Annonce
Randers

Nu kommer der en plan for Byen til Vandet

Sektionsleder i Randers Kommunes plan-afdeling Britta Pørksen er her fotograferet i det område, som over de næste årtier helt vil ændre karakter. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Om et års tid vil Randers Kommune præsentere en færdig plan for, hvordan man forbinder byen med vandet. Og kort efter vil de første delprojekter kunne sættes i gang.

Randers: Nok skal vi et par årtier eller tre ud i fremtiden, før hele projekt "Byen til Vandet" er realiseret, men allerede om et års tid, i efteråret 2019, kan man få en idé om, hvordan Randers vil se ud om 20-30 år. Sammen med Realdania sætter Randers Kommune nemlig gang i en proces, som skal munde ud i en færdig plan for det omfattende udviklingsprojekt - en plan, som altså forventes klar om cirka et år.

Realdania bidrager både med ekspertise og med penge. Således deler kommunen og fonden samtlige udgifter forbundet med udarbejdelsen af udviklingsplanen, og det vil i runde tal sige 1,8 millioner kroner til hver. Byrådet, eller i hvert fald 27 af dets 31 medlemmer, gav 10. september grønt lys til at bruge pengene på projektet. Kun SF, Beboerlisten, Velfærdslisten og Enhedslisten stemte imod.

Annonce

Borgerforum

Projektchef i Realdania Mikkel Suell Henriques siger om opgaven:

- Der er et stort potentiale i at styrke forbindelsen mellem Randers by og fjorden omkring. Samtidig har byen også en række udfordringer, når det gælder trafik og risiko for oversvømmelser - både fra regnvand og vand fra fjorden. Vi ser gode muligheder for, at Randers med en fremtidig udviklingsplan kan håndtere udfordringerne og på samme tid styrke byens mange kvaliteter. Derfor er det også rigtig positivt, at så mange lokale parter bakker op om udviklingsprojektet.

De lokale parter, han hentyder til, er ikke mindst det tidligere nedsatte borgerforum, som allerede har givet en masse input til de kommende planlæggere. Et borgerforum, som består af indtil videre cirka 130 interesserede randrusianere, der har meldt sig for gennem borgerforummet at give deres besyv med og således få medindflydelse på, hvordan byen skal udvikle sig.

Annonce

Tre teams skal konkurrere

Det team af professionelle planlæggere, som skal udarbejde den endelige plan, er derimod endnu ikke valgt. Det sker ved først en prækvalifikation, hvor tre eksperteams udvælges til at komme med hver sit forslag til en samlet udviklingsplan.

En dommerkomité bestående af blandt andet politikere og repræsentanter fra Realdania udpeger herefter et vinderforslag, som - inden det vedtages endeligt - sendes i høring hos borgerne, blandt andet i det førnævnte borgerforum, som man i øvrigt stadig kan nå at tilmelde sig og blive en del af.

- Helt frie tøjler får de tre ekspertteams dog ikke. Deres færdige plan for, hvordan byen kan forbindes med vandet, skal indeholde en række allerede vedtagne elementer. Det gælder blandt andet et flodbad eller havnebad og en klimabro, og så skal der endvidere på en eller anden måde sikres plads til busser omkring den nuværende busterminal, siger sektionsleder i kommunens plan-afdeling, Britta Pørksen.

Annonce

Klima og trafik

De tre nævnte ekspertteams, som skal konkurrere om det mest visionære forslag, vil hver især bestå af eksperter indenfor flere områder. Det endelige forslag skal nemlig ikke kun være et bud på, hvordan man på smukkeste vis forbinder byen med det nuværende havneområde. Planen skal samtidig være en løsning på såvel de trafikale som de klimamæssige udfordringer som eksempelvis oversvømmelser, man må forvente af fremtiden.

- Vi er meget glade for, at vi nu i samarbejde med Realdania kan fortsætte arbejdet mod at finde ud af, hvordan vores nuværende havnearealer skal se ud i fremtiden. Byen til Vandet er hele byens projekt, og det er afgørende, at den kommende udviklingsplan bygger på lokal viden om byens kvaliteter. Vi skal fortsat bruge det store lokale engagement til at løfte projektet til noget unikt, der vil gøre en forskel for byens fremtid, siger borgmester Torben Hansen (S) i en pressemeddelelse, hvori hans forgænger i borgmesterstolen, nuværende formand for udviklingsudvalget Claus Omann Jensen supplerer:

- Vi skal ikke gå efter at kopiere andres succes, for Randers er sin egen. Det skal vi udnytte til at tilbyde en ny vare på hylden. Byen til Vandet er visionen om at løse flere udfordringer på én gang: Trængsel på vejene, behovet for klimatilpasning samt løbende udflytning af en aktiv havn i kombination med ønsket om byudvikling. Når vi tænker det hele sammen, kan vi få mere ud af de nødvendige investeringer, som skaber værdi på mange måder og niveauer.

Annonce

Byggestart kort efter

Summa summarum ser det nu ud til, at en færdig plan for, hvordan man udvikler byen og forbinder den med vandet, vil ligge klar til næste efterår. Men én ting er en plan, noget andet er at realisere den, men også på det punkt er Britta Pørksen optimistisk.

- Mit bud er, at projekteringen af de første konkrete byggeprojekter er på plads inden udgangen af 2019. Men naturligvis går der mange år, før hele erhvervshavnen er flyttet længere ud ad fjorden, og byen i stedet er vokset ned over de nuværende havnearealer, siger hun.

Om borgmesteren og udviklingsudvalgsformanden deler Pørksens optimisme, er det ikke lykkedes at få svar på inden redaktionens slutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Randers FC For abonnenter

Næsten uanset, hvor Thomasberg kigger hen, kan han se folk, der leverer varen

Annonce