Annonce
Mariagerfjord

Skyland Beach Camp lukker: Politiet skifter kurs i sag om fest-camp

Robinson-dyst på stranden under Skyland Beach Camp i Øster Hurup i Nordjylland. Nordjyllands Politi rådede fredag Skyland Beach Camp til at lukke, og det råd valgte Bjørn Pedersen, medstifter og arrangør af festbegivenheden, at følge. Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix
Efter flere dage med positive udmeldinger har Nordjyllands Politi nu skiftet mening. Skyland Beach Camp ved Øster Hurup bliver nu regnet som et samlet arrangement og dermed vurderet ulovlig.
Annonce

Øster Hurup/Mariagerfjord: Efter en lang række positive udmeldinger og et godt samarbejde har Nordjyllands Politi skiftet mening i forhold til Skyland Beach Camp lovlighed. En melding, som kommer bag på en af arrangørerne bag campen, Bjørn Nikolaj Pedersen, som nu, efter alvorlige overvejelser, har valgt at lukke campen.

De seneste dage har der været Skyland Beach Camp på Kattegat Strand Camping i Øster Hurup. Her har 1500 unge været samlet til en nedjusteret version af den sædvanlige festival med langt flere deltagere.

Nordjyllands Politi har gennem længere tid været i dialog med Kattegat Strand Camping og Skyland Beach Camp 2020, ligesom politiet hver dag har sendt patruljer til campen.

- Fra campens side har man søgt vejledning hos os, og man har forsøgt at tilpasse sit koncept, så det kunne afvikles i overensstemmelse med forsamlingsforbuddet. Vi har haft en god dialog, indleder politiinspektør Ole Kristensen, Nordjyllands Politi  i en pressemeddelelse udsendt fredag kort før middag..

Imidlertid valgte Nordjyllands Politi  3. juli at råde campingpladsen til at stoppe Skyland Beach Camp 2020, selvom politiet flere gange har været ude og fortælle, at der ingen problemer var på pladsen.

Annonce

Fremstår som ét arrangement

Ifølge politiet har man nemlig konstateret, at campen ved stranden i Øster Hurup ikke udspiller sig på en måde, som ligger inden for retningslinjerne.


Nu har campen kørt i nogle dage, og vi har løbende været til stede på campen med vores patruljer. Og vi må konstatere, at én ting er, hvordan konceptet ser ud på papiret – noget andet er, hvordan det udspiller sig i praksis.

Ole Kristensen, politiinspektør ved Nordjyllands Politi


- Nu har campen kørt i nogle dage, og vi har løbende været til stede på campen med vores patruljer. Og vi må konstatere, at én ting er, hvordan konceptet ser ud på papiret – noget andet er, hvordan det udspiller sig i praksis. Campen og de særlige tiltag knyttet til den fremstår samlet set som et arrangement i strid med forsamlingsforbuddet, forklarer Ole Kristensen.

Han oplyser, at politiet derfor i dag ændrer sin samlede vurdering af Skyland Beach Camp 2020.

- Det betyder, at vi anser Skyland Beach Camp 2020 og aktiviteterne knyttet til det for samlet set at udgøre et arrangement – som er i strid med forsamlingsforbuddet, der forbyder arrangementer med over 50 personer, fastslår politiinspektøren, som understreger, at forbuddet er blevet til på en alvorlig baggrund.

- Derfor skal vi som myndighed også kunne træffe en ny beslutning, når det viser sig nødvendigt.

Annonce

Ren politik

Nordjyllands Politi rådede fredag formiddag Kattegat Strand Camping og arrangørerne bag campen til straks at indstille Skyland Beach Camp 2020.

- Vi har vejledt om, at de særlige tiltag, som man har indført på campingpladsen alene i relation til campen – for eksempel streetfood og barer – lukkes ned, siger Ole Kristensen og fastslår, at campingpladsen stadig kan holde åbent med sine almindelig tiltag.

Bjørn Nikolaj Pedersen, som er en af arrangørerne bag campen, har svært ved at forstå politiets nye linje. Efter nogle timers overvejelser, valgte han og resten af arrangørteamet at følge politiets råd og lukke campen.

Han ser politiets udmelding som ren politik fremkaldt af mediernes kritik af campen.

- Vi må jo fortsætte med det samme, som vi hele tiden har måttet. Det har jo fungeret uden problemer hele ugen, konstaterer han, og sender kritikken tilbage:

- Hvis det ikke lever op til reglerne, så har de jo ikke gjort deres arbejde ordentligt, siger han.

Annonce

Frustration beror på misforståelse

Politiinspektør Ole Kristensen kan godt forstå frustrationen hos festivalarrangøren, som ikke oplever, at der har været problemer før campen lukkes i dag.

- Det er en udbredt misforståelse, at vi kan give tilladelse eller forbyde arrangementer, siger han og henviser til for eksempel spritbilister, som politiet heller ikke kan tillade og forbyde.

I stedet handler politiets kursskifte om deres vurdering af lovligheden af begivenheden ud fra den nye forsamlingslovgivning i forbindelse med coronaepidemien. Her er den samlede vurdering af arrangementets art forholdt til Sundhedsstyrelsens generelle anbefaling i forhold til smittefare.

- Ifølge paragraf to skal politiet udøve det skøn. Vi har villet se, hvordan arrangementet udviklede sig, før vi udtalte os yderligere, forklarer han.

Derfor er politiets vejledning i forhold til campen også, at alt det, som ikke har karakter af almindeligt campingliv, lukkes ned, da den ifølge deres skøn ellers ikke vil være lovlig.

Fredag sluttede den første uge med Skyland Beach Camp. Søndag skulle næste hold rykke ind, men nu må deltagerne her kigge langt efter en uge ved Øster Hurup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce