Annonce
Navne

Nu kommer bogen om Hadsund-banen

Nu udkommer Heino Wessel Hansens bog om Randers-Hadsund Jernbane. Arkivfoto: Annelene Petersen
Heino Wessel Hansen præsenterer sit værk i Hadsund fredag 19. november.

Efter grundigt forarbejde og senest forsinket af corona-krisen kommer nu den bog om Randers-Hadsund Jernbane, som tidligere lærer Heino Wessel Hansen, Hadsund, 87 år, var godt i gang med, allerede da han fyldte 80 år.

I et interview med Randers Amtsavis oplyste Heino Wessel Hansen dengang i marts 2014, at han var i fuld gang med at omsætte fotografier, optegnelser og arkivalier til en bog. Den har faktisk også ligget færdig fra forfatterens hånd i nogle måneder, men først fredag den 19. november præsenteres den ved en reception på Hadsund Egnssamling. Titlen er "Hadsund-Peter. Randers-Hadsund Jernbane".

Heino Wessel Hansen fik ifølge en information fra Nordjyske Museer, hvorunder samlingen i Hadsund hører, sammen med nu afdøde Bent Dyrholm og i samarbejde med det daværende Randers Lokalarkiv og Landsarkivet i Viborg rådighed over privatbanens arkiv, da den lukkede i marts 1969.

Annonce

Omkring 1980 gennemførte Heino Wessel Hansen og Bent Dyrholm desuden  interviews til båndoptager med enkelte af banens tidligere ansatte.

Ifølge Heino Wessel Hansen var tanken om at skrive en bog vakt, men på det tidspunkt var ingen af de to klar til arbejdet. Bent Dyrholm døde i 1989, og en anden kendt jernbaneentusiast, Asger Christensen, der havde bistået de to og indsamlet meget materiale, valgte at trække sig fra projektet. Men Asger Christensen har været indforstået med, at Heino Wessel Hansen har måttet bruge hans materiale til bogen.

Tidlig interesse

Selv viste Heino Wessel Hansen tidligt interesse for netop Randers-Hadsund Jernbane. Han var indtruffet i Randers i 1960 som lærer ved Markedgades Skole og fra 1961 og frem til 1995 ved Hobrovejens Skole, efterfulgt af fem år som underviser på Handelsskolen i Randers.

På den måde har jeg vandret hele strækningen fra Randers til Hadsund i små bidder.

Heino Wessel Hansen

Uden at kunne vide, at privatbanen skulle blive nedlagt ni år senere, begyndte Heino Wessel Hansen at fotografere dens medarbejdere og materiel. Han fik frikort af banens ledelse, og de altid flinke og fleksible togfolk satte ham af og tog ham på igen, hvor han ønskede det.

- På den måde har jeg vandret hele strækningen fra Randers til Hadsund i små bidder, har Heino Wessel Hansen tidligere sagt. I dag er disse gamle fotografier jo nærmest guld værd for historieskrivningen.

Billedet her er fra 1969, da Hadsundbanens Venner havde arrangeret afskedstur. Det er fungerende stationsforstander, overassistent N. Larsen, der giver afgangssignal. Arkivfoto: Randers Stadsarkiv/Kaj Grosen

Interessen for tog generelt fik Heino Wessel Hansen også tidligt, idet hans far var chef for DSBs signaltjeneste med kontor i det daværende hovedsæde i den tidligere Sølvgades Kaserne i København.

Drengen var ofte ude i landet med sin far, når denne skulle tilse fjernstyringscentraler. Hans far havde nøgle til dem alle, og da besøgene ofte foregik om natten, kunne drengen sove på en briks det pågældende sted.

Annonce

Mange foredrag

Ud fra sit indgående kendskab til "Hadsund-Peter", som privatbanen ofte kærligt blev kaldt, har Heino Wessel Hansen holdt talrige foredrag og altid haft mange pudsigt detaljer at berette om.

Som for eksempel det specielle krav til stationsbestyreren på stationen ved Øster Tørslev - her skulle der altid stå fire glas med vand til mulige ventende.

Vi skriver bevidst "ved Øster Tørslev". For som Heino Wessel Hansen har fortalt, var beboerne i Øster Tørslev så vrede over, at stationsbygningen lå langt uden for byen, at de boykottede den officielle åbning. Også Hald Station lå langt fra byen, men her var der dog fest ved indvielsen.

Randers-Hadsund Jernbane eksisterede fra 1883 og frem til marts 1969.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce