Annonce
Randers

Nu kommer musikerne selv ud til publikum i Randers: Livemusik fra baggårdene midt i en coronatid

Musikeren og sangeren Peter Vildmand er en af de artister, der langfredag tager på koncertturne i randrusianske baggårde. Arkivfoto: Lars Rasborg
Tre lokale musikudbydere er gået i samarbejde med lokale boligforeninger og inviterer til ni baggårdskoncerter langfredag med lokale musikere. Når publikum ikke må komme til spillestederne, kommer musikerne til publikum.

Randers: I en tid, hvor koncerter, teaterforestillinger, foredrag og andre kulturelle samlingspunkter er blevet suspenderet, kommer de tre lokale spillesteder, Turbinen, Tante Olga og Café von Hatten, med en række alternative koncerter, der alle kommer til at blive afviklet langfredag.

- Vi er gået sammen med et par af de lokale boligforeninger om at arrangere en række koncerter i byens baggårde. Beboere kan nyde gratis livemusik fra altanerne midt i coronatiden, fortæller Søren Brunsgaard Ladefoged, informationsmedarbejder på Værket.

De tre spillesteder håber, at de med deres utraditionelle initiativ kan give en følelse af fællesskab og et musikalsk lysglimt for mange af dem, der er nødsaget til at blive hjemme i påsken.

- Før i tiden kunne hjemmegående slå altandøren op og nyde sang og musik fra de omrejsende gårdsangere. Midt i en coronaramt påske, hvor vi opfordres til at blive hjemme, genopliver Turbinen, Tante Olga og Café von Hatten gårdsangen i Randers denne langfredag.

Beboere omkring ni forskellige baggårde – hovedsageligt i nordbyen – får fredag forsødet tilværelsen, når musikken kommer hjem til dem fra lokale musikere, der rejser rundt mellem gårdene og spiller gratiskoncerter fra 13 til 16. Fra vinduer og altaner kan de glæde sig til at høre Esben Horn, Peter Vildmand og duoen En Kort En Lang.

Annonce

Lys i krisetid

Det er Kris Herman, der driver bookingplatformen undercovermusic.dk, der har fået ideen til baggårdskoncerterne. Han søsatte konceptet som en måde at støtte et svært prøvet kulturliv i en krisetid.

Herman henvendte sig til Randers’ musikliv. Og de tre spillesteder fandt hurtigt fælles fodslag og gik i gang med at realisere projektet lokalt.

- Det er et fantastisk initiativ for borgere, der kan få sat lidt musik på tilværelsen i en svær tid, og for lokale musikere, der kan komme ud og spille igen og få løn for det. Alle tre spillesteder håber vi, at vi kan give nogle af de mennesker, der har givet køb på at se familie og venner i påsken for vores fælles bedste, et lille musikalsk lysglimt, siger Michael Gonzalez, musikansvarlig på Turbinen.

Leif Bressum, der driver spillestedet Tante Olga, understreger, at baggårdskoncerterne er et naturligt resultat af et godt samarbejde mellem byens spillesteder og glæder sig over, at det på ganske kort tid er lykkedes at stable dem på benene.

- Vi kan desværre ikke dække hele byen, men vi kan give nogle en fornemmelse af, at musikken lever og holde modet oppe hos hinanden. Vi kan gøre en lang fredag lidt kortere og mere begivenhedsrig. Og så er jeg glad for, at vi kan præsentere Randers-musikere, der står for ren og skær folkelig underholdning, der kan synges med på

- Det er vigtigt – især i disse tider, siger han.

Ægte kultursavn

Café von Hattens formand, Jeppe Færch, peger på, at kultursavnet er mærkbart rundt omkring, og det får folk til at stimle sammen til live-koncerter på nettet og fællessang. Her er baggårdskoncerterne i Randers endnu en ting at være sammen om – hver for sig – at kulturelle institutioner kan gå sammen om at skabe noget i byen.

- Vi er glade for at få lov til at give noget af det, vi er gode til, tilbage til den by, der sørger for os. Vi vil gerne give en god oplevelse og en følelse af at være sammen om noget kultur. Det, tror jeg, mange har brug for i øjeblikket, understreger Jeppe Færch. De to lokale boligforeninger Randers Boligforening af 1940 og Boligorganisationen Møllevænget & Storgaarden har begge puttet penge i at få baggårdskoncerterne ud til nogle af deres lejere i Randers med det formål at styrke sammenholdet og give en oplevelse, man kan være fælles om i en tid, hvor mange er isolerede.

- Det er måske ikke det store show, men til stor glæde for de, der sidder og frygter for coronaen. Kan vi skabe lidt håb og en følelse af, at man ikke er alene, vil vi naturligvis gerne være med, siger Lars Krogsdorf-Jensen fra Møllevænget & Slotsgaarden.

Hos Randers Boligforening af 1940 har man også tilskrevet sig initiativet for at være med til at gøre en lille forskel for sine lejere og for andre borgere i Randers by, forklarer formand Jan Guldmann:

- Vi er glade for at være en del af et initiativ, der gennem sang forener byens borgere, musik og kultur i en svær tid. Koncerterne varer cirka 20 minutter hver og bliver primært for beboere i boligerne tilknyttet de udvalgte baggårde. Som spillesteder plejer vi at kunne samle en masse mennesker til fede musikalske oplevelser. Det kan vi efter omstændighederne desværre ikke gøre, som vi plejer, men vi har tænkt os at prøve på en ny måde.

Både Turbinen, Tante Olga og Café von Hatten giver sig i kast med at sende live fra koncerterne fredag, så andre kan være med hjemmefra.

Koncerterne afvikles i tidsrummet 13-16. Netop fordi der ikke må samles for mange til koncerterne, bliver de kun offentliggjort i sidste øjeblik på spillestedernes hjemmesider fra fredag fra klokken 13.00, ligesom der kommer opslag i opgangene i de aktuelle afdelinger, hvor koncerterne kan opleves.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce