Annonce
Randers

Naturnationalpark Fussingøs modstandere håber at vinde tid nok til at stoppe planerne: Miljøscreening kan forsinke projektet

Fire af initiativtagere til skovmødet, som mundede ud i dannelsen af Brugerlaug Fussingø. I lauget har man endnu ikke opgivet håbet om at forhindre naturnationalparken i at blive realiseret. Fra venstre er det Birgitte Johnsen, Malene Thune, Henriette Pihl og Dorte Vestergaard. Den femte, som ikke er med på billedet, er Tina Mariette. Foto: Annelene Petersen. Foto: Annelene Petersen
Selv om projektet har været i offentlig høring, og politikerne bag forliget om oprettelsen af Naturnationalpark Fussingø har godkendt det, har modstanderne i blandt andet Brugerlaug Fussingø ikke helt opgivet at få planerne skrottet. Håbet er, at en mulig VVM-undersøgelse i første omgang kan udsætte projektet.

Randers: Det er næsten præcis et år siden, at Brugerlaug Fussingø blev stiftet ved et møde i madpakkehuset i Fussingø Skov. Et møde, som en lille gruppe af bekymrede brugere af skoven havde inviteret til efter at have fundet ud af, at man havde planer om at indhegne hele skoven, sætte store græssende dyr ud i den og døbe hele molevitten Naturnationalpark Fussingø.

Siden skovmødet har lauget arbejdet målrettet på at få ændret planerne om at etablere landets første naturnationalpark i området - i hvert fald i den udformning, der fra starten var lagt op til.

Hovedanken hos gruppen går på det over to meter høje hegn, der skal rejses omkring hele det 833 hektar store område, samt på ideen med at udsætte store græssere, som, de mener, vil afholde mange af de nuværende brugere af skoven fra at færdes i den.

Annonce

Håbet lever

Hegnet er der - efter input fra både lokale og nationale projektgrupper - imidlertid ikke pillet ved i det nu foreliggende færdige projekt, som også omfatter udsætning af såvel stude som kronvildt.

Jo mere tid, vi kan vinde, des større håb er der for, at vi kan få stoppet projektet. Alt tyder nemlig på, at tiden arbejder for os. Modstanden mod naturnationalparkerne vokser.

Malene Thune, medlem af Brugerlaug Fussingø

Med andre ord har de bekymrede borgere tilsyneladende tabt kampen og må indstille sig på inden længe at skulle passere gennem åbninger i det høje hegn samt tøjle frygten for de store dyr, hvis de vil bevæge sig rundt i deres elskede skov.

Men selv om en af Brugerlaug Fussingøs stiftere, Malene Thune, erkender, at det ser temmelig sort ud, så har hverken hun eller resten af lauget helt opgivet håbet om at forhindre naturnationalparken i at blive realiseret i den foreliggende form.

Annonce

VVM?

Håbet er bundet op på et muligt krav fra Miljøstyrelsen om en såkaldt VVM-undersøgelse, også kaldet en miljøkonsekvensvurdering, af området.

En VVM-undersøgelse vil ikke nødvendigvis  resultere i et stop for planerne i Fussingø, men det vil kunne udsætte tidspunktet for, hvornår man kan gå i gang med at etablere hegn, bygge udsigtstårne, udsætte de store dyr, og hvad der ellers skal til.

- Jo mere tid, vi kan vinde, des større håb er der for, at vi kan få stoppet projektet. Alt tyder nemlig på, at tiden arbejder for os. Modstanden mod naturnationalparkerne vokser, siger Malene Thune med blandt andet henvisning til, at flere og flere af landets kommuner modsat Randers siger nej tak til parkerne.

- Vi kan jo stadig ikke forstå, hvordan man kan kalde en stor indhegning for vild natur. Og der mangler evidens for, at rewilding, altså udsættelse af store dyr, er den bedste måde at styrke biodiversiteten på. Vi har selvfølgelig ikke noget imod tiltag, der fremmer en mangfoldig natur, men tilsyneladende har man i ministeriet og i Naturstyrelsen fra starten forelsket sig så meget i denne ene metode, at man har valgt at vende det døve øre til alle - også anerkendte forskere - som er af en anden opfattelse, siger Malene Thune.

Annonce

Screening i gang

Endnu er der ikke taget stilling til, om etableringen af naturnationalparken vil kræve en forudgående VVM-undersøgelse. Men fordi der i parken også skal genoprettes en naturlig hydrologi (måden vand bevæger og fordeler sig på i området) har Naturstyrelsen, der står for nationalpark-projektet, i første omgang ansøgt Miljøstyrelsen om en såkaldt miljøscreening.

Den venter man i Naturstyrelsen lige nu på resultatet af. Screeningen kan enten konkludere, at man uden problemer kan gå i gang med etableringen af Naturnationalparken, men konklusionen kan også blive, at der skal en VVM-undersøgelse til.

- Vi håber naturligvis, at man vil kræve VVM-undersøgelsen, som jo ikke er noget, man laver fra den ene dag til den anden. Men bliver der uden videre givet grønt lys, vil den beslutning kunne påklages. Det vil vi så naturligvis gøre, så under alle omstændigheder regner vi med at vinde noget tid, siger Malene Thune.

Amtsavisen har onsdag middag rettet henvendelse til Miljøstyrelsen for at få svar på, hvornår man kan forvente et resultat af miljøscreeningen, samt hvor lang tid en VVM-undersøgelse, hvis en sådan kræves, som minimum vil tage.

Det er dog endnu ikke lykkedes at få svar på vores henvendelse.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce