Bronzestøber fra Burkina Faso har lavet workshop for landsbyens borgere.
Borgerne i Røgen er kendt for at gøre mange ting sammen, og da Claus Reiche i det afrikanske land Burkina Faso så, hvordan man på en primitiv måde kan støbe bronzefigurer tænkte han »det må vi prøve hjemme i Røgen«.
Det er nu halvandet år siden, og lørdag gik det løs med at støbe figurer, som skal være en del af et stort kunstværk ved Modus Vivendi-trappen i Præstegårdsskoven, hvor en bronzekopi af billedhuggeren Valdemar Hegndals to meter høje træfigur Ikaros får selskab af de små figurer.
Arbejdet startede for en uge siden med bronzestøberen Yacouba Touré fra Burkina Faso i spidsen for den noget specielle workshop, hvor deltagerne - 30 voksne og 12 børn - først skulle modellere en voksfigur, og bagefter beklæde den med en blanding af ler og hestemøg, hvor hestemøget først skulle nulres og derefter blandes med ler, og det foregik med de bare hænder uden handsker.
»Det var en stor udfordring, da vi skulle nulre hestemøget, men vi sang en masse sange og fik også lavet en om at nulre hestemøg,« fortæller Rie Grotkjær.
Ideen med at bruge hestemøget er, at lerlaget så ikke tørrer for hurtigt og revner. Efter en uges tørring i solen, kom så finalen lørdag. Først blev figurerne brændt i bålet, så voksen kunne løbe ud. Derefter fyldte Yacouba Touré dem med flydende bronze, som han havde smeltet i en esse på et andet bål over en olietønde. Og efter en tørring i solen, kunne lerlaget bankes af, og de fineste figurer dukkede frem.
»Det har været en meget spændende proces. Når man ser en bronzefigur, tror man, at den er lavet i en form. Men nu ved vi, at der er rigtig mange processer i arbejdet,« fortæller Rita Andersen.
Foruden Yacouba Touré har også Mariam Dankanbry været en del af workshoppen, og startede hver morgen med afrikanske danse. Det er dog mest de lokale kvinder, som har danset.
Oprindelig var planen, at figurerne skulle støbes af gamle dørhåndtag, vandhaner og andet med kobber i, som de gør i Burkina Faso, som er kendt for sit bronzestøberi gennem generationer. I Røgen er der dog brugt en del nyt kobber og tin. I stedet har byens borgere solgt gammelt metal og brugt pengene derfra til projektet.
»Men derfor kan vi jo godt bruge score-replikken »Vil du med ned i skoven og se mit gamle dørhåndtag,« når vores figurer stilles op der,« lyder det med et fnis fra en af deltagerne.
Projektet er støttet af Landsbyrådet samt LAG-samarbejdet. Figurerne ferniseres ved et arrangement i Røgen til september.