Annonce
Danmark

Genlæs livebloggen fra uddelingen af michelinstjerner: Sådan gik det for provinsens restauranter

Foto: Flemming Krogh

Meget er på spil for landets bedste restauranter, når de nordiske Michelin-stjerner i aften bliver uddelt i norske Trondheim. Vi har især fokus på provinsens restauranter, og du kan følge med live i både video og tekst lige her.

Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Eller burde vejrudsigten i stedet melde om skuffede indehavere og køkkenchefer?

Det får vi svar på i aften, når det offentliggøres, hvem der bliver en del af den nordiske Michelin-guide 2020.

Siden 2015 har også restauranter udenfor Københavnområdet været i spil til stjerner, og sidste år kunne 28 restauranter fra Danmark og Færøerne tilsammen mønstre 35 stjerner i guiden.

Blandt restauranterne i provinsen kunne Memu i Vejle, Ti Trin Ned i Fredericia og Frederikshøj, Substans, Gastronomé og Domestic i Aarhus glæde sig over hver deres genvundne stjerne, mens Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde igen modtog to stjerner.

Dette års uddeling finder sted i Trondheim i Norge. Du kan følge med i uddelingen her via livesignalet øverst eller i livebloggen herunder, hvor vi især vil have fokus på provinsens restauranter.

Det betyder stjernerne

De prestigefulde stjerner bliver uddelt efter helt særlige kriterier, og det er udelukkende de såkaldte michelininspektører, der beslutter, hvilke restauranter der fortjener en eller flere stjerner.

Michelinstjernerne uddeles kun på baggrund af den mad, der serveres, og inspektørerne vurderer hverken indretningen eller betjeningen. Ifølge Michelin selv bedømmes maden ud fra disse fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid - det vil sige, at oplevelsen ikke må afhænge af, hvornår man besøger restauranten.

Inspektørerne uddeler mellem en og tre stjerner. Det betyder stjernerne:

  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".
Hvem kan juble? Og hvem bliver skuffede? Følg med i årets uddeling af de nordiske Michelin-stjerner. Arkivfoto: Flemming Krogh

Sådan blev stjernerne fordelt i 2019

  • Jylland
    • Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby: To stjerner
    • Domestic, Aarhus: En stjerne
    • Gastromé, Aarhus: En stjerne
    • Frederikshøj, Aarhus: En stjerne
    • Substans, Aarhus: En stjerne
    • Ti Trin Ned, Fredericia: En stjerne
    • MeMu, Vejle: En stjerne


    Sjælland
    • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve: En stjerne
    • Frederiksminde, Præstø: En stjerne


    Københavnsområdet
    • Geranium, København: Tre stjerner
    • Noma, København (NY): To stjerner
    • A|O|C, København: To stjerner
    • Kadeau København, København: To stjerner
    • Alouette, København (NY): En stjerne
    • Era Ora, København: En stjerne
    • Formel B, København: En stjerne
    • Jordnær, Gentofte: En stjerne
    • Kiin Kiin, København: En stjerne
    • Kokkeriet, København: En stjerne
    • Kong Hans Kælder, København: En stjerne
    • Marchal, København: En stjerne
    • 108, København: En stjerne
    • Relæ, København: En stjerne
    • Søllerød Kro, Holte: En stjerne
    • Studio at the Standard, København: En stjerne
    • Clou, København: En stjerne


    Bornholm og Færøerne
    • Koks, Leynavatn på Færøerne: To stjerner
    • Kadeau, Aakirkeby på Bornholm: En stjerne

Michelin-guiden

  • Michelinguiden er udgivet af den franske dækproducent Michelin.

  • Guiden, som første gang kom for 114 år siden, havde til formål at guide de franske bilister om, hvordan man skiftede dæk, glødelamper og gav tips til, hvor man med fordel kunne spise og overnatte.

  • Guide Michelin, som den hedder på fransk, er en af de ældste restaurantguider og regnes som den største autoritet inden for gastronomi.

  • I 2019 fik hele 28 danske restauranter én eller flere Michelinstjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce