Annonce
Randers

Nedlukning ingen løsning: Politikere vil bevare Huset Nyvang

Huset Nyvang blev før jul præsenteret for en lang række påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Påbudene skal være efterlevet sidst i januar. Lige nu kigger politikerne ind i et fremtidsscenarie for det kraftigt kritiserede demensplejehjem. Foto: Annelene Petersen
Forvaltningen har oplistet fire scenarier for Huset Nyvang, hvoraf det ene handler om nedlæggelse af demenscentret, men den løsning tror politikerne i omsorgsudvalget ikke på. Flere ressourcer kan være vejen frem for at slippe ud af de kritisable forhold på det randrusianske demensplejehjem.

Randers: "Huset Nyvang nedlægges, og vi starter helt forfra. Alle beboere tilbydes nye pladser på øvrige plejecentre, og medarbejdere og leder flyttes til andre stillinger i omsorgsområdet".

Sådan lyder et af de fire scenarier, som forvaltningen i Randers Kommune torsdag beskrev for det skandaleramte demensplejehjem i det nordlige Randers, da byrådet var samlet til orienteringsmøde om den kritiske situation, plejehjemmet befinder sig i.

Det er dog yderst tvivlsomt, om politikerne i byrådet skrider til den ultimative løsning i forhold til at få løst de problemer, der har fulgt i kølvandet på det ambitiøse demensprojekt siden åbningen i marts 2018.

Annonce

Ekstra ressourcer

Avisen har talt med flere medlemmer af omsorgsudvalget, og alle giver samstemmende udtryk for, at Huset Nyvang helst skal bevares, selv om det kommer til at kræve ekstra ressourcer at få det skæve skib på ret kurs.

- Vi hælder slet ikke til at lukke Huset Nyvang. Det kommer ikke til at ske. Det er et fantastisk hus. Alle landets kommuner var dybt misundelige på os, da det åbnede i 2018. Hele året væltede det ind med delegationer fra hele landet. At vi så ikke har efterlevet, at det blev sådan, det er forfærdeligt. Men der skal i hvert fald ikke laves om på, at det er der, de hårdest ramte demente er, siger Susanne Nielsen, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti og næstformand i omsorgsudvalget.


Det er hamrende nødvendigt, at der skal penge på bordet denne gang for, at beboerne kan få et værdigt liv her og nu. Men der er også noget med omgangstonen, at tale i tredje person osv. Det koster jo ingenting.

Susanne Nielsen (DF), næstformand i omsorgsudvalget


Hun bakkes op af udvalgsmedlem Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten, der ikke ser nogen mening i, at de demente flytter væk fra Huset Nyvang.

- Folk har jo ret til at blive boende, hvis de vil. Derudover står vi med et ret nyt hus. Det rent fysiske er der ikke noget i vejen med. Det er jo heller ikke sådan, at vi bare har plads på vores øvrige plejehjem, siger Kasper Fuhr Christensen.

Annonce

Ikke alene

Fatma Cetinkaya er socialdemokrat og formand for omsorgsudvalget og på linje med Dansk Folkeparti og Velfærdslisten, når det handler om at fastholde Huset Nyvang som fremtidens randrusianske demenscenter.

- Mit ønske er at lykkes med Huset Nyvang, som det nu engang er beregnet til som en specialenhed for borgere med demens, men jeg er jo ikke alene om at bestemme det her, så beslutningen kan blive, at vi nedlægger Huset Nyvang og starter det forfra, hvor rammen bliver fyldt ud med nogle andre ting også. Det kan jeg selvfølgelig ikke udelukke, siger Fatma Cetinkaya.

- Vi ved jo godt, at der bliver flere i den demente målgruppe, så derfor kunne det være rigtigt fint stadig at have en specialenhed i Randers Kommune, hvor vi udelukkende arbejder med borgere med demens og specialiserer os i det.

Annonce

En hale af påbud

Som det umiddelbart ser ud, er der lagt op til, at politikerne skal skrue på andre håndtag for at få skabt et demensplejehjem, der ikke bliver udstillet på tv på grund af omsorgssvigt og ikke bliver udstyret med en hale af påbud, fordi det ikke er i stand til at sikre beboerne den nødvendige livskvalitet, værdighed og trivsel.

De fire scenarier

1A. At arbejde på det givne påbud og afvente, at styrelsen for patientsikkerhed genbesøger Huset Nyvang ultimo januar 2021 og/eller afvente resultatet af den allerede igangsatte undersøgelse på omsorgsområdet.

1B. Scenarie 1A plus midlertidig bevilling til at ansætte yderligere et antal medarbejdere, så der bliver plads til mere kompetenceudvikling inden for områdets egne ressourcer.

2. Gennemgang af medarbejdersammensætning.

3. Huset Nyvang nedlægges som specialiseret tilbud. De beboere og pårørende, som har ønske om et mere specialiseret tilbud vil få det tilbudt så hurtigt som muligt. (Flytning til Landsbyen Møllevang, Terneparken.)

4. Huset Nyvang nedlægges, og der startes helt forfra. Alle beboere tilbydes nye pladser på øvrige plejecentre og medarbejdere og leder flyttes til andre stillinger i omsorgsområdet.

Et af de scenarier, forvaltningen på Laksetorvet har oprullet, er at arbejde videre på de påbud, Styrelsen for Patientsikkerhed kræver opfyldt, afvente styrelsens genbesøg sidst i januar og den allerede igangsatte eksterne undersøgelse på omsorgsområdet i hele kommunen.

Annonce

Penge på bordet

Forslaget opridser også muligheden for en midlertidig bevilling til at ansætte yderligere et antal medarbejdere, så der bliver plads til mere kompetenceudvikling inden for områdets egne ressourcer.

- Det er hamrende nødvendigt, at der skal penge på bordet denne gang, for at beboerne kan få et værdigt liv her og nu. Men der er også noget med omgangstonen, at tale i tredje person. Det koster jo ingenting. Det skal der gøres noget ved med det samme, lyder meldingen fra næstformand Susanne Nielsen (DF).

Annonce

Uforsvarligt

Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen er enig i, at der skal flere ressourcer til, men er ikke specielt begejstret for nogle af de fire løsninger, der er foreslået af forvaltningen.

- Ingen af scenarierne er tilfredsstillende. Det er fornuftigt, at man sætter ind med yderligere ressourcer en periode, men det vil være forkert, at man lader ældreområdet finansiere det selv, for så er det ressourcer, der skal tages andre steder fra. Det vil være uforsvarligt. Der er mange andre steder, hvor man er presset og ikke kan undvære medarbejdere, siger Kasper Fuhr Christensen, der efterlyser ledelsesmæssige forandringer i oplægget fra forvaltningen.

Torsdag 21. januar mødes omsorgsudvalgets syv medlemmer, hvoraf fire er socialdemokrater, med henblik på beslutning om hvilket scenarie, der er politisk ønske om at følge. I mellemtiden har forvaltningen muligheden for at udvikle videre på at ramme et scenarie, der sikrer en roligere sejlads for Huset Nyvang fremover.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce