Annonce
Randers

Naturlig belægning i rørledninger skyld i grumset fnuller ved Daka-svinget

Der foregik ingen akut farlig udledning, da der søndag løb noget gult og hvidt fnuller med Dakas spildevand ud i Randers Fjord. Arkivfoto: Privat
Det gule og hvide fnuller, som søndag løb ud i Randers Fjord ved Daka-svinget, er stoppet igen. Prøver viser, at det er en naturlig bakteriebelægning i rørene, som har revet sig løs. Det har ingen miljømæssig betydning, oplyser Miljøstyrelsen.
Annonce

Randers: Søndag eftermiddag rykkede Beredskab & Sikkerhed Randers ud til en rørledning nord for Daka Secanim, hvor der løb noget hvidt og gulligt fnuller ud i Randers Fjord.

De indledende prøver viste, at det ikke var skadeligt for miljøet, men der blev indsendt yderligere prøver til analyse for at finde ud af, hvad der helt præcis gjorde vandet grumset.

Miljøvagten har i sit notat vurderet, at udledningen er af fedt eller algevækster, som har siddet i rørsystemet som belægning. Frigivelsen af belægningen har tilsyneladende fundet sted på grund af, at vandtemperaturen er steget nogle grader hen over weekenden.

Den konklusion har man godtaget hos Randers Kommune.

- Rørledningen er Dakas, så den belægning, der sidder i røret, kommer af deres drift, men det er ikke en akut ulovlig udledning, oplyser Mick Rasmussen, som er miljømedarbejder i kommunen.

- Vi har videresendt notatet til Miljøstyrelsen, som vil ladet det indgå som baggrundsinformation i forhold til deres regulering af virksomheden, tilføjer han.

Annonce

Drøftelse om rørrensning

Miljøstyrelsen har været i dialog med Daka Secanim, som mandag kunne dokumentere, at det vand, der løb ud i fjorden ved den pågældende rørledning, igen var uden grumset fnuller.

- Det er helt naturligt, at der kommer sådan en belægning i et spildevandsrør. Det sker også hjemme i en husstand, siger Claus Lübeck, civilingeniør i Miljøstyrelsen, som har været i kontakt med Daka Secanim.

- Daka fortæller, at de har en procedure med at rense rørene to gange om året, men de har været forsinket i to måneder på grund af andre opgaver. Det kan måske være en medvirkende forklaring på, at der har været lidt mere biofilm i røret, fortsætter han.

De nyeste, akkrediterede målinger bekræfter, at det spildevand, som løber ud af Daka Secanims rensningsanlæg, har de rette værdier. Derfor er den belægning, som nu er blevet frigivet fra rørene, dannet af bakterier i rent spildevand.

- Det er betryggende, da det så er vores vurdering, at der ikke er nogen akut miljøfare. Hvis det sker tit og ofte, er det klart, at vi må kigge nærmere på det, men vi har aldrig oplevet det før, hvilket tyder på, at det er en enkeltstående hændelse. Vi tager en drøftelse med Daka i forhold til det her med at rense rørføringen, men de skal nok egentlig bare holde fast i at rense det to gange om året,siger Claus Lübeck.

Sker sådan en frigivelse af belægninger hyppigt, vil det kunne skabe aflejringer og lugtgener, men i et enkeltstående tilfælde som dette er det bare blevet fortyndet, opløst og forsvundet uden at have betydning for miljøet, fortæller civilingeniøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce