Annonce
Østjylland

Naturen får hjælp af 50 efterskoleelever

Linddale er præget af grantræer, bøgetræer, egetræer og birk. Heraf er især birk og bøg slemme til at brede sig. Arkivfoto

En gruppe elever fra Østerskov Efteskole i Hobro er i dag med til at pleje naturen i det kommunale område Linddalene ved Hadsund.

Dagen i dag står i naturplejens tegn for 50 elever fra Østerskov Efterskole i Hobro.
Østerskov Efterskole har i de seneste år indgået i et samarbejde med biologer fra Mariagerfjord Kommune og lokale frivillige fra Danmarks Naturfredningsforening, som betyder, at efterskolen én gang om året stiller sine elever til rådighed i naturplejens tjeneste. I år er det det kommunale område Linddalene, der ligger ved Hadsund, som skal under kyndig behandling.
Linddalene er en skov på 41 hektar, som ligger i den nordvestlige del af Hadsund. Skoven blev fredet tilbage i 1992 med henblik på at bevare det afvekslende landskab og sikre offentlighedens adgang til området. Siden kommunesammenlægningen i 2007 har området været ejet af Mariagerfjord Kommune, som nu sørger for naturplejen af området, som domineres af bøg, eg og gran, afbrudt af mindre åbne hedearealer.
Annonce

»Vi bevarer biodiversiteten«

Det er primært de små hedearealer, som biologerne i Mariagerfjord Kommune har en stor interesse i at bevare.
Derfor bevæbner de efterskoleeleverne med grensakse og ørnenæb, hvorefter de skal fjerne små birketræer og nåletræer, som er på vej op af jorden i området omkring og i de små hedearealer i Linddalene. De små træer skal fjernes, så man undgår, at de små hedepartier i området bliver til skov.
»Hvis træerne fik lov at gro, ville områdets biodiversitet falde og dermed være i fare for at miste mangfoldigheden af arter. Og det hjælper elevernes arbejde med at forhindre,« forklarer Biolog Anders Horsten fra Mariagerfjord Kommune, der sætter stor pris på de unge menneskers indsats.
»Jeg er så glad for, at vi kan få et samarbejde som det her på plads. Mit ønske er, at eleverne får frisk luft og lidt input til biologiundervisningen. Og samtidig er det jo også til vores fordel. Med deres hjælp kan vi holde området lysåbent, og med græssende på området sikrer vi, at der ikke fremover bliver behov for at fjerne træer,« siger han.
Annonce

Lille indsats - stort udbytte

Medarbejderne i Mariagerfjord Kommune er dog ikke de eneste, der ser naturplejesamarbejdet mellem kommune, DN Mariagerfjord og Østerskov Efterskole som en god investering. Det synes de bestemt også på Østerskov Efterskole.
»Vi vil meget gerne være med i samarbejdet. Her på skolen arbejder vi med at forme hele mennesker og derfor gælder det om, at give vores elever en masse forskellige oplevelser, mens de går hos os. Eleverne får forhåbentligt den oplevelse, at de med en ganske lille indsats kan gøre en hel masse sammen med andre,« siger Mads Bjerregaard, som er lærer på Østerskov Efterskole.
Arbejdet i Linddalene starter tidligt fredag formiddag, og slutter ved frokosttid. Alle der måtte have lyst, er velkomne til at kigge forbi og give en hånd med, oplyser Anders Horsten og de øvrige samarbejdspartnere i naturplejeprojektet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce