Annonce
Randers

Natur, kultur, fællesskab og hygge på cykelture

Fotostop på Den Blå Bro. Cykelturister gelejdes rundt i omegnen. Foto: Cykelturistugen 2019
Bakker er besejret, kilometer er ædt og der er givet oplevelser i massevis i omegnen til de cyklende deltagere, da dette års cykelturistuge blev afviklet i Randers og omegn.
Annonce

Randers og omegn: Når det bliver uge 30 kribler det i mange cykelben, for så er der cykelturistuge, og 135 deltog i år.

Denne gang var det Randers-afdelingen, der sammen med en flok frivillige, stod for at planlægge ruterne og guide de 135 cykelturister rundt i Kronjylland.

Deltagerne kom fra hele landet, og der var base på campingpladsen i Fladbro. Tre ruter (en på 44-49 kilometer, en på 62-66 kilometer og en på 100-105 kilometer) hver dag i fire dage og som i ethvert cykelarrangement, er der en enkelt hviledag midt i ugen, blev brugt til at se lidt af byen, butikkerne, kulturseværdighederne og ikke mindst den smukke natur på disse breddegrader.

En af deltagerne, Vibeke Møller, Ruds Vedby, siger om cykelturistugen:

- Det er en skøn blanding af at bruge sin krop, være en del af en flok og få den landsdel, man besøger, ind under huden. I cykelturistugen mødes folk fra hele landet, nogle fra cykelklubber, andre bare fordi det at cykle er en del af deres liv.

Det er en skøn blanding af at bruge sin krop, være en del af en flok og få den landsdel, man besøger, ind under huden. I cykelturistugen mødes folk fra hele landet, nogle fra cykelklubber, andre bare fordi det at cykle er en del af deres liv.

Vibeke Møller, Ruds Vedby

Annonce

Den korte rute

På torsdagens program for den korte rute på omkring 50 kilometer var der 66 deltagere, som fik en tur mod øst gennem byen, over Den Blå Bro og cykelbroen mod øst.

Der var stop i Tøjhushaven, hvor der blev fortalt om Tøjhuset, parken, og hvordan det er blevet brugt gennem tiden.

- Én af deltagerne spurgte til den store bygning, der lige var passeret (Mediehuset), og vi flettede en beskrivelse om Gaia ind, det unikke sted for borgere med særlige behov og personalets evne til at gøre stedet kendt både i Danmark og udlandet, siger Kirsten Molbo, en af planlæggerne bag arrangementet.

Inden turen ud af byen mod øst fik turisterne et par pejlemærker at holde øje med: Den gamle togfabrik Scandia, som er under forvandling til Sporbyen Scandia. De flade enge, hvor Randers Fjord løber uset igennem og de gamle firelængede gårde, der ligger skulder ved skulder i de nedre byer. Historien om de rige bønder, der udnyttede engenes værdifulde høslet til at opdrætte stude.

- I Vestrup fik vi lov at komme en tur ind på gårdspladsen i Skjødtgården og flere af vores gæster blev vildt begejstrede over de smukke bygninger og det koncept, der gør det muligt at bo i lejlighed på landet. Blandt andre Willy og Jytte Radmer fra Hvidovre. De har undersøgt flere muligheder for anden bolig. De vil gerne sælge deres hus og få en mindre bolig med mulighed at være part i en eller anden form for fællesskab for ældre. Er man over 50-60 år, er dette ikke muligt i deres område, så de udviser stor interesse for det koncept, der er skabt i dette miljø i den gamle gård i Vestrup, siger Kirsten Molbo.

Annonce

Færgetur og kildevand

Ved Støvringgård mødtes deltagerne med den lokale Kirsten Ohmand Jensen, som med stort engagement kunne fortælle om Støvringgårds betydning for området.

Ved færgen i Mellerup kom turen til den medbragte frokost. Det gamle færgehus blev åbnet, selv om det var lidt uden for normal åbningstid, så cykelturisterne fik mulighed for at få kaffe/is og såmænd også en fortælling om færgeriet med både fakta og gode røverhistorier.

En sejltur tur retur med færgen Ragna blev der også tid til, inden afgang mod næste stop, som var kilderne ved Lindegårdsmølle.

En af deltagerne, Aase Spelmann fra Herlev, siger om stoppet:

- Værtinden Lene Buhl-Christensen bød os velkommen og Dannebrog var til tops i flagstangen, fordi vi skulle komme. Hun fortalte levende om gården, møllen (som blev revet ned i 1995) og møllesøen. Søen har 18 spring, med rør boret 17-28 meter ned i søen. Her springer kildevandet op og styrken er afhængig af trykket i undergrunden. Der fosser 3000 liter vand op i døgnet. Lene opsamlede kildevand i fine, gamle keramikkander, og vi fik serveret kildevandet i champagneglas. Det gjorde indtryk. Vandet er altid syv-otte grader - dejligt kølig på den varme sommerdag. Vi fik også fyldt cykelflaskerne med det kølige vand.

Så kom turen til én af de sidste voldsomme stigninger, nemlig Lindebakken, inden sidste på turen hos Henning Nielsen.

- Henning har hele ugen kørt som bagstopper på den korte rute og inviterede med glæde den store flok til sin adresse i et af højhusene på Spindervej, så cykelturisterne fik set Randers i et andet perspektiv, lyder det fra Kirsten Molbo.

Pitstop på Færgecafeen i Mellerup. Foto: Cykelturistugen 2019
Annonce

Trætte og mætte

Fredag sluttede cykelturistugen.

- Vi tog afsked en stor flok glade, lidt trætte og meget mætte cykelturister. Mætte af de mange oplevelser og indtryk. Vi fik mange positive tilkendegivelser for vores indsats som arrangører, men også fordi vi har været med til åbne deres øjne for, hvad Randers har at byde på. Flere af deltagerne, som har en smule kendskab til byen i forvejen, var overvældet over, hvor dejligt her er og at byen har så rigt et kulturliv, siger Kirsten Molbo, der ikke er i tvivl om at cykelturene har været en øjenåbner, som gør, at deltagerne vender tilbage.

- Alle har været benovet over de mange bakker, vi har i Kronjylland og mange gav udtryk for, at de kommer tilbage til Randers for at fordybe sig mere i vores kulturelle tilbud og se mere af den varierede natur der er i vores område, siger Kirsten Molbo.

Ud at se med den lille færge Ragna. Foto: Cykelturistugen 2019
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce