, at de almindelige europaller kan bære en tungere vægt.

- Så let er der dog ikke gået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce