Annonce
Randers

Nu er det på plads: Politikere vil sælge jord til randrusiansk vinbonde med store planer

Første vigtige skridt for at nå målet - en lokal vingård - er at få plantet vinstokke. Nu har politikerne nemlig givet grønt lys til, at Jørgen Glud kan købe jorden til det planlagte projekt La Pampa til en pris, der svarer til prisen for landsbrugsjord. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Snart kan Jørgen Glud begynde at plante vinstokke som forberedelse til at etablere en vingård i det sydlige Randers. Politikerne vil sælge jorden som landbrugsjord, selv om det i øjeblikket er udpeget til erhvervsområde.

Annonce

Randers: Politikerne i Randers er nu klar til at sælge den jord i det sydlige Randers, der skal til for, at vinhandler og landmand Jørgen Glud kan realisere planerne om at lave en vingård.

Det er dog ikke helt ligetil at få banet vejen for realiseringen af planerne.

Arealet er i dag erhvervsjord, men hvis vingården skal etableres, skal jorden føres tilbage til landzone. Det betyder, at prisen på arealet bliver lavere.

Udviklingsudvalget anbefaler, at jorden, som Jørgen Glud ønsker at købe, sættes i udbud som landbrugsjord. Så kan han og andre, der måtte ønske det, byde på jorden.

Politikerne i udvalget mener desuden, at der skal lægges en klausul på et jordsalg til vingårdsprojektet - nemlig at kommunen køber jorden tilbage, hvis der ikke efter tre år er skaffet finansiering til projektet, og det ikke er i gang.

På markerne ved Metervej i det sydlige Randers skal der etableres et oplevelsescenter for voksne. Omdrejningspunktet er produktion af mousserende vin. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Grønne druer til mousserende vin

Omvendt har Jørgen Glud ikke haft mulighed for at få finansieringen på plads, så længe han ikke har vidst, om kommunen ville give grønt lys for, at han kunne købe jorden som landbrugsjord.

Han har, siden ideen om projektet opstod for flere år siden, haft kontakt til mange, der gerne vil være med, hvis det lykkes at handle med kommunen om jorden.

Nu sætter kommunen gang i processen med at få ændret jordens status og få arealet sat til salg. Derefter skal der laves en lokalplan.

- Jeg regner med at kunne plante de første vinstokke i slutningen af 2019, siger Jørgen Glud.

Tre år efter er den første høst klar, og inden da skal der være etableret produktionshal, så druerne kan mases og gære. Siden følger butik, restaurant og hotel.

La Pampa skal bygges i argentinsk stil, og der skal produceres mousserende vin af grønne druer. Klimaet er nemlig perfekt til dette.

Den italienske vinbonde og -mager Alessandro De Stefani skal stå for produktionen af den randrusianske vin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce