Annonce
Østjylland

Nu kommer der gang i lokalt mødested: 6,3 millioner kroner er hjemme, og du kan komme med i foreningen

Ombygningen kommer blandt andet til at betyde, at der kommer mere lys ind i den gamle fabriksbygning i Stenvad Mosebrugscenter. Illustration: Claus Pryds Arkitekter
De 6,3 millioner kroner til ombygningen af Stenvad Mosebrugscenter er nu hjemme, så museet også kan bruges som lokalt mødested. Ny forening holder generalforsamling 1. februar.

Stenvad: I flere år har en gruppe frivillige arbejdet hårdt med store planer om at Stenvad Mosebrugscenter ikke kun skal være et museum og en turistattraktion, men også et lokalt mødested.

Nu er det sikkert og vist, at ideerne med arbejdstitlen "Projekt Folkets Fabrik" bliver til noget. For de 6,3 millioner kroner, der skal bruges til at bygge den gamle tørvefabrik om, er på vej.

Tidligere på ugen sagde byrådet i Norddjurs Kommune ja til planerne, og kommunen støtter projektet med 3,3 millioner kroner. Bygge- og Anlægsfonden og Realdania giver tre millioner kroner til projektet. En af initiativtagerne er Ikki Lyng Knudsen, og hun er mere end klar på at få ført planerne ud i livet.

Annonce
Ikki Lyng Knudsen er en af dem, der står bag planerne om et lokalt mødested i den gamle tørvefabrik. Foto: Asbjørn With

Fællesskab på nye måder

- Med "Projekt Folkets Fabrik" har vi ladet os inspirere af historien. Man kan sige, at vi rusker op i al den handlekraft, opfindsomhed og betydning, som tørvefabrikken havde lokalt, og samtidig indbyder vi til fællesskab på nye måder på tværs af landsbyskel. Jeg er meget glad for, at projektet nu for alvor kan gå i gang, siger Ikki Lyng Knudsen fra landsbyklyngen Midt i Norddjurs.

Landsbyklyngen dækker byerne Ørum, Stenvad, Glesborg, Bønnerup og Gjerrild samt 20 små landsbyer i området.

Det er den gamle fabrikshal, der skal bygges om, og ombygningen er tegnet af Claus Pryds Arkitekter. Der bliver blandt andet indsat åbninger i den lukkede facade mod nord for at invitere naturen og lyset indenfor.

Samtidig vil man inde i bygningen kunne se de togskinner, der bandt tørvegravene i lokalområdet sammen med fabrikken. Byggeriet skal efter planen stå færdigt i 2023, og Realdania sender roser afsted til de frivillige kræfter bag ideen.

Annonce

Ny forening holder generalforsamling

- Landsbyklyngen Midt i Norddjurs og alle de frivillige skal have et kæmpe skulderklap for deres store indsats med at realisere visionen om et nyt, fælles mødested. Samarbejde mellem landsbyer kan helt sikkert være med til at styrke udviklingen i den enkelte landsby, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere, siger projektchef i Realdania, Simon Harboe.

Det lokale mødested kan blandt andet bruges til spisning, koncert, dans, foredrag, konferencer, fester og meget andet. Hvad mødestedet skal bruges til, kan du være med til at have indflydelse på.

For den 1. februar klokken 19 holder den nye forening Stenvad Mosebrug stiftende generalforsamling i  mosebrugscentret. Det er foreningen Stenvad Mosebrug, der skal sørge for at få de mange ideer om, hvad mødestedet skal bruges til, helt i mål.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce