Annonce
Randers

Restauratører kæmper med næb og kløer: - Jeg håber, vi stadig eksisterer efter påske

Johanne Ægidiussen og Peter Nøhr ejer sammen Bistroteket, som er en af de restauranter, der er hårdt ramt af coronakrisen. Foto: Annelene Petersen
Indehaverne af Bistroteket har ikke tjent penge siden første nedlukning i foråret. Nu kæmper de med næb og kløer for at redde den populære restaurant gennem endnu en nedlukning.
Annonce

Randers: Allerede i foråret begyndte fremtiden at se usikker ud for Restaurant Bistroteket, som under nedlukningen blev tvunget til at fyre alle ansatte og lade indehaverne klare sig uden løn. Nu er restauranten igen tvangslukket, og det gør ikke fremtidsudsigterne lysere.

- Vores fremtid er usikker. Vi havde håbet, at vi kunne snige os uden om anden nedlukning - at vi ikke ville komme så langt ud i anden bølge. Vi brugte jo alle vores ressourcer på at klare os igennem nedlukningen i foråret, så nu har vi intet tilbage, fortæller Johanne Ægidiussen, der sammen med Peter Nøhr ejer Bistroteket.

- Ja, vi fik lov at genåbne i en del af 2020, men der var vi underlagt en masse restriktioner, for eksempel at vi skulle lukke klokken 22 og ikke måtte holde selskaber. De restriktioner satte os et sted, hvor det var svært at tjene penge. Vi tjente kun lige nok til, at det kunne løbe rundt. Så den økonomiske buffer, vi havde i foråret, har vi ikke nu, uddyber hun.

Annonce

Kan trække ud

Lige nu er nedlukningen sat til at udløbe 7. februar, men Johanne Ægidiussen tvivler på, at restauranterne får lov at genåbne allerede om tre uger.

- Det kunne da være dejligt, men hvis jeg skal være realistisk, er mit bud, at vi først får lov at genåbne omkring påske. Eksperterne siger jo, at pandemien vil tage til igen i februar, og så giver det ingen mening at genåbne der, konstaterer hun.


Ja, vi fik lov at genåbne i en del af 2020, men der var vi underlagt en masse restriktioner, for eksempel at vi skulle lukke klokken 22 og ikke måtte holde selskaber. De restriktioner satte os et sted, hvor det var svært at tjene penge. Vi tjente kun lige nok til, at det kunne løbe rundt. Så den økonomiske buffer, vi havde i foråret, har vi ikke nu.

Johanne Ægidiussen, indehaver af Bistroteket


Direkte adspurgt, om Bistroteket stadig eksisterer efter påske, hvis nedlukningen varer helt dertil, svarer hun:

- Jeg håber, vi stadig er der efter påske. Men min medejer og jeg vil være nødt til at skære os selv ud af ligningen økonomisk, så vi igen undlader at få løn. Derudover vil vi være nødt til at putte private midler i firmaet.

Annonce

Takeaway redder intet

Hvis hun skal pege på et lyspunkt i den nedlukningen, vi lige nu står midt i, er det, at lønkompensationen er gjort mere fleksibel sammenlignet med forårets nedlukning.

- Nu er det muligt at kalde vores kokke ind på deltid for at lave takeaway-menuerne og få lønkompensation for den øvrige tid. Så nu er vi begyndt at tilbyde takeaway igen, siger hun.

Johanne Ægidiussen fastslår dog, at takeaway-menuerne ikke kommer til at redde Bistrotekets økonomi.

- Vi får ikke et overskud ud af den mad, vi sælger som takeaway. For os handler det om at bibeholde en plads hos vores gæster, så de stadig har behov for os, når vi åbner igen. Samtidig er det vores forsøg på at bibeholde de jobs, vi har folk ansat i, forklarer hun.

Mens Bistroteket i foråret måttet sige farvel til samtlige medarbejdere og ansætte forfra, da det blev muligt at genåbne restauranten, håber ejerne denne gang, at ansættelserne kan fastholdes igennem hele anden nedlukning.

- Denne gang har vi afskediget vores rengøringshjælp og reservetjenere, men har beholdt vores fastansatte kokke og tjenere. Det koster os penge, for man får stadig ikke 100 procent i lønkompensation, men at beholde dem er også en investering i fremtiden. Håber vi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kragballe genopstod og gik forrest i Forum: Dét sagde Randers HK-lejren efter sejren

Annonce