Annonce
Østjylland

Når Røgen-borgerne selv støber bronzefigurer

<p>Essen, hvor bronzen smeltes og varmes op til 1200 grader, er bygget op på en gammel olietønde og et jernrør fra Hirtshals. Ventilatoren sad oprindelig i en lastbil i Burkina Faso. Batteriet, som driver ventilatoren er nyt og købt i Jem &amp; Fix. Bagerst er bålet, hvor lerfigurerne blev brændt. Foto: Axel Schütt</p>

Bronzestøber fra Burkina Faso har lavet workshop for landsbyens borgere.

Borgerne i Røgen er kendt for at gøre mange ting sammen, og da Claus Reiche i det afrikanske land Burkina Faso så, hvordan man på en primitiv måde kan støbe bronzefigurer tænkte han »det må vi prøve hjemme i Røgen«.

Bronzestøberen Yacouba Touré hælder bronze i figuren. Foto: Axel Schütt

Det er nu halvandet år siden, og lørdag gik det løs med at støbe figurer, som skal være en del af et stort kunstværk ved Modus Vivendi-trappen i Præstegårdsskoven, hvor en bronzekopi af billedhuggeren Valdemar Hegndals to meter høje træfigur Ikaros får selskab af de små figurer.

Så må laget af ler og hestemøg hakkes af, og den færdige figur kommer frem. Foto: Axel Schütt

Arbejdet startede for en uge siden med bronzestøberen Yacouba Touré fra Burkina Faso i spidsen for den noget specielle workshop, hvor deltagerne - 30 voksne og 12 børn - først skulle modellere en voksfigur, og bagefter beklæde den med en blanding af ler og hestemøg, hvor hestemøget først skulle nulres og derefter blandes med ler, og det foregik med de bare hænder uden handsker.

Annonce

»Det var en stor udfordring, da vi skulle nulre hestemøget, men vi sang en masse sange og fik også lavet en om at nulre hestemøg,« fortæller Rie Grotkjær.

Ideen med at bruge hestemøget er, at lerlaget så ikke tørrer for hurtigt og revner. Efter en uges tørring i solen, kom så finalen lørdag. Først blev figurerne brændt i bålet, så voksen kunne løbe ud. Derefter fyldte Yacouba Touré dem med flydende bronze, som han havde smeltet i en esse på et andet bål over en olietønde. Og efter en tørring i solen, kunne lerlaget bankes af, og de fineste figurer dukkede frem.

»Det har været en meget spændende proces. Når man ser en bronzefigur, tror man, at den er lavet i en form. Men nu ved vi, at der er rigtig mange processer i arbejdet,« fortæller Rita Andersen.

Foruden Yacouba Touré har også Mariam Dankanbry været en del af workshoppen, og startede hver morgen med afrikanske danse. Det er dog mest de lokale kvinder, som har danset.

Oprindelig var planen, at figurerne skulle støbes af gamle dørhåndtag, vandhaner og andet med kobber i, som de gør i Burkina Faso, som er kendt for sit bronzestøberi gennem generationer. I Røgen er der dog brugt en del nyt kobber og tin. I stedet har byens borgere solgt gammelt metal og brugt pengene derfra til projektet.

»Men derfor kan vi jo godt bruge score-replikken »Vil du med ned i skoven og se mit gamle dørhåndtag,« når vores figurer stilles op der,« lyder det med et fnis fra en af deltagerne.

Projektet er støttet af Landsbyrådet samt LAG-samarbejdet. Figurerne ferniseres ved et arrangement i Røgen til september.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men kommer de også i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Annonce