Annonce
Randers

Netop vedtaget: Folkeskolen i Randers kan blive testfri

Færre test og mere lærerevaluering. Det kan blive resultatet, hvis Randers Kommune får sit ønske opfyldt om at blive en del af Frikommune III-forsøget. Foto: Tommy Kofoed
Hvis Randers Kommune ellers kan få lov til at deltage i det nyeste frikommune-forsøg, får folkeskolen i kommunen i de kommende år selv lov til at bestemme, om de vil deltage i de nationale test.

Randers: Mandag aften vedtog byrådet at ansøge om fritagelse for de obligatoriske nationale test i en prøveperiode. I perioden vil de enkelte skoler, såfremt Randers Kommune bliver godkendt til at deltage i forsøget, selv kunne beslutte, om de vil deltage i testene i en periode på tre år.

En begejstret Steen Bundgaard (S) kan ikke se nogen som helst ulemper ved at undgå de nationale test.

- Der foregår i forvejen en konstant evaluering af eleverne fra dag til dag af de professionelle medarbejdere, som er uddannet til det, forklarer Steen Bundgaard, der er lærer og formand for skole- og uddannelsesudvalget.

I dag er der 10 obligatoriske nationale test fra 2. til 8. klasse i læsning, matematik, engelsk og fysik/kemi. Ifølge Randers Kommunes ansøgning kan de nationale test dog give anledning til, at nogle børn og unge oplever et negativt præstationspres. Målet med fritagelsen er således at bidrage til at mindske det negative pres på folkeskoleeleverne, så alle elever trives og motiveres for egen læring.

Samtidig ønsker Randers Kommune med fritagelsen at gøre det muligt for den lokale skoleledelse i dialog med skolebestyrelsen at beslutte omfanget af test på den enkelte skole.

- Vi ønsker, at det skal blive en god diskussion ude på skolerne. Ligesom vi ikke vil have nationale test trukket ned over hovedet, skal vi heller ikke trække den her beslutning ned fra centralt hold, forklarer Steen Bundgaard.

Udfra hans kendskab til lærere og forældre i kommunen har han dog en forventning om, at mange skoler vil beslutte sig for at deltage i ordningen, såfremt det bliver muligt.

Kan også se udfordringer

Skolechef i Randers Kommune, Jesper Kousholt, sætter også pris på muligheden for, at skolerne selv kan tage stilling til, hvordan det skal se ud hos dem.

Men han kan dog også se nogle udfordringer ved at skulle arbejde med flere forskellige målsystemer i folkeskolerne.

- Der er i hvert fald nogle lavpraktiske udfordringer i forhold til at dele viden om børns skolegang ved skoleskift, nævner han som eksempel.

Derfor er han også glad for, at det er en prøveordning, så der er mulighed for at se, om det giver andre resultater, end folkeskolen har haft i de 10 år med nationale test. Han pointerer også, at det i første omgang kun er en ansøgning, som skolelederne helst først ønsker at forholde sig til, hvis ansøgningen går igennem.

Regeringen og KL har i økonomiaftalen for 2019 aftalt at sætte gang i en ny omgang såkaldte Frikommuneforsøg, hvor udvalgte kommuner kan ansøge om frihed til at afprøve forskellige tiltag. Og det er i den forbindelse, at Randers Kommune ansøger om dispensation fra de gældende regler.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce