Annonce
Debat

Nej til social ulighed i tænderne

Tænder: Lægen er gratis – men danskerne betaler det meste af tandlægeregningen selv. Hvorfor det?

Den høje brugerbetaling gør det svært for økonomisk dårligt stillede borgere at betale tandlægeregningen oven i alle de andre udgifter. Og når de økonomisk dårligst stillede borgere ikke har råd til tandlægen, så kan det desværre ses på deres tænder. Den sociale ulighed i Danmark viser sig i tænderne. Det kan vi ikke være bekendt i en velfærdsstat.

Tandlægeforeningen mener, at der skal være fri og lige adgang til tandpleje. Vi foreslår, at tilskuddet til socialt udsatte grupper skal øges. Det skal omfatte kontanthjælpsmodtagere, patienter, der er mundtørre pga. sygdom eller medicinforbrug, sårbare unge, økonomisk dårligt stillede pensionister, de hjemløse samt misbrugere.

Mere end 80 pct. af vælgerne støtter vores forslag om at sætte brugerbetalingen hos tandlægen ned. 40 % af vælgerne mener tilmed, at bør være helt gratis at gå til tandlæge. Det viser en ny meningsmåling fra 2019 foretaget af Voxmeter blandt et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning. Vælgerne støtter altså et nej til social ulighed i tænderne – så mangler vi bare politikerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En syg kultur i byrådet

Knægtelse af kommunalt ansattes ytringsfrihed. Magtmisbrug. Mistillid. Usikkerhed. Angst. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når to eksperter i kommunale forhold kommenterer på Henning Jensen Nyhuus’ forsvar for, hvorfor det er nødvendigt at kigge i medarbejderes personlige papirer. De to eksperter retter en sønderlemmende kritik mod Nyhuus’ argumentation. Som forhenværende borgmester i Randers Kommune er Henning Jensen Nyhuus en erfaren politiker. En politiker, der i to perioder som borgmester og siden som menigt medlem har været med til at præge politikken og det politiske miljø i Randers Kommune. Netop derfor er det så voldsomt beskæmmende, at han har bragt sig i en position, hvor han – helt berettiget – må stå på mål for en så skarp og direkte kritik. Nyhuus' argument om, at en ansats ytringer i en offentlig debat og en anden ansats klage over ham, berettiger politikere til at stikke deres næser i medarbejdernes personlige papirer i kommunen, holder ikke. Det er så langt fra at være i orden, som det overhovedet kan være. Og som professor Kurt Klaudi Klausen siger om det læserbrev, hvor Nyhuus fremsætter sine holdninger, så vidner det om ”…manglende forståelse for den arbejdsdeling, der er mellem politik og administration…”, ”…en kultur præget af mistillid og om et pres, der lægges på medarbejderne fra politisk hold, som må skabe usikkerhed, hvis ikke angst for, hvad der bliver det næste…” Denne sag er blot et foreløbigt lavpunkt i, hvordan et betændt og ekstremt dårligt politisk miljø udmønter sig i Randers Kommune. Vi har før set flere eksempler på den manglende forståelse af, hvad der er politik, og hvad der er administration, og nu har vi to eksperters præcise vurdering af, hvad det fører med sig, når politikere ikke formår at holde sig til deres del af banen. Alle i Randers Kommune kan med rette forvente, at byrådsmedlemmerne – og ikke kun Nyhuus – gør sig seriøse overvejelser om, hvad deres rolle egentlig er. Og hvorfor de er i politik.

Annonce