x
Annonce
Randers

Nu er det muligt at blive begravet i skovens dybe, stille ro

Der kan sættes 870 opløselige urner ned i skovbunden, og området kan udvides, hvis der bliver behov, lyder det fra Thue de la Cour. Foto: Anne Myrup Pedersen
Randers Kommune melder nu klar med sin første skovmindeplads. Den 2600 kvadratmeter store urnegravplads med plads til 870 urner har været undervejs i fem år og er nu parat til brug inde midt i Lykkeshøj Skov. De første urner kan sættes ned i løbet af et par uger, hvis det passer de pårørende, skønner funktionslederen, der har to urner stående "på venteliste".

Lykkeshøj: Inde i den snart 30 år gamle skov, Lykkeshøj Skov, er der ryddet små træer og kratbevoksning væk på et 2600 kvadratmeter stort stykke. Tilbage står høje, slanke træer, ahorn, bøg og birk i rækker og danner en åben og lys plads. Og lige her kan man nu blive begravet, på den første skovmindeplads i Randers Kommune.

Stedet findes ved, at man kører ned til rideskolen, fortsætter forbi, og når der kommer en lille parkeringsplads på venstre side, kan man enten parkere her, hvis man ønsker at gå det sidste stykke, eller man kan dreje ind ad skovvejen og køre et par hundrede meter, og så dukker skovmindepladsen op på ens højre hånd. Man kan desuden køre videre uden at skulle vende bilen, for skovmindepladsen er meget praktisk anlagt i midten af et vejloop.

Tilbage i 2015 begyndte man at tale om muligheden for at kunne blive urnebegravet i skovens dybe, stille ro i Randers, så det har været længe undervejs, men nu har Kirkeministeriet givet den endelige godkendelse, og kirkegårdskontoret i Randers Kommune er klar til at nedsætte de to første urner, inden for de nærmeste par uger.

Det drejer sig om to borgere, der har stået "på venteliste" i et skab på krematoriet i Randers.

- Det er en helt ekstraordinær service, vi har ydet, fordi de afdødes ønske var at blive begravet i skoven. Så de har stået og ventet på det i et par år nu. Vi havde jo ikke drømt om, at der skulle gå så lang tid, siger funktionsleder, skov- og landskabsingeniør Thue de la Cour.

Annonce
'I skovens dybe stille ro' vil mange nok gerne begraves, kunne man forestille sig. Nu er det muligt. Og kirkegårdskontoret har to borgere på venteliste, der står i urner i et skab på krematoriet. De bliver de første til at tage skovmindepladsen i brug. Foto: Anne Myrup Pedersen

Mange måder at blive begravet på

Der er massevis af måder at blive begravet eller bisat på i Danmark. Man kan blive kremeret og sat ned i urne, eller blive begravet i kiste. Man kan blive begravet på de ukendtes gravsted, få en gravplads med en lille sten, eller en stor gravsten. Og der findes store familiegravsteder eller sågar kæmpe mausolæer. Man kan også søge om lov til at få spredt sin aske i havet. Og nu kan man også i Randers Kommune blive nedsat i en opløselig urne i skoven. Her på de hjemlige breddegrader går vi ikke så vidt som til, at man må få urnen med hjem at stå på kaminhylden, som man må i for eksempel USA.

I Lykkeshøj Skov er gravpladsen helt minimalistisk. Uden sten, uden mulighed for at lægge blomster, uden velfærdsfaciliteter som toiletter eller andet. Her er kun en parkeringsplads, et skilt over området, og så overvejer Thue de la Cour godt nok at få sat en bænk op.

- Men det er meningen, at det skal være så ekstensivt som muligt, lyder det fra funktionslederen.

Det er endnu ikke helt afgjort, hvad det skal koste, men det bliver formentlig under 2000 kroner for urnenedsættelse og for gravstedet i 10 år.

- Vi får jo ikke de store udgifter på det, der skal fældes et træ i ny og næ og samles grene op, siger Thue de la Cour.

Urner i rækker

Når der er gået 10 år, bliver det enten sløjfet, eller man kan sætte ny urne ned, hvis man vil. Man kan selvfølgelig betale for en fredningsperiode på yderligere 10 år.

Typisk er det de store familiegravsteder, der bliver i familiens eje i mange år, måske op til 50 år eller mere, mens en individuel gravplads normalt ønskes slettet efter 10 eller 20 år, oplyser Thue de la Cour.

I skoven bliver urnen opløst efter et til to år. Man er velkommen til at komme med til urnenedsættelsen som pårørende, hvis man ønsker det, og dermed se, hvor ens afdøde bliver sat ned. Kirkegårdskontoret bestræber sig på at sætte urnerne ned i rækker, med en plads på en halv gange en halv meter til hver urne. Der er nedsat et metalrør i begge ender af rækkerne mellem træerne, og på den linje anlægges gravstederne.

Om der bliver en officiel indvielse, ved Thue de la Cour ikke, men det er noget, han håber på.

- Jo flere der ved, hvor skovmindepladsen er, desto bedre, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

5 hurtige til ny Randers HK-spiller: - Traditionerne gør det kun mere spændende

Annonce