Annonce
Østjylland

Nu er det endeligt: Norddjurs' nye skolestruktur ligger fast

Den nye skolestruktur får som sådan ikke nogen indflydelse på organisationen på Auning Skole, da den ene om at være placeret i distrikt vest. Men skolen skal ikke desto mindre spare tre millioner kroner på sit budget for 2019, og derfor skal der fyres fire-fem lærere på stedet frem mod næste skoleår. Arkivfoto

Efter næsten otte måneders ventetid er Norddjurs Kommunes nye skolestruktur blevet endelig vedtaget. Det skete aftenen før mere end 30 lærere har fået besked om, at de står til enten en fyring eller forflyttelse.

Norddjurs: Havde nogen håbet på, at der på mirakuløs vis ville ske noget, der ville få de norddjurske skolers allerede tegnede fremtid til at se anderledes ud, så er alt håb definitivt ude nu.

Der blev nemlig hverken budt på kovendinger eller større overraskelser, da politikerne i Norddjurs Kommune i denne uge holdt ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde for endeligt at vedtage kommunens nye skolestruktur.

Mødet blev holdt, fordi den endelige vedtagelse af lovmæssige årsager skal være på plads inden 1. marts, hvis den skal kunne træde i kraft fra og med næste skoleår. Og det mål lykkedes, da 19 politikere stemte for den nye skolestruktur, mens syv stemte imod. Dansk Folkepartis Diana Skøtt Larsen var fraværende ved mødet.

Annonce

Debatten fortsatte på trods

Den nye skolestruktur i Norddjurs Kommune har uden tvivl været et af de emner, der er blevet diskuteret allermest, siden den i sensommeren blev en del af kommunens spareplaner.

Både borgere og politikere har i hele perioden debatteret sagen ivrigt, og med meget hjerte. Derfor var det meste i princippet også allerede blevet sagt, da sagen nåede til sin endelige vedtagelse.

Men det afholdt ikke politikerne fra i næsten tre kvarter at rejse sig og komme med afsluttende bemærkninger og debatindlæg, selv om flere af dem på skift bedyrede, at de egentlig ikke havde tænkt sig at sige noget. Og det overraskede den konstituerede formand i børne- og ungdomsudvalget, Allan Gjersbøl Jørgensen (S).

- Det er sådan set helt rimeligt, at der bliver sagt meget igen. Men jeg ser det som om, at tingene er givet lidt på forhånd, og at vi følger budgettet. Det er her vedtaget, og så må vi forsøge at få det bedst mulige ud af det, sagde han, da der var gået de første tyve minutter med bemærkninger fra næsten alle repræsenterede partier.

- Naiv opfordring til enighed

Næsten et kvarter senere tog Venstres gruppeformand, Kasper Bjerregaard, chancen og opfordrede til, at hele kommunalbestyrelsen bakkede op og stemte for den nye skolestruktur.

- Der er ingen, der er i tvivl om, hvem der har været imod den her skolestruktur. Men nu ligger der en aftale, og jeg kunne altså godt se en værdi i, at vi fra kommunalbestyrelsens side bakkede det her resultat op. Om ikke andet så for at give vores organisation ro til at arbejde med tingene og få skabt en god folkeskole inden for de rammer, vi nu engang har, sagde han.

Men den opfordring hoppede modstanderne af skolestrukturen ikke på. Blandt andre Konservatives Benny Hammer mente, at det var naivt at tro, at alle nu ville stemme for.

- Vi skriver ikke under på det her, fordi vi tror simpelthen ikke på, at den her løsning er holdbar nok på den lange bane. Vi tror tværtimod, at vi kommer til at snakke skolestruktur igen inden så længe, men godt forsøgt, Kasper, lød det fra Benny Hammer, der efterfølgende fik opbakning fra SF's Aleksander Myrhøj.

- Det her forslag og det stykke papir, det er skrevet på, bliver ikke mere værd eller bedre af, at flere skriver under på det. Og jeg kommer ikke til at skrive under på det for at gøre Kasper Bjerregaard eller nogle andre glade, sagde Aleksander Myrhøj.

Liberal Alliance stemte heller ikke for forslaget, men gruppeformand Jens Meilvang noterede dog, at selv om partiet ikke står inde for den nye skolestruktur, har man heller ikke i sinde at modarbejde den.

Ændringsforslag blev nedstemt

Inden den endelige afstemning havde SF's Jytte Schmidt, der er stedfortræder for Mads Nikolajsen, og Enhedslistens Ulf Harbo fremsat ændringsforslag, der for Jytte Schmidts vedkommende lød på, at overbygningerne på Ørum Skole og Vestre Skole beholdes, mens der også skal bevares en børneby syd for Grenaa. Forslaget fik opbakning fra Enhedslisten og Konservative.

Ulf Harbo ønskede ligeledes at beholde de to overbygningerne, mens han heller ikke kunne tiltræde forslaget, da heller ikke han mener, at den ny skolestruktur er holdbar. Dette forslag fik opbakning fra SF, Konservative og Liberal Alliance.

Begge forslag blev dog stemt ned af flertallet, og derfor blev den nye skolestrukturefterfølgende endeligt vedtaget. Det betyder, at overbygningerne på Ørum Skole og Vestre Skole lukkes og samles på Kattegatskolen. Mølleskolen lukkes helt, mens der dog stadig vil være daginstitutioner på matriklen. Ændringerne træder i kraft fra begyndelsen af det kommende skoleår.

Område Vest med Auning som overbygningsskole fortsætter uændret. Det samme gør Anholt Skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce