Annonce
Randers

Nu både for børn og voksne: Made in Denmark Workshops satser på oplevelser med håndværk

Iben Schrader, Made in Denmark Workshops, er flyttet på Underværket og kan næsten ikke vente med at få hul på de nye kurser i blandt andet læder, linoleumstryk, vævning med meget mere. Foto: Jesper Rais
Coronatiden har for Iben Schrader budt på mange nye skibe i søen. Nu satser hun hele butikken og gør kurser i læder, garn og andre materialer til sin levevej i firmaet, som er rykket fra Fabrikken til Underværket. Der er også tre bøger på vej.

Randers: Iben Schrader, der er indehaver af Made in Denmark Workshops, har betrådt mange nye stier i den tid, der har været coronapandemi. Hun mistede sit faste job på grund af corona, men det gav hende skubbet til at prøve noget af, hun længe har drømt om: At lære fra sig i sin kreative kursusvirksomhed, der blandt andet gør i både læder, garn, vævning, linoleumstryk med meget mere.

- Det har betydet meget for mig, at jeg tog springet fra lokalet i Fabrikken til lokalerne i Underværket. For det første, så frøs vi, det var simpelt hen umuligt at varme lokalet ordentligt op med varmepumperne, og det er altså svært for kursister at sidde og sy i læder, når de fryser fingrene. For det andet så er det her et sted, hvor der er lyst og dejligt, jeg behøver ikke pakke grejet ned i en boks hele tiden, og så er der bare en skøn atmosfære her, hele huset emmer af kreativitet, siger Iben Schrader, som selv er fuld af virkelyst og glæder sig til at kurserne for alvor går i gang.

- Det er også mega fedt, at der er en tovholder her, som hele tiden kommer og netværker, lige mener, at jeg skal møde den og den, eller kommer med inputs om, om ikke vi lige skal prøve det og det. Det har jeg manglet, siger Iben Schrader og nævner flere gange under interviewet Underværkets leder, Annemarie Winther som en glimrende sparringspartner.

Annonce

Julebog på vej

Iben Schrader, der er uddannet designer i tøjbranchen, sprang egentlig ud i sin lille hobbyvirksomhed på fuld tid sammen med veninden Mia Enslev. Men makkeren trådte ud af firmaet i august sidste år. Der er ingen sure miner, og de er stadig veninder, men nu er det med Iben Schrader som ene styrmand.

Hun skal i øvrigt også til efteråret udkomme med sin første af tre bøger.

- Jamen, min fætter Jesper Rais, der er fotograf, har udgivet bøger. Og det lå lige til højrebenet, da han spurgte direktøren i forlaget Dreamlitt, om hun kunne være interesseret i en gør-det- selv bog om læder. Og det blev hurtigt til en kontrakt om tre bøger. Så nu prøver jeg også det, lyder det fra den kreative sjæl.

Designeren debuterer med hele tre nye bøger om gør-det-selv håndværk. Den første er en julebog, hvor der kan laves alt fra gaver til julepynt i blandt andet læder. Foto: Jesper Rais

Den første bog handler om læder i julepynt. Med mønster og tips. Og derfor er der også lige nu  julestemning i lokalerne, hvor der er et juletræ med pynt, lærkegrene og kogler med mere, som signalerer juletid. Det er fordi fætter Jesper er i fuldt sving med at tage billeder til at illustrere bogen.

Annonce

I love it

Han kommer ind i mellem og spørger til kusinens mening, når han lige har skudt et foto, af lædernøgleringe på en bund af mos, for eksempel.

Iben Schraders kreative hjerne sover aldrig. Hun er hele tiden på udkig efter inspiration til de næste projekter. Foto: Jesper Rais

"Godkendt", eller "I love it", eller "super, hvis lige det grønne nedtones lidt", lyder dommene så fra Iben Schrader, mens hun let og elegant multitasker mellem hjerteblod-snak om firmaet og ditto om billederne til den nye bog.

Hun har i coronatiden været forhindret i at holde workshops, men har i stedet fundet på at sælge kits til de gør-det-selv-lystne kvinder over hele landet.

- Det har været smart, og jeg kan jo pakke materialerne og putte en skabelon ved, hvor det på forhånd er markeret, hvor der skal sys, med mere. Jeg har faktisk solgt både til Norge og Tyskland, siger designeren, der i øvrigt mange gange, når det har været muligt at holde fysiske kurser, har kursister fra Sjælland med.

- Jeg ved ikke helt hvorfor. Måske er det bare følgerskaren, der jo kommer fra hele landet, eller også, er det fordi der ikke lige er kurser i omegnen for sjællænderne. Mange gange hører jeg også, at kurserne er for "kassede", som "betal 2000 kroner og lav et bælte". Og måske er det ikke lige et bælte, man har lyst til at prøve kræfter med. Jeg har flere produkter på hylden og kan se det lidt ud fra, hvad hver enkelt har lyst til at lave, siger Iben Schrader.

Annonce

Nu også for børn

Nu åbner det hele igen og fra søndag 6. juni begynder kurserne igen.

Som noget nyt udvides der med "Summer in Denmark", som er en kreativ sommerskole for børn og unge i fra 5. - 10. klasse.

- Børnene skal have en vis alder, så man kan stole på, at de har respekt for værktøjet, der skal jo bruges knive. Min egen datter er ofte prøveklud, og det kan jeg bruge i kurserne. Det bliver både med læder, med tæpper, billeder og ophæng fra små bordvæve og med linoleumstryk, som jeg håber kan blive udstillet her på Underværket, når børnene er færdige, siger Iben Schrader.

Derhjemme kan Iben Schrader godt have projekter i sin kreative kælder, der står i halve og hele år, før hun finder ud af, hvad hun skal med dem. Foto: Jesper Rais

Hun gør også i genbrugsglads, som hun finder på markeder og sætter sammen på nye måder, i genbrugstøj, hvor tøj og stof sys om, i den gammeldags metode med at lave tæpper eller ophæng i turf, ja, hun finder hele tiden nye måder at lave håndværk på.

Iben Schrader vil også gerne prøve strikkecafé af, gerne med deltagelse af lokale kunsthåndværkere til inspiration.

Jul, jul, jul - bogen skal være færdig til efterårsferien, så den kan inspirere læsere til at lave julepynt selv. Foto: Jesper Rais

- Det synes jeg kunne være godt, for vi har altså mange dygtige folk her omkring, som jeg tror, mange ikke lige har øje på, lyder det fra den foretagsomme kvinde, der med granti har mange flere idéer i lædertasken til fremtidens håndarbejde.

Som noget nyt vil der komme kurser til børn også. Foto: Jesper Rais
Bæredygtighed, genanvendelse og mindst muligt til skraldespanden tænker indehaveren af Made in Denmark Workshops meget over. Selv de helt små læderlapper kan bruges. Foto: Jesper Rais
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce