Annonce
Randers

Når natur bliver kunst

Keramiker Marianne Fossgreen bliver glad af at færdes ved Gudenå - og i det hele taget i naturen, der er en stor inspirationskilde til hendes kunst. Foto: Kenneth Lemvig Sørensen

Naturkunst. Efterårets første sprøde blade glider med strømmen i Gudenå. Tid til forandring. Og som noget nyt tid til at bruge naturen langs åen til kunst.

Imens naturen hen over de næste måneder trækker i efterårsgarderoben langs Randers Fjord, vil en række kunstværker overraske, provokere, blive et med naturen og leve langs åen i udstillingen 'Kunst ved Gudenåen'. For hvad sker der, når man kombinerer kunst og natur? Hvad sker der, når kunstnernes værker skabes i naturen og skabes ved hjælp af naturen? Og hvad kan kunstnerne fortælle tilskuerne, de forbipasserende, når kunstnerne i deres udtryk tager fat i, hvor meget vi tager Gudenå for givet i hverdagen?
Sivene langs Gudenåen skifter farve fra sommergrøn (som på billedet) til efterårsgrå. Ligesom den klare hvide farve på Mariannes Fossgreens udstillede stentøj ventes at skifte karakter som følge af vejr og vind. På den måde ændrer udstillingen ?Kunst ved Gudenåen? sig fra sin åbning til dens afslutning. Foto: Kenneth Lemvig Sørensen
For øjeblikket er 17 kunstnere ved at forberede udstillingen 'Kunst ved Gudenåen'.
Bronzeskulptøren Jan Agerbo har på grund af natur-temaet valgt at arbejde i træ. Foto: Kenneth Lemvig Sørensen
Fra den 28. september og resten af år 2013 skal kunstværkerne dels overraske og dels blive et med naturen.Værkerne kan opleves langs en strækning ved åen fra Randers Regnskov til Randers Naturcenter og videre ind i naturområdet Gudenåparken. Det er et område, som mange bruger dagligt. Også bilisterne, som kører over Randers Bro. Dem er der hver dag 40.000 af.
Annonce
Leder af Randers Naturcenter Helle-Marie Taastrøm (bagerst til venstre) og kulturkonsulent Helga Hjerrild fra Randers Kommune ser frem til, at der dukker kunst op ved Gudenåen i Randers. Foto: Kenneth Lemvig Sørensen
»Her sidder man som billist og kaster et blik ned til åen. På den måde bliver det et område som mange tager for givet. Men virkeligheden er, at Gudenå har haft en kæmpe betydning for placeringen og udviklingen af Randers igennem tiderne. Og åen har også en stor betydning for mange i dag, der enten fisker, ror eller løber langs åen. Det vil vi gerne pege på med udstillingen,« fortæller Helga Hjerrild, kulturkonsulent i Randers Kommune.
Ideen til 'Kunst ved Gudenåen' kommer fra Prof-Randers, der er et netværk af professionelle kunstnere i Randers. Sammen med kommunen og Randers Naturcenter har Prof-Randers i mere end et halvt år arbejdet på at gøre udstillingen mulig.
»Da der er tale om en udstilling, som tager udgangspunkt i naturen, har kunstnerne nøje sat sig ind i området. Flere har lige frem selv udset sig den plads, hvor netop deres værk skal være. Og der er tænkt på, hvordan værket går i samspil med naturen,« forklarer Helga Hjerrild.

Med hjerte for natur

Bronzeskulptøren Jan Agerbo er én af de i alt 17 kunstnere, der udstiller ved Gudenå. Som Randers-dreng har han leget og opholdt sig meget ved åen.
»Derfor er det også helt naturligt for mig, at deltage i dette projekt,« forklarer han.
I øjeblikket går den 42-årige kunstner hjemme i Langå for at lægge sidste hånd på syv træfigurer.
Figurerne har Jan skåret ud efter sine mindre bronzeskulpturer. Træfigurerne er mange gange større.
»De skal jo være til at se fra afstand, når man kommer gående,« forklarer han.
Det er et af de krav, der er, når man som kunstner skal gå i samspil med naturen.
»Et andet krav, jeg stillede mig selv, var, at jeg ikke kunne lave skulpturer i bronze til dette projekt, som jeg ellers plejer. Jeg var nødsaget til at finde et mere naturligt materiale.«
Jan Agerbo laver derfor for første gang store figurer af træ.
Figurerne danner værket 'Hen over tid', der kommer til at stå på løbestien langs Gudenå i en lang linje. Den er tænkt som en tidslinje, og figurerne er mennesker, der igennem tiden har færdedes ved åen.
Annonce

En naturlig inspiration

Marianne Fossgreen er en kendt og respekteret kunstner med østjyske rødder. Hun er blandt andet kendt for sit stentøj og sin vandkunst, som er opstillet flere steder i og uden for Danmark. Siden 1978 har Marianne haft eget værksted og galleri i en ejendom ned til Gudenå. Ligesom de 16 andre kunstnere deltager hun i 'Kunst ved Gudenåen' for egen regning.
»Da jeg hørte, at projektet havde Gudenå som omdrejningspunkt, var jeg på ingen måde i tvivl om, at jeg skulle være med. Åen har altid været noget ganske særligt for mig. Den er på én gang smuk og fascinerende, og naturen er en god inspirationskilde. Man får aldrig lov til at være trist i naturen. Hvis man har øjnene med sig, er der altid en opdagelse,« siger Marianne Fossgreen.
Til udstillingen har hun lavet værket 'Gudenåbeboerne'. Det er fire figurer, udarbejdet som torsoer med menneskelige former og dekoreret med motiver fra naturen. Figurerne skal bo på en simpel træbro over en lille kløft.
Annonce

Forandrer sig med naturen

Nerven i den kommende udstilling er forandring og overraskelse. Naturen står over for en forandring i de kommende måneder, hvor bladene bliver gyldne - for derefter at falde af træerne. Det vilde græs og sivene går fra at være grønt til at få en mere brunlig farve. På samme måde vil man kunne opleve kunstværkerne forandre sig.
»Værkernes materiale vil ligesom naturen også forandre sig i vind og vejr. På den måde er udstillingen ved åbningen i september en anden end den udstilling, man kan se ved afslutningen til årsskiftet,« forklarer Helga Hjerrild.
Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen og politi er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Sport

Sejr på hele 12 mål i gruppefinalen: Herlig dansk opvisning og et perfekt afsæt til kampene i mellemrunden

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Annonce