Annonce
Randers

Naboer er bange og frustrerede: Vindmøller skæmmer naturen og gør os måske syge

Birgitte Labied, Jonas Labied og Anker Boje er blandt de beboere på kanten af Randers Fjord, der er bekymrede over, at der måske skal opføres store møller lige overfor deres boliger. Foto: Anne Myrup Pedersen
Planerne om et stort vindmølleprojekt lige på den anden side af fjorden - og dermed kommunegrænsen - har fået beboerne i Uggelhuse og Floes til at gå sammen i protest. De mener, at politikerne i Norddjurs Kommune bør finde en helt anden placering til de store møller.
Annonce

Randers/Nordjurs: Husene langs Randers Fjord har store panoramavinduer og terrasser, der vender ud mod vand og enge. For der er smukt i Randers Naturpark, hvor fjorden er det blå bånd, der løber gennem det store naturområde.

Derfor er beboere i blandt andet landsbyerne Uggelhuse og Floes, der ligger ved Randers Fjord og den lille "side-fjord" Grund Fjord rystede over, at nabokommunen Norddjurs måske vil tillade, at der stilles 12 vindmøller på 180 meter op ved Hollandsbjerg helt tæt på fjorden - og dermed de mange husstande i området.

I øjeblikket står der 11 vindmøller, der er 90 meter høje. I følge det nye projekt, som den svenske koncern Vattenfall står bag, skal de store møller opføres tættere på fjorden end de nuværende. De vil derfor rykke tættere på blandt andet landsbyerne Uggelhuse og Floes.

- De nye møller vil jo komme til at se tre gange så store ud som de nuværende møller, fordi de både bliver dobbelt så høje og kommer tættere på, siger Birgitte Labied, der bor i Floes.

Hendes mand, Jonas Labied, frygter, at hvis de store møller rejses, så vil det skabe problemer for beboerne i området, både helbredsmæssigt og økonomisk.

- Det kan ikke udelukkes, at støj fra møllerne giver større risiko for hjerte-kar sygdomme, siger han og understreger, at det er en ubehagelig bekymring at skulle leve med. Samtidig vil huspriserne i området falde, hvis der etableres store møller fremfor de 11, der allerede står der, mener han.

- Alle vil den grønne omstilling. Det er let at sidde i en lejlighed inde i byen og gå ind for vindmøller og have god samvittighed, når man ikke bliver berørt.

Birgitte Labied, beboer i Floes

Annonce

Randers-borgere på barrikaderne

Beboerne på Randers-siden af fjorden er skuffede over, at de helt tilfældigt hørte om planerne for et stort vindmølleprojekt tæt på deres boliger. Det skete umiddelbart inden Norddjurs Kommune og Vattenfall holdt et informationsmøde om projektet i Hollandsbjerg Forsamlingshus.

Kommunerne bør samarbejde og informere berørte borgere om projekter som dette, mener Birgitte og Jonas Labied og Anker Boje, der bor i Uggelhuse.

- Der burde laves en fælles strategi kommunerne imellem, i stedet for at hver kommune laver isolerede projekter, mener Anker Boje, der er medlem af Randers Byråd, valgt for Socialdemokratiet.

Blandt andet på baggrund af protester fra Randers-borgere, der var utilfredse med at de ikke var blevet orienteret om mødet om vindmølleprojektet, vil Vattenfall og Norddjurs Kommune holde et nyt møde i september for de borgere i begge kommuner, der bliver berørte af projektet. Men Jonas og Birgitte Labied og andre borgere er i fuld gang med at arrangere et informationsmøde allerede 22. august på Allingåbro Hotel. Formålet er at få sat fokus på, hvad projektet vil betyde for området.

Selv om de nye møller først, og kun hvis alle godkendelser bliver givet og politikerne i Norddjurs giver grønt lys for projektet, er på plads i 2024, så har det allerede sat sit præg på området, oplever Jonas Labied.

Han deltog nemlig i borgermødet i Hollandsbjerg Forsamlingshus lige inden sommerferien, og her oplevede han, at der var dårlig stemning mellem de lodsejere, der kommer til at tjene penge på at møllerne stilles op på deres jord - og så de beboere i området, der kun får gener af møllerne i form af blandt andet støj.

- Det har skabt splid og ufred blandt de lokale, mener Jonas Labied.

Annonce

Opfordring: Tænk på borgerne

Birgitte Labied opfordrer til, at de lokale politikere bør lade hensynet til de lokale borgere veje tungere end ønsket om at stille møller op tæt ved folks hjem.

- Alle vil den grønne omstilling. Det er let at sidde i en lejlighed inde i byen og gå ind for vindmøller og have god samvittighed, når man ikke bliver berørt. Norddjurs har en lang kystlinje, så hvorfor ikke stille dem op på havet, hvor de generer færre mennesker? Det er de kommunale politikeres ansvar, at vi ikke bliver syge, men lige nu er det pengene, der bestemmer, oplever hun.

Jonas Labied peger på, at der er mange andre veje at gå end etablering af store vindmøller, hvis man vil skabe grøn omstilling. For eksempel at etablere solcelleanlæg og omlægge landbruget til mere planteavl.

Ingeniør Jan Gulløv, der bor i en udsigtsvilla tæt ved fjorden i Uggelhuse, har lavet en serie illustrationer der viser, hvordan de store møller vil præge området.

- Min største bekymring er, at man for at score en kortsigtet økonomisk gevinst sætter et enestående landskab over styr. Vi har et stort flot område ved fjorden, som ikke bør ødelægges, mener han.

Vindmølleprojektet ved Hollandsbjerg

Vindmøllefirmaet Vattenfall ønsker at erstatte 11 nuværende vindmøller på 90 meter med 12 nye møller på 180 meter, som vil over femdoble produktionen af klimavenlig strøm i forhold til de eksisterende møller.

Hvis det ikke er muligt at få tilladelse til en møllehøjde på 180 meter, vil højden måske blive 150 meter.

Firmaet vil stille 4000 kroner per MW installeret kapacitet til rådighed for lokal udvikling hvert år i den tid, møllerne står der.

Hvis de nye møller bliver 180 meter høje, vil det betyde 6,7 millioner kroner til lokal udvikling.

Møllerne skal stilles op på jord, der ejes af lokale lodsejere.

Det er planen, at møllerne skal rejses uden offentlig støtte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce