Annonce
Randers

Niels Ebbesen har igen forladt Det Gamle Rådhus: - Jeg er grænseløst irriteret over kommunens ligegyldighed

Arne Erikslev har tilbudt Randers Kommune en kopi af den Niels Ebbesen-statuette, der blev stjålet i 2015. Nu er han vred, fordi man ikke vil garantere, at statuetten kan stå på Det Gamle Rådhus, hvor den stjålne figur stod. Så vred, at han har hentet den igen. Foto: Annelene Petersen
Arne Erikslev, der havde udlånt sin gipsfigur til Randers Kommune, har torsdag hentet figuren igen.

RANDERS: Da den forsølvede statuette af Niels Ebbesen i efteråret 2015 blev stjålet fra Det Gamle Rådhus, valgte Arne Erikslev at udlåne sin egen gipsfigur af helten til kommunen. I forbindelse med fejringen af 100-årsdagen for demokratiet i Randers tilbød Arne Erikslev så statuetten til kommunen som en gave. Men nu har gavegiveriet trukket så meget i langdrag, at giveren i stedet har hentet Niels Ebbesen hjem til sig selv igen.

- Jeg er grænseløst irriteret over den ligegyldighed, kommunen udviser overfor mit tilbud, siger Arne Erikslev.

Desuden har Arne Erikslev betinget sig, at den 74 centimeter høje skulptur i al fremtid skal stå på den piedestal i Det Gamle Rådhus, hvor den står i dag.

- Men skal statuetten flyttes rundt, vil den hurtigt gå til. Den er jo lavet af gips, lyder det.

At Randers Kommune ikke er interesseret i gaven, afviser vicekommunaldirektør Erik Mouritsen:

- Vi har fortalt Arne Erikslev, at vi gerne vil modtage gaven. Men vi kan ikke love, at den for altid bliver stående på Det Gamle Rådhus. Dels er det ikke en helt tro kopi af originalen, dels er den ikke intakt - og vi har fået vurderet, at den kun har en ringe kunstnerisk værdi, siger han.

Annonce
Jeg er grænseløst irriteret over den ligegyldighed, kommunen udviser overfor mit tilbud.

Arne Eriksen, Niels Ebbesen-ejer

Ingen at snakke med

Serviceassistent Bodil Nielsen, der har passet på Niels Ebbesen på Det Gamle Rådhus, begræder, at figuren nu er fjernet.

- Så har jeg jo ingen at snakke med. Og de mange gæster, jeg tager imod, får ikke fornøjelsen at spørge ind til statuetten, siger hun.

Hun havde i øvrigt sørget for, at gipsfiguren - modsat den forsølvede original - var lænket fast med en tynd wire, som Arne Erikslev først måtte klippe over, inden han kunne få sin skulptur med hjem.

- Jeg kan faktisk ikke længere finde nøglen, siger Bodil Nielsen.

Bryllupsgave fra 1898

Den originale, forsølvede statuette af Niels Ebbesen blev lavet af guldsmed Dragsted i København.

Figuren blev i 1898 givet i bryllupsgave fra en borgerkomité i Randers til daværende kronprins Christian og Alexandrine. Gaven kom retur til Randers i 1979, foræret af parrets svigerdatter, arveprinsesse Caroline Mathilde. Siden har modellen været udstillet både på Laksetorvet og fra 2005 på det gamle rådhus.

Arne Erikslev har arvet sin Niels Ebbesen af sin far.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce