Annonce
Norddjurs

Norddjurs jubler over nej til havbrug: Vil hellere have dambrug på land

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Mandagens udmelding om, at der ikke skal laves havbrug ud for Djurslands kyst, vækker glæde i Norddjurs Kommune. Nu vil kommunens borgmester i dialog med miljøministeren om reglerne for fiskeopdræt på land.

Norddjurs: Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), drog mandag et lettelsens suk sammen med sin borgmesterkollega Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Kommune.

Det skete, da miljøminister Lea Wermelin (S) satte en stopper for de hidtidige planer om flere og større havbrug i de danske farvande.

Ifølge Jan Petersen markerer udmeldingen afslutningen på flere års diskussion om, hvorfor Norddjurs og Syddjurs Kommune ikke ønsker havbrug ud for Djurslands kyster.

- Havbrug kan skade vores unikke kyststrækning og natur og bringe det rene badevand, som hvert år glæder turister og fastboende, i fare. Jeg er tilfreds med, at diskussionen nu er lukket, og vi kan se fremad, siger Jan Petersen.

Konkrete forhandlinger i gang

I stedet vil borgmesteren i Norddjurs Kommune forsøge at rette ministerens blik hen på muligheden for at etablere lukkede dambrug på land.

- Vi tilrettelægger aktuelt vores lokalplanlægning efter at kunne rumme den type virksomheder, og vi har også konkrete drøftelser med en interesseret virksomhed om forskellige egnede arealer her i kommunen. Djursland er historisk set et område med en rig og varieret fødevareproduktion. Vi repræsenterer hele værdikæden fra produktion til gourmet-produkter, og fisk har altid fyldt meget som fødevare her på egnen, siger borgmesteren.

Men ifølge Jan Petersen er der brug for at kigge på de nuværende regler i forhold til fiskeopdræt på land, hvis tanken om fiskeopdræt på land i Norddjurs skal blive til noget.

Annonce

Regler skal ændres

Derfor vil Jan Petersen tage initiativ til et møde med miljøminister Lea Wermelin. Målet er helt konkret at indlede en debat om tildeling af kvælstofkvoter indenfor dambrug på land, som i øjeblikket er en statslig opgave og vurdering.

Det vil nemlig kræve ændrede regler, hvis Norddjurs skal arbejde videre med mulighederne for at tilbyde arealer til virksomheder, som ønsker at etablere lukkede dambrug.

- Vi vil gerne arbejde videre med muligheden for lukkede dambrug på Norddjurs – men det skal ske i balance og under hensyntagen til den samlede miljøbelastning, da lukkede dambrug på land også udleder kvælstof, siger Jan Petersen.

Han tilføjer, at ift. den virksomhed, som kommunen aktuelt er i dialog med, er der tale om lukkede dambrug, hvor op til 3/4 af kvælstoffet renses fra.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce