Annonce
Randers

Myretuen tager form på fælleden

Tre hovedpersoner i byggeriet diskutere det foreløbige resultat. Fra venstre arkitekt Karsten Gori, tømrermester Peder Hansen og ingeniør Erik Bøegh. Foto: Annelene Petersen

Torsdag efermiddag blev der holdt rejsegilde på et af landets allerførste bynatur-rum. Stedet er Nordre Fælled lige bag Jennumparken.

Randers: Store smil, ditto pølser og den obligatoriske krans i toppen af konstruktionen markerede sammen, at Myretuen, Nordre Fælleds nye såkaldte bynaturrum, har nået en endnu en milepæl. Blot seks uger efter første spadestik blev der torsdag eftermiddag holdt rejsegilde på bygningsværket.

Ideen bag Myretuen er udviklet over en årrække af medlemmerne i partnerskabet bag Nordre Fælled og altså nu tæt på at være en realitet. Det nye bynatur-rum skal så helt færdigt senest ved udgangen af juni. Partnerskabet tæller Randers Produktionshøjskole, Randers Kommune, Bysekretariatet og Naturstyrelsen Kronjylland.

Randers Produktionshøjskole står formelt som bygherre, og afdelingsleder Kurt Pedersen herfra bød håndværkere og gæster velkommen til rejsegildet med blandt andet ordene:

- Jeg vil gerne takke I dygtige håndværkere for en aldrig svigtende entusiasme, for det flotte stykke arbejde I allerede har udført og for jeres evne til hele tiden at tænke ind i arbejdet, hvordan vores elever kan inddrages. Det føles jo ikke længe siden, at vi var samlet her til første milepæl, første spadestik, og jeg glæder mig allerede til indvielsen.

Der er nu noget ved rejsegilder. Foto: Annelene Petersen

Indbygget læring

Af Kurt Pedersens tale fremgik således, at produktionsskolens elever har deltaget aktivt i opførelsen af Myretuen, og de vil senere få en endnu mere central rolle i byggefasen. Myretuen opføres nemlig i tre etaper, hvor rejsningen af selve hovedbygningen udgør etape 1, mens de to andre etaper udgøres af stisystemer og forskellige udendørs faciliteter, blandt andet et udekøkken.

Og etape 2 og 3 skal i al væsentlighed laves af elever og lærlinge fra Randers Produktionshøjskole, som i øvrigt også - sammen med lærere fra skolen - får ansvaret for den daglige drift af Myretuen.

Med andre ord slår produktionshøjskolen med Myretuen mindst to fluer med ét smæk. Man giver Randers og ikke mindst nordbyens beboere et unikt center for oplevelser og naturformidling og skaber samtidig et fantastisk læringsrum for sine egne elever - både under opførelsen af bynatur-rummet og bagefter.

Øl, sodavand og pølser hører til, når der holdes rejsegilde. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Åbent for alle

Myretuen vil, når den er færdig, være bemandet i det meste af produktionshøjskolens åbningstid med dels lærere, dels elever fra skolen. De vil hver uge tilbyde aktiviteter af mange slags, men med det fælles, at det handler om natur.

- Her vil være åbent for alle, men eksempelvis daginstitutioner og skoler vil også kunne reservere tid til aktiviteter, som enten vi eller de selv faciliterer, siger lærer og naturformidler Søren Schmidt fra Randers Produktionshøjskole.

To københavnske arkitektfirmaer, Elkiær + Ebbeskov samt Leth & Gori, har samarbejdet om at tegne Myretuen, og Karsten Gori fra sidstnævnte deltog i rejsegildet.

- Det er dejligt at se sådan en tømrerkonstruktion. Det er ikke hver dag, man som arkitekt får lov at tegne noget sådant og se det blive rejst, sagde han.

Det fornemme tømrerarbejde er i øvrigt udført af det lokale Tømrerfirmaet Peder Hansen, og finansieringen af det hele er blevet mulig blandt andet takket være donationer fra A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formaal, Lokale og Anlægsfonden, Realdania Fonden, Friluftsrådet og De Lokale Grønne Partnerskaber.

Selv om huset langt fra er færdigt, kan man sagtens ane konturerne af noget flot. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Gøring

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Navne

Trods kun syv år i skole, fik tømreren fra Gjerlev sin læreruddannelse - og blev lærer i Randers

Annonce