Annonce
Danmark

Næstekærlighed er en by i Rusland i ældreplejen

Uffe Clausen. Arkivfoto


Medlem af Ældrerådet Bjarne Hilmersson skriver 24.6., at der er sket et moralsk skred i måden, vi behandler vore ældre på. Politikerne har en maskinmæssig tilgang til området, hvor det hele går op i regneark.

Omsorg og næstekærlighed er der ikke meget af, og med sædvanlig penneføring beskriver BH en række utilfredsstillende forhold, som jeg er meget enig i. Men hvad gør vi ved det, Bjarne Hilmersson?

Med udgangspunkt i, at vi nu her i landet har en socialdemokratisk statsminister, der specifikt har erklæret først og fremmest at være børnenes statsminister og ikke alle borgeres statsminister, så er den fremtidige socialdemokratiske politiske linie lagt med en kynisme i forhold til de ældre, som desværre har udviklet sig, siden jeg i 1992 begyndte at følge ældreområdet på tæt hold via min daværende hustru, der var social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Aarhus.

Annonce

Og hun kunne i sandhed allerede dengang fortælle om en kultur, som just ikke gjorde meget for de ældre, men derimod udviklede ledere, der ved deres fravær i direkte ledelse til fordel for en øget mødeaktivitet på de mere bonede gulve, projekter og ide’er, som skulle manifesteres, udviklede deres egne stillinger til højere lønninger og mere magt.

Bureaukratiet længe leve! Spareøvelser for at vise de ledende politikere, hvor dygtige de er.

Ægte omsorg og næstekærlighed blev en by i Rusland.

Systemet blev, mens jeg sad i byrådet i Aarhus, reguleret med regnearks- og minutkontrolspolitikken. Senere med noteringer pr. computer i et vanvittigt tidstyranni, hvor tillid til omsorgsmedarbejderen netop er afløst af regnearket, for at lederne kan dokumentere og holde ryggen fri fra klager over dårlig omsorg og pleje.

Det er efter min mening spørgsmålet om rigtig og synlig ledelse, der skal præge medarbejdernes omsorgs- og ansvarsgen. Og til en vis grad meget mere frihed under ansvar.

En vej frem kunne være mange flere friplejehjem og krav om bestyrelser på plejehjemmene og den tilknyttede hjemmepleje, hvor man følger udøvelsen af ledelsen og medarbejderkulturen med en overordnet målsætning om god omsorg og pleje i et godt ledelses- og arbejdsmiljø, som næstekærligt kan præge ældreområdet.


En vej frem kunne være mange flere friplejehjem og krav om bestyrelser på plejehjemmene og den tilknyttede hjemmepleje, hvor man følger udøvelsen af ledelsen og medarbejderkulturen med en overordnet målsætning om god omsorg og pleje i et godt ledelses- og arbejdsmiljø, som næstekærligt kan præge ældreområdet.

Uffe Clausen


Afslutningsvis bør Bjarne Hilmersson tænke på de mange ledelsestimer Ældrerådet “stjæler”, når ledere skal orientere Ældrerådet om dette hint på så godt som næsten alle ældrerådsmøder, så der ikke er tid til at drøfte den ældrepolitik, som Ældrerådet er sat i verden for at rådgive politikerne om.

Altså, hvad der rører sig ude omkring på godt og ondt.

Som rådet agerer i dag, er det ældreforvaltningen og højt lønnede ledere, der fortæller Ældrerådet om blandt andet fine og dyre projekter, alt mens Ældrerådet lytter benovet til de “dygtige” ledere af mere og mere bureaukrati. Så går tiden da med det.

Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Danmark

Brancheforening: Forbud mod engangsplast er ikke godt nok - der skal større fokus på genbrug

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Randers For abonnenter

Tomt hus brændte kraftigt få minutter efter person blev set på overvågning: - Det er skræmmende og uhyggeligt

Mariagerfjord

Udenrigsministeren åbner folkemødet i Mariager

Annonce