Annonce
Debat

Næste stop er Laurbjerg

På et tidspunkt i 1960?erne foreslog et ungt socialdemokratisk folketingsmedlem, at samtlige jernbanestrækninger i Danmark blev omdannet til cykelstier. Den pågældende er stadig politisk aktiv, dog nu i et andet parti.

På et tidspunkt i 1960'erne foreslog et ungt socialdemokratisk folketingsmedlem, at samtlige jernbanestrækninger i Danmark blev omdannet til cykelstier. Den pågældende er stadig politisk aktiv, dog nu i et andet parti.

Annonce

Det unge folketingsmedlem havde tidsånden med sig. Bilismen bragede frem, privatbaner som Viborg-Fårup-Mariager, Randers-Hadsund og Hadsund-Aalborg var nedlagt, og helt galt for togdriften gik det, da DSB i foråret 1971 gennemførte, hvad man har kaldt »sidebanemassakren«.

Baner som Randers-Ryomgård og Randers-Laurbjerg-Silkeborg-Esbjerg forsvandt sammen med en stribe andre ved den lejlighed.

Lidt pudsigt levede det tidligere lille jernbaneknudepunkt Laurbjerg videre en tid - nemlig på den måde at udkørselssignalet fra Langå i sydlig retning viste bogstavet L for Laurbjerg. Det blev først ændret til Å for Århus efter nogle år.

I forbindelse med »sidebanemassakren« forsvandt også en række standsningssteder på hovedstrækningerne. Nævnes lokalt kan Øster Bjerregrav, Fårup og Onsild, hvor man endda havde opført en ny stationsbygning ikke mange år i forvejen.

Men nu er der andre boller på suppen. Hvor DSB tidligere nedlagde standsningssteder på samlebånd, genåbnes de i disse år. Syd for Aalborg er flere nedlagte standsningssteder genåbnet. Det samme gælder syd for Aarhus, og som bekendt har man nu i flere år igen kunnet komme med toget i Hinnerup.

Aktuelt udfoldes store bestræbelser for, at Laurbjerg igen kan blive standsningssted. Indtil 1971 kunne man her komme med tog enten mod Aarhus og Randers eller mod Silkeborg. Ren luksus, vurderet i dag.

På et tidspunkt skal det nok lykkes at få togene til at standse i Laurberg. Hovedoperatøren på strækningen, Arriva, meldes positiv, mens det aldrig bliver aktuelt for DSB at lade sit enlige IC-tog standse her.

Problemet med et nyt standsningssted er, at især pendlere føler sig generet. De vil hurtigt ud og hjem og ser i princippet helst, at togene kører uden stop fra Viborg til Aarhus. Men mon dog ikke Arriva kan finde de to minutter, det vel koster at standse i Laurbjerg? Der er en tidsbuffer i Langå, hvor togene skifter køreretning, og det varer jo ikke minutter, men få sekunder, for en lokofører at gå fra den ene ende af toget til den anden.

Transportministeren kan meget vel hedde noget andet til den tid, men det bliver med stor sandsynlighed i denne dronnings regentperiode, at man igen kan læse eller høre i togene: Næste stop er Laurbjerg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce