Randers er af naturlige årsager juridisk hjemby for Niels Ebbesens Venner, en forening med medlemmer over hele Danmark. Men i to år har det ikke været muligt at holde den årlige generalforsamling på det gamle rådhus, først på grund af ombygning, derefter på grund af frygten for coronasmitte.
Her i 2021 lykkedes det så igen, og i forbindelse med generalforsamlingen kunne der tilmed ske overrækkelse af to Niels Ebbesen Medaljer til direktør Henrik Herold, Randers Regnskov, og museumsstifter med meget mere, Børge Simonsen.
Henrik Herold skulle egentlig havde haft sin medalje overrakt tidligere i år, men ceremonien måtte udsættes på grund af travlhed på hans arbejdsplads. Begrundelsen er tidligere omtalt. Overrækkelsen forstod æresmedlem i foreningen, tidligere borgmester Jørgen Brøgger, Ebeltoft.
Det er alene nuværende bærere af Niels Ebbesen Medaljen, der kan indstille nye til hæderen. Børge Simonsen var indstillet af Egon Thomsen, Lindbjerg, og det var da også ham, der overrakte medaljen.
To andre hædret
Der blev også uddelt hæder til to andre. Formanden for Niels Ebbesens Venner, Jan Fagerlund, Hørning ved Aarhus, havde en gave til kustode Bodil Nielsen, der år efter år har sørget for gode rammer om generalforsamlingen, men som til maj næste år siger farvel til stillingen.
Desuden fik John Blomkvist, Uggelhuse, overrakt en gave i anledning af, at han har været aktiv hjemmeværnsmand i 50 år.
Der skete et enkelt nyvalg til bestyrelsen på generalforsamlingen. Nyvalgt blev sogne- og orlogspræst Martin Corfix, Lynge på Sjælland.
Et fælles problem
Inden generalforsamlingen samledes de godt 30 deltagere ved statuen af Niels Ebbesen, hvor bestyrelsesmedlem og medaljemodtager Stefan G. Rasmussen causerede over begrebet frihed.
Stefan G. Rasmussen, der jo er vokset op i Randers, mindedes, hvordan han hver fredag aften for nu 60 år siden kom ned til Niels Ebbesen-statuens fod, for, som han sagde, at spotte damer.
- Og nu er vi jo hver især blevet national ejendom - uden portefølje, noterede Stefan G. Rasmussen med henvisning til, hvordan han selv efter den berømte nødlanding med SAS-flyet i Sverige var blevet nærmest jaget vildt og til tider citeret for noget, han aldrig havde sagt.
- At blive en helt er at blive frataget sin frihed for altid, sagde Stefan G. Rasmussen, der konkluderede, at med frihed følger ansvar:
- De to ting kan aldrig skilles fra hinanden, lød det.
Umiddelbart efter at have talt hastede Stefan G. Rasmussen til Underværket for at give en jazzkoncert sammen med blandt andre pianist Sven Foged.