Annonce
Randers

Nu er der også leende rovdyr i Randers Regnskov

Nu kan Randers Regnskov også byde gæster på et hyænekig. Dog først fra sommeren 2020, da anlægget lige skal bygges til dem først. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
To styk, mor og datter, er vel ankommet til Randers Regnskovs karantæne-bur, hvor de skal gå indtil deres anlæg, Hyænesletten, er blevet anlagt og klar til at blive taget i brug til sommer som et af de første skridt i attraktionens nye Tidsrejsen.

Randers: Når man står ved siden af en plettet hyæne, så er den meget større og væsentligt pænere end dem, man ser i naturprogrammer i tv. To hyæner ankom forleden dag til Randers Regnskov fra Verona i Italien, mor og datter på henholdsvis 13 og seks år.

De er nærmest nuttede, med kønne øjne, og slet ikke lurvede, luskede eller lumske at se på.

Det er da også et af de mest misforståede dyr i verden, lader afdelingsleder og fotograf i Randers Regnskov, Brian Rasmussen, vide.

- Det et et super intelligent dyr. Måske et af de mest intelligente rovdyr overhovedet, siger han, mens han viser de to prægtige og store dyr frem. De vejer omkring 60 kilo og er meget højere, end man lige skulle tro. Næsten en meter høje.

De nyeste dyr i turistattraktionen går i tre sammenhængende karantænebure og er allerede efter én dag i Randers, ret nysgerrige, tillidsfulde og tilmed kælne, når de får gæster. I hvert fald den ene.

Den ældste bad flere gange om at blive kløet under hagen gennem tremmerne, og det efterkom Brian Rasmussen, ret forsigtigt dog.

- Man ved ikke rigtigt, om hun bare er ude på at komme tæt på én, for så at snuppe en bid, griner Brian Rasmussen, mens hyænen undersøger journalistens sko med tungen.

De fascinerende dyr får, så snart hanhyænen har parret sig med hunner i sin nuværende bolig i Amersfoort Zoo i Holland, selskab af en han født i 2012.

Meningen er så, at de skal formere sig og blive til en lille flok på fem-syv individer, der får hjemsted på Hyænesletten, et af de nye anlæg, der skal blive til Tidsrejsen i Randers Regnskov.

Annonce

Plettet hyæne

Fakta om den plettede hyæne eller leende hyæne (Crocuta crocuta).

Plettet hyæne findes i Afrika syd for Sahara. Det er den største og mest aggressive art af hyæner.

Hunnerne, som er lidt større end hannerne, kan blive op til 1,5 meter fra snude til halerod og veje op mod 80 kilo. Skulderhøjden er op til 90 centimeter, halen 35 centimeter.

Den kan blive 25 år.

Pelsen er grå til gulbrun og med mange brune pletter. Arten lever i grupper (klaner) med ofte mere end 50 voksne dyr. Klanerne domineres af hunner. Klanens territorium afmærkes med urin og ekskrementer og forsvares ihærdigt mod andre klaner. Plettet hyæne er ofte det mest almindelige rovdyr i uforstyrrede savanne- og sletteområder.

Føden er næsten 100 procent animalsk. Den plettede hyæne nedlægger selv størstedelen af sine byttedyr, men tager også gerne ådsler. Den jager enkeltvis eller i grupper. Modsat de fleste andre rovdyr levner de plettede hyæner stort set kun maveindholdet, når de har nedlagt for eksempel en gazelle, en gnu eller en zebra. Selv knoglestykker på op til ni centimeter bliver slugt og fordøjet i løbet af få timer.

Drægtighedsperioden er op til 110 dage, og der fødes en til to unger.

Kilde: Denstoredanske.dk

Hyæne i karantæne

Alle nye dyr, der ankommer til Randers Regnskov, skal gå en måned i karantæne, men hyænerne kommer til at gå der lidt længere.

- Vi skal nemlig først have bygget anlægget, og det kommer til at blive klar til indvielse til midt juni i år, siger Brian Rasmussen, der fortæller, at hyænerne bliver tegn på tiden før sidste istid for omkring 120.000 år siden i istiden.

- Dengang var det hulehyæner, der levede. De er uddøde nu, men den plettede hyæne er den nærmeste slægtning, vi kan komme, siger Brian Rasmussen.

Han viser rundt i Danmarksparken, hvor Tidsrejsen er i fuld færd med at blive til.

- Vi er blevet sat noget tilbage af alt det vand, der er kommet. Vi bruger mere tid på at lede vand ud, end at bygge lige nu, og det er noget frustrerende, siger han, mens han viser rundt i mudderet.

Han udpeger stedet, hvor den nye legeplads skal være med noget for de små, de lidt ældre og alle andre legebørn, og han viser fundamenterne til de store betontræer, der skal etableres.

- De skal ligne Redwood-træer, der levede for længe siden, og de kunne blive kæmpestore, op til 10 meter i diameter og måske 100 meter høje. Det får vi ikke lov til at lave her, men vi laver blandt andet et på otte meter, som man kan gå op i, indeni via en trappe og komme op og se ud over området og Gudenådalen, siger Brian Rasmussen.

Planerne om Tidsrejsen er ved at blive en realitet, og de første dyr er altså ankommet. Senere, det bliver først i 2021, får hyænerne selskab af losser, jærver og danske bondegårdsdyr, der skal signalere henholdsvis skovtid, istid og nutid. Og så skal folkene i Randers Regnskov i tænkeboks og have fundet et dyr, der skal skal passe til fremtiden.

- Ja, det mangler vi stadig det oplagte eksempel på, lyder det fra Brian Rasmussen.

Det var noget af et tilløbsstykke, da to nye hyæner ankom til Randers forleden. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Hyænen er et meget misforstået dyr. Fordommen er blandt andet, at den er lurvet, lumsk og lusket - og faktisk er den et af de mest intelligente rovdyr, vi har i verden, lyder det fra afdelingsleder Brian Rasmussen, Randers Regnskov. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Her lukkes de nye hyæner ind i karantæneburene. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Det er mor og datter på henholdsvis 13 og seks år, der her kommer til Randers Regnskov. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Mens den ældste hyæne er ret tillidsfuld, så er den yngste mere sky. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Hyænen kommer til at repræsentere tiden lige før den seneste istid for cirka 120.000 år siden i Randers Regnskovs store, nye tiltag, Tidsrejsen. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce