Annonce
Debat

Naturen skal have plads til at leve på egne vilkår

20 procent af Danmarks landareal skal være naturzoner med vild natur. Her skal store græssere som vilde heste, elge og måske endda bison rode rundt i sådan en grad, at de skaber perfekte levesteder for et mylder af andre arter.

Rigtigt mange danskere har ligesom jeg søgt ekstra meget ud i naturen de senere måneder. Ud for at finde plads og den vidunderlige følelse af ro og frihed, naturen giver os. Ud for få fantastiske oplevelser, som synet af en musvåge, duften af en grøn skovbund eller smagen af det salte hav på læben. Vi danskere elsker vores natur, og vi beskriver ofte Danmark som et lille, grønt land med store vidder og frodig natur. Men sandheden er, at der næsten ikke findes en plet i landet, der ikke først og fremmest tjener vores egne interesser. Vi har landbrug og skovbrug, der er fiskeinteresser og der er jagtinteresser. Selv i dele af den beskyttede natur har det indtil nu været lovligt at bruge sprøjtegifte, og i naturens store flagskibe, nationalparkerne, er der også fødevareproduktion. Lige nu fyrer vi i de lokale fjernvarmeanlæg med de levende hegn, der ellers er de sidste levesteder for mange af agerlandets arter. Gulspurve, markfirben og martsvioler gøres hjemløse og det samme rammer tusindvis af andre arter overalt i Danmark. Vi har ladet vores udvikling afvikle naturen.

I dag opgøres naturarealet af Danmarks Statistik til at være omkring 25 procent af Danmarks landareal. Men kun sølle 0,5 procent er egentlig vild natur, mens resten altså er underlagt alverdens produktionshensyn. Konsekvensen er, at tæt på 400 danske arter er uddøde de sidste 170 år - og lige nu er næsten 2000 andre dyr, fugle og planter på listen over truede arter. Planter, pattedyr, fugle, krybdyr, insekter, fisk, laver, svampe, padder, edderkopper er i fare.

Men sådan behøver det ikke være.

Jeg synes, at det er på tide at give bare lidt af pladsen tilbage til naturen og give naturen selvstændig plads. Det gør hele 83 procent af danskerne også, og 77 procent mener, at naturen gerne må være vildere end i dag. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Vi både kan og skal give plads til kællingetand, hjertegræs og liden klokke, til skovmår, damflagermus og stor kærguldsmed, til trehornet skarnbasse, viber, lærker og humlebier og alle de andre vidunderlige arter, vi deler dette land med.

For at de kan overleve, skal vi kort sagt have natur nok. Det betyder, at 20 procent af Danmarks landareal skal være naturzoner med vild natur. Her skal vi skal give naturen ret til at eksistere på egne vilkår.

Det er områder, hvor naturen kan udfolde sig på sine egne vilkår. Her skal store græssere som vilde heste, elge og måske endda bison rode rundt i sådan en grad, at de skaber perfekte levesteder for et mylder af andre arter. Her har naturen førsteprioritet, den har sin egen ret og står over alverdens produktionshensyn, men kan naturligvis nydes af os mennesker og give os den livskvalitet, som kun en rig vild natur kan.

Derudover skal 10 procent være beskyttet natur, som vi kender det i dag, hvor der for eksempel kan afgræsses med husdyr eller ske skånsom skovdrift. I alt skal 30 procent af Danmark være natur senest i 2050 - akkurat som FN og EU Kommissionen anbefaler.

Hvis ikke vi skal miste endnu flere naturrigdomme, skal vi i gang. I dag - den 22. maj er det international biodiversitetsdag og det er også - pånær en dag - præcist et år siden, at Socialdemokratiet og SF her i Avisen Danmark lovede en stor national naturplan, der blandt andet skal give 75.000 hektar urørt skov og 15 nye, vilde naturparker på statens og kommunernes areal. Det løfte skal snart indfries og vi forventer, det vil ske i den kommende natur og biodiversitetspakke, regeringen har lovet kommer til efteråret.

For tiden er inde til at regeringen og støttepartierne indfrier deres løfter. Ikke halvt, ikke delvis, ikke om mange år. Men helhjertet, fuldtonet og nu. Lad os nu give naturen sin egen plads. Hav modet til at lave faste mål - en biodiversitetslov - og find modet til at tage produktionen ud af bestemte områder. Kun på den måde kan vi stoppe naturtabet og give en rigere og mere mangfoldig natur videre til vores efterkommere.

Maria Reumert Gjerding
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Erhverv

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce