Annonce
Randers

Nu skal der serveres gris i de kommunale institutioner

Frank Nørgaard (DF) understregede, at det handler om at sikre at danske børn og unge kan få serveret svinekød. Arkivfoto: Annelene Petersen

Venstre og Dansk Folkeparti står alene i Randers Byråd om at ønske lige præcis svinekød på menuen i alle kommunale institutioner.

Fremover skal de kommunale institutioner i Randers servere svinekød. Det besluttede et flertal i byrådet mandag aften, efter en langstrakt debat.

»Vi vil bare sikre svinekød i vore institutioner til de, der ønsker det. Det handler ikke om generel mistillid til institutionernes bestyrelser. Men flere steder i landet forsøger man at luske igennem, at der ikke skal serveres svinekød i institutioner,« sagde Frank Nørgaard (DF).

Én enkelt råvare, nemlig svinekød, skal i fremtiden være på menukortet i de kommunale institutioner. Arkivfoto

»Vi vil sikre at danske børn og unge kan få svinekød i fremtiden,« fastslog han.

Annonce

Frank Nørgaard mente, at det er listerne i byrådet der har skylden for at »frikadelle-sagen« i Randers er blæst op i medierne.

»Socialdemokraterne tror på nærdemokratiet og har tillid til forældrebestyrelserne. Vi stemmer nej til forslaget. Venstre vil bestemme hvilken mad forældre må købe til deres børn. De skal betale 600 kroner om måneden, men må ikke selv bestemme,« sagde Mikael Firlings Mouritsen (S).

»Hvordan skal en forældrebestyrelse forstå begrebet dansk madkultur?,« spurgte han, ligesom en del andre modstandere af forslaget.

Konservative Daniel Madié stemte nej til forslaget. Det her er forældrebestyrelsens opgave, ikke politikernes, mente han.

Heller ikke radikale Mogens Nyholm stemte for forslaget. Han mente også, at det er forældrenes opgave.

»Hvad er dansk madkultur? Det her skriger til himlen af tomhed. Det her er et pseudo-problem, der ikke findes i Randers. Vi har ikke institutioner, hvor man ikke må spise en pølse, hvis man vil,« sagde Mogens Nyholm.

Anders Buhl-Christensen (V) fastslog at påbuddet om svinekød gælder i samtlige kommunale institutioner for små og store borgere.

Det handler om beskyttelse af demokratiet, understregede han.

»Vi ønsker ikke at man på grund af religion eller fanatiske holdninger fratager danske børn retten til svinekød,« sluttede Anders Buhl-Christensen.

»Man bliver hårdhudet som muslim. Randers Kommune har altid været foregangskommune når det gælder integration. Der er ikke problemer med kriminalitet og mange andre ting, så det er uforståeligt hvorfor svinekød lige pludselig bliver et problem. Det er mega-ærgerligt,« sagde Fatma Cetinkaya (S).

»Jeg tror ikke dette her får den store betydning i praksis. Men det har symbolsk betydning for Dansk Folkeparti,« sagde Jens Peter Hansen (V).

»Hvorfor ikke torsk? Hvorfor ikke grød? Der er intet problem med det her, ingen konflikt. Venstre gør knæfald for DF i denne sag, det er det mindst liberale jeg har oplevet. Vi sælger en central del af vores kultur til fordel for svin til børnene, nemlig nærdemokratiet, « sagde Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Susanne Nielsen (DF) kunne ikke forstå at svinekød skal betragtes som et ukvemsord her i Randers.

»DF vil sikre at der serveres svinekød i institutionerne. Vi tager ikke noget fra nogen.«

»Konsekvensen af, at institutionerne pålægges gris på menuen må være, at det bliver sikret, at det rent faktisk sker. Så nu må næste logiske skridt være at lave en form for kontrolinstans,« mente Bjarne Overmark (BL).

»Frikadelle-sagen« i Randers begyndte sidste forår.

»Vi ønsker, at de kommunale institutioner, der tilbyder madordninger, sikrer, at dansk madkultur er en central del af tilbuddet samtidig med, at der gives mulighed for at efterkomme brugernes ønsker.« Sådan stod der i den politiske aftale, som Dansk Folkeparti og Venstre indgik i maj 2015, i forbindelse med en ny konstituering i Randers Byråd.

Siden blev politikerne opmærksomme på, at en daginstitution i Randers ikke havde svinekød på frokost-menuen.

Det fik Dansk Folkeparti til sidste efterår at forlange en stramning af formuleringen i den politiske aftale, nemlig at:

»...kommunale institutioner med madordninger sikrer dansk madkultur som en central del af tilbuddet - herunder serverer svinekød på lige fod med andre madvarer.«

Det var i begyndelsen ikke spiseligt for i hvert fald én Venstremand, nemlig Jens Peter Hansen, der gerne vil sikre dansk madkultur, men ikke ønskede at detailstyre hvad institutionerne skal servere.

Imidlertid er han af den øvrige Venstre-gruppe blevet udsat for pres, og valgte derfor at stemme for forslaget, der ellers ville være faldet. Venstre har 13 og DF tre medlemmer i byrådet, i alt 16 ud af 31 medlemmer.

Heller ikke i Venstres bagland er der jubel over »frikadelle-sagen«.

Knud Pedersen, der er konstitueret formand for Venstre i Randers, er ikke begejstret for beslutningen.

»Det er ikke god Venstre-politik. Men det er sådan, spillet er faldet ud,« siger han med henvisning til, at det er nødvendigt for at sikre samarbejdet med Dansk Folkeparti.

Så er det afgjort: Fremover SKAL alle kommunale institutioner servere svinekød. Hvad synes du om den beslutning?Posted by Amtsavisen.dk on Monday, January 18, 2016
Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers FC For abonnenter

Live: Tibbling tæt på at give Randers FC føringen

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

2000 kunder i Randers uden internet: Teknikere leder stadig efter kabelfejlen

Navne For abonnenter

Når pungen og maven er tom, går man i foodbank i Sct. Clemens Kirke - her kommer alle typer af mennesker efter mad

Østjylland

Grenaa på listen: Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Alarm 112

Luk døre og vinduer: Politiet opfordrer borgere til at passe på giftig røg fra storbrand - kommer til at brænde i flere dage

Sport

Bitsch har truffet atypisk beslutning i Randers HK: - Ingen tvivl om, at det er til alles bedste

Randers For abonnenter

Drømmer du om en dukkert i det fri? Stor badesø i Randers kan blive en realitet om få år

Randers

Skolebørn tegner for verdens flygtninge

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Lokal Storegade-kendis lejer endnu en adresse i gaden: Nyt diskotek åbner om få dage - med fri drinksbar

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Annonce