Annonce
Randers

Nazipropaganda pillet ned: Nordfront taget med lim, pensel og plakater

Op mod 500 randrusianere var forsamlet på Underværket ugen efter Nordfronts hærværk på den jødiske gravplads i november 2019 for at sige nej til nazisme i kommunen. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen
Den nynazistiske gruppe er igen aktive med at begå hærværk på gader og stræder. Tirsdag aften var de på færde i Randers.
Annonce

Randers: Den nynazistiske gruppe Nordfront har tilsyneladende behov for at reklamere for sig selv for tiden.

Således blev to personer, en 28-årig kvinde og en 40-årig mand, tirsdag aften ved ni-tiden taget på fersk gerning, da de var i færd med at klistre plakater op ved Scandiasporet/Udbyhøjvej.

Efter et opkald sendte Østjyllands Politi en patrulje til stedet, hvor betjentene kunne konstatere, at der var blevet hængt flere plakater op med gruppen Nordfront som afsender.

De to personer blev fundet i besiddelse af flere af de samme plakater, lim, pensel og strips, hvilket alt sammen blev beslaglagt. De to personer er nu begge sigtet for hærværk.

Annonce

Flag på Ejer Bavnehøj

Fredag i sidste uge var de nynazistiske aktivister på spil på Ejer Bavnehøj, hvor der blev rejst to såkaldte tyrroneflag på toppen af tårnet.

Anledningen skulle ifølge Nordfront være, at tårnet er bygget på en gravhøj, "hvorfor det var på sin plads at rejse Nordens nye forenende flag netop der", kan man læse på gruppens hjemmeside.

Også mellem Gullev og Bjerringbro gjorde bevægelsen opmærksom på sig selv samme dag. Her blev der på cykel- og gangbroen ved Borrevej ophængt et banner med ordlyden: "Meld dig ind i kampen".

Politiet fik en anmeldelse klokken 13.45, men da en patruljevogn ankom til stedet cirka halvanden time efter, var banneret blevet pillet ned.

Annonce

Propaganda i Hadsund

Seneste større aktion var natten mellem søndag 25. og mandag 26. oktober, hvor der blev spredt nazistisk propaganda i flere østjyske byer, blandt andre Spentrup, Assentoft, Langå, Hadsten, Mariager og Hobro.

I Hadsund hængte en gruppe maskerede mænd blandt andet 45 propagandaplakater op i det lokale butikscenter. En kvindelig butiksansat alarmerede politiet, der kom for sent til at stå ansigt til ansigt med gruppen af nazisympatisører.

Annonce

I fængsel for hærværk

Den 39-årige Jacob Vullum Andersen fra Hobro og en 28-årig mand fra Randers blev i oktober kendt skyldige i hærværk mod 84 jødiske grave på Østre Kirkegård i Randers.

Fem hurtige om Nordfront

Den Nordiske Modstandsbevægelse - også kendt som Nordfront - opstod i Sverige, og gjorde for alvor sit indtog i Danmark i 2017. Organisationen har også afdelinger i Norge og Finland.

Medlemmerne betegnes af eksperter som nazister af den gamle skole. De kæmper for at skabe et "racerent" Norden og vil fjerne alle, der ikke er af arisk herkomst.

Det er en stærk hierarkisk og autoritær bevægelse. Som medlem skal man bevise, at man er villig til at ofre sig for sagen.

Gruppens masterplan er at afskaffe demokratiet og overtage magten. Det er et krav, at medlemmerne lærer at slås med kniv og betjene våben, så de er forberedte på en revolution.

I sin seneste vurdering af terrortruslen har PET øget trusselsvurderingen af højreekstremistiske grupper som Den Nordiske Modstandsbevægelsen. Frygten er et terrorangreb som det, Anders Behring Breivik udførte i Norge.

For Jacob Vullum Andersen betød dommen et års fængsel.

Hærværket fandt sted i forbindelse med 81 års dagen for Krystalnatten, hvor nazisterne 9. november 1938 ødelagte næsten 7.500 forretninger og nedbrændte cirka 200 synagoger i Tyskland.

91 jøder blev slået ihjel, og cirka 26.000 blev fængslet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Annonce