Annonce
Debat

Nu er tiden inde til pant på dåser i Tyskland

Annonce

Åbent brev: Kære Lea Wermelin

Salget af dåseøl i Coop-familiens butikker i Sønderjylland er steget med 61 procent i april i år i forhold til samme måned sidste år (Coop Analyse, maj 2020).

Forklaringen er ikke, at sønderjyderne har øget deres forbrug, men at den lukkede grænse betyder, at danskerne ikke kan valfarte ned og købe øl og vand uden pant i grænsehandelsbutikkerne. En meningsløs trafik er stoppet for en periode. Lad os gøre den periode permanent.

Det er godt af flere grunde:

1. Det flytter salg af danske varer tilbage til Danmark

2. Det sparer naturen for mange tusinde dåser, der ikke smides der, men indgår i det velfungerende danske retursystem

3. Det stopper en meningsløs, klimabelastende trafik, hvor man kører lastvognstog med øl og vand produceret i Danmark til Tyskland, for at tusinder af personbiler kører ned, køber varerne uden pant og kører dem tilbage til Danmark

Løsningen på den meningsløse trafik ligger lige for: Pant på dåserne. Selve reglen er barok, fordi man normalt også betaler pant i Tyskland, og det kun er i de tyske grænsebutikker, der ligger et stenkast fra den danske grænse, at forbrugerne ved at udfylde en eksporterklæring kan slippe for at betale panten.

Resultatet kender vi fra grøftekanter, strande og skover, hvor de pantfrie dåser flyder. Danmarks Naturfredningsforening laver hvert år en stor affaldsindsamling. I 2019-udgaven fandt de 110.000 dåser i naturen, hovedparten uden pant. Aluminium er et materiale af meget høj miljømæssig værdi. Det er altafgørende, at vi genanvender det, og ikke spilder ressourcen. Pantmærket sikrer netop dette. DN siger, at 64 procent af de importerede dåser fra Tyskland ender i naturen eller på et forbrændingsanlæg, og genanvendes derfor ikke gennem pantsystemet.

Regeringen er netop kommet med udspil til ny affaldsplan, som rummer en bred udvidelse samt ensretning af indsamling/sortering i kommunerne. Hertil opfordres der blandt andet til, at vi nu skal samle lamineret karton ind. Når nu vi endelig får diskuteret mælkekartonen, så er tiden også inde til at snakke om dåserne uden pant, som er endnu en af de ærgerlige specifikke cases, som burde løses.

Vi kunne som vores kolleger i dagligvarehandelen også tænke os harmonisering af afgifter. Men vi har respekt for, at det er mere komplekst. Med pant på dåserne vil vi på en enkelt måde komme langt. Og lige nu er vinduet åbent. Vi kan dag for dag se, hvilken positiv effekt, det har for klima, miljø og dansk økonomi.

Derfor denne kraftige opfordring til, at den danske regering meget hurtigt får en aftale med Tyskland om indføre dåsepant i grænsebutikkerne. Tilbage i januar i år var meldingen, at der var frisk dialog med tyskerne om dette.

Lad os få lukket den aftale nu.

Lasse Bolander
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Huse i Assentoft står stadig på usikker grund: Politikere tøver inden beslutning om mulig nedrivning - nu høres naboerne

Randers FC For abonnenter

Randers FC rider på en sejrsbølge: En lille ting rumsterer alligevel i Thomasbergs baghoved

Danmark

Lyt til Danmark Fortæller:  Scandinavian Star - Bror til brandoffer har ikke mange forhåbninger til ny efterforskning af skibsbrand

Annonce