Annonce
Norddjurs

Norddjurs jubler over nej til havbrug: Vil hellere have dambrug på land

Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Mandagens udmelding om, at der ikke skal laves havbrug ud for Djurslands kyst, vækker glæde i Norddjurs Kommune. Nu vil kommunens borgmester i dialog med miljøministeren om reglerne for fiskeopdræt på land.

Norddjurs: Borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), drog mandag et lettelsens suk sammen med sin borgmesterkollega Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Kommune.

Det skete, da miljøminister Lea Wermelin (S) satte en stopper for de hidtidige planer om flere og større havbrug i de danske farvande.

Ifølge Jan Petersen markerer udmeldingen afslutningen på flere års diskussion om, hvorfor Norddjurs og Syddjurs Kommune ikke ønsker havbrug ud for Djurslands kyster.

- Havbrug kan skade vores unikke kyststrækning og natur og bringe det rene badevand, som hvert år glæder turister og fastboende, i fare. Jeg er tilfreds med, at diskussionen nu er lukket, og vi kan se fremad, siger Jan Petersen.

Konkrete forhandlinger i gang

I stedet vil borgmesteren i Norddjurs Kommune forsøge at rette ministerens blik hen på muligheden for at etablere lukkede dambrug på land.

- Vi tilrettelægger aktuelt vores lokalplanlægning efter at kunne rumme den type virksomheder, og vi har også konkrete drøftelser med en interesseret virksomhed om forskellige egnede arealer her i kommunen. Djursland er historisk set et område med en rig og varieret fødevareproduktion. Vi repræsenterer hele værdikæden fra produktion til gourmet-produkter, og fisk har altid fyldt meget som fødevare her på egnen, siger borgmesteren.

Men ifølge Jan Petersen er der brug for at kigge på de nuværende regler i forhold til fiskeopdræt på land, hvis tanken om fiskeopdræt på land i Norddjurs skal blive til noget.

Annonce

Regler skal ændres

Derfor vil Jan Petersen tage initiativ til et møde med miljøminister Lea Wermelin. Målet er helt konkret at indlede en debat om tildeling af kvælstofkvoter indenfor dambrug på land, som i øjeblikket er en statslig opgave og vurdering.

Det vil nemlig kræve ændrede regler, hvis Norddjurs skal arbejde videre med mulighederne for at tilbyde arealer til virksomheder, som ønsker at etablere lukkede dambrug.

- Vi vil gerne arbejde videre med muligheden for lukkede dambrug på Norddjurs – men det skal ske i balance og under hensyntagen til den samlede miljøbelastning, da lukkede dambrug på land også udleder kvælstof, siger Jan Petersen.

Han tilføjer, at ift. den virksomhed, som kommunen aktuelt er i dialog med, er der tale om lukkede dambrug, hvor op til 3/4 af kvælstoffet renses fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce