Annonce
Randers

Nathali og Harald Nyborg fik besøg af Jobpatruljen

Jobpatruljens besøg hos Harald Nyborg i Randers viste, at der ikke helt var styr på alt omkring overenskomsterne for ungarbejdere som 15-årige Nathali Holmes. Salgsdirektør Gert Sand lover dog, at der nu vil blive strammet op. Foto: Morten Pape

Selv om mange arbejdspladser har godt styr på reglerne for arbejdsmiljø for ungarbejdere, kniber det stadig hos nogle virksomheder. Det afslørede en rundtur med jobpatruljen mandag.

RANDERS: Har du en ansættelseskontrakt? Får du løn under oplæring? Skal du selv finde en afløser, hvis du bliver syg?

Det er blot nogle af de spørgsmål, 3F's jobpatrulje i disse dage stiller de randrusianske ungarbejdere, når de gæster forskellige arbejdspladser i byen.

Formålet er at gøre ungarbejderne og deres arbejdsgivere opmærksom på hvilke regler, der gælder, når man er under 18 år og har et arbejde.

Patrick Skifter, der er en af Jobpatruljens udsendte, fortæller, at selv om langt de fleste arbejdsgivere har godt styr på reglerne for ungarbejdere, er der stadig virksomheder, der ikke helt lever op til kravene.

Han nævner blandt andet ungarbejdernes sygemelding som et område, Jobpatruljen tit giver arbejdsgiverne en løftet pegefinger over. Mange ungarbejdere står nemlig selv for at finde en afløser, hvis de bliver syge, selv om det i virkeligheden er arbejdsgiverens ansvar.

- Det er et problem, vi oplever mange steder, desværre. Vi arbejder på at få det stoppet, for det er ikke i orden, siger Patrick Skifter.

17-årige Tobias Martin Madsen, der arbejder i Netto på Marsvej fik også besøg af jobpatruljen mandag. Hans arbejdsmiljø havde jobpatruljen ingen bemærkninger til. Foto: Morten Pape

Finder selv syge-afløser

Problemet blev også udstillet, da jobpatruljen mandag eftermiddag var forbi Harald Nyborg på Marsvej i Randers SØ. Her kom det nemlig frem, at ungarbejder Nathali Holmes på 15 år, selv finder sin afløser, hvis hun bliver syg.

Nathali Holmes synes dog ikke, det er et problem, at hun selv skal finde en afløser. Også selv om hun ved at bytte sin vagt væk med en kollega går glip af den løn under sygdom, hun har krav på.

- Det er jo træls for ens kollegaer, når man er færre, og man kan altid bytte vagterne tilbage. Jeg er lidt ligeglad med de ekstra penge. Jeg vil hellere have det til at fungere på arbejdet, siger Nathali Holmes på 15 år. Udover problemet med sygemelding kom det også frem, at hendes arbejdstider af og til er for lange i forhold til reglerne.

Foto: Morten Pape
Jobpatruljen - der mandag bestod af Patrick Skifter (tv.) og Jan Guldmann (th.) - er disse dage på rundtur til de randrusianske ungarbejdere for at oplyse dem om arbejdsmiljø. Foto: Morten Pape
Annonce

Harald Nyborg beklager

Hos Harald Nyborg beklager salgsdirektør Gert Sand, at der ikke har været helt styr på reglerne for ungarbejdere hos varehuset i Randers.

- Det er ikke andet at sige, end at vi beklager. Vi overholder normalt altid overenskomsten, og det skal vi også. Den er ikke længere. Det har vi også præciseret flere gange overfor ledere og medarbejdere. Vi kommer til at tage en snak med ledelsen i Randers, og så får vi det rettet op, siger Gert Sand.

Han pointerer, at Harald Nyborg nu vil følge op på sagen for at sikre sig, at noget lignende ikke finder sted i andre af virksomhedens varehuse.

Foto: Morten Pape
Annonce

Generelt gode forhold

Selv om enkelte virksomheder ikke lever op til alle krav for ungarbejdere, er langt de fleste virksomheder og ungarbejdere gode til at overholde reglerne, fortæller Jan Guldmann, der i over ti år har været ansvarlig for jobpatruljen i Randers.

- Generelt er de unge glade og tilfredse, og vi oplever også, at når vi påpeger noget et år, er det blevet rettet, når vi kommer tilbage året efter. Både ungarbejderne og arbejdsgiverne er generelt positive overfor at få besøg af os, siger Jan Guldmann.

Han fortæller, at det oftest ikke er på arbejdsgivernes opfordring, når reglerne for ungarbejdere ikke bliver fulgt på en arbejdsplads.

- Det er som regel de unge selv, der gerne vil tjene flere penge og derfor for eksempel ikke har travlt med overholde reglerne for arbejdstid. De kigger typisk mest på bundlinjen, siger Jan Guldmann.

Foto: Morten Pape
Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men kommer de også i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce