Annonce
Randers

Nu skal der ske noget med Von Hattenhus: Slots- og Kulturstyrelsen nedlægger påbud mod ejer

Forfaldet på von Hattenhus-bygningen har fået flere til at klage til Skov- og Kulturstyrelsen, men først nu ser der ud til at komme skred i sagerne. Foto: Annelene Petersen
Von Hattenhus, som huser spillestedet Café Von Hatten, skal bringes i orden, og første påbud mod ejer er faldet i sagen.
Annonce

Randers: Det har længe stået skidt til på Von Hattenstræde 7 i Randers, hvor den fredede bygning Von Hattenhus har stået i forfald i over et årti.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop udstedt et påbud på bygningen og står klar med endnu et påbud, hvis ejeren af bygningen ikke handler omgående.

- Nu kommer vi til at følge sagen meget, meget tæt, siger Merete Lind Mikkelsen, som er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsens afdeling for fredede bygninger.

Den fredede bygning, som huser Randers’ frivilligt drevne spillested, Café Von Hatten, er blevet underlagt et påbud om, at bygningen omgående skal sikres, og der skal efterfølgende laves en plan for den videre renovering af bygningen.

Anne Svoldgaard Hjort er ny formand for foreningen bag Café von Hatten, og hun glæder sig over, at der nu er udsigt til, at der kan ske noget med bygningen - og at der stadig vil være plads til spillestedet. Foto: Annelene Petersen

Begge påbud blev varslet i sommeren 2020, og nu er fristen for varslet udløbet og har resulteret i det første påbud.

- Det, vi har skrevet i påbuddet, er, at man inden 1.oktober skal søge om iværksættelse af sikringsarbejdet, siger Merete Lind Mikkelsen, som også kan fortælle, at der er en mulig køber på tale til at overtage den faldefærdige bygning.

Annonce

Ny ejer ændrer intet

- Vi har fået en henvendelse fra ejer i dag (23. september, red.) om et forestående salg af ejendommen, og vi har så søgt og fået dokumenteret, at den her påståede køber også er en reel køber, siger Merete Lind Mikkelsen.

Hun understreger, at sagen kører videre i Slots- og Kulturstyrelsen uanset, om der kommer et salg eller ej:

- Ligegyldigt, hvad der sker, så er det varsel om påbud og det påbud, der er sendt ud, stadig aktive, så det vil en ny ejer overtage.

Forfaldet er tydeligt mange steder på den gamle bygning, og det bliver en stor opgave at sætte bygningen i stand. Foto: Annelene Petersen

Slots- og Kulturstyrelsen kan ikke garantere, at renoveringen starter i år, men sikringen af bygningen skal ske snarest muligt.

Fristerne for sikring af bygningen kan dog ende i en forhandling, hvis der kommer en ny ejer.

- Det skal ikke være sådan, at vi skræmmer en ny ejer væk, men der skal ske noget med det hus nu, fastslår Merete Lind Mikkelsen.


Det skal ikke være sådan, at vi skræmmer en ny ejer væk, men der skal ske noget med det hus nu

Merete Lind Mikkelsen, enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsens afdeling for fredede bygninger


Annonce

Historisk svigt

En aktindsigt i sagen om Von Hattenhus viser, at både Café Von Hatten og en række andre interesserede borgere løbende har klaget over tilstanden for den fredede bygning.

Klagerne falder i både 2010, 2011, 2012 og 2013, og hver gang svigter styrelsen i at følge op på sagerne.

Enhedschef Merete Lind Mikkelsen erkender, at styrelsen ikke har reageret på de mange henvendelser, der har været omkring bygningen.

- Du kan jo konstatere, at der ikke er sket noget, og jeg kan ikke komme med en god forklaring på det.

Hun forklarer, at styrelsens manglende handling blandt andet skyldes et kæmpe arbejde med at skabe overblik over de mange fredede bygninger i Danmark. Mere hjalp det heller ikke, at styrelsen midt i processen blev udflyttet og i processen mistede flere ledende medarbejdere.

Det fjerner dog ikke fokus fra, at Slots- og Kulturstyrelsen har været i dialog med ejeren af Von Hattenhus i over 10 år uden resultat, og Merete Lind Mikkelsen lover, at styrelsen tager et opgør med fortidens tålmodige tilgang.

- Vi er ikke så tålmodige, og vi er ikke afventende.

Annonce

Deadline for renovering

Ejeren af Von Hattenhus har indtil 19. oktober til at komme med en projektplan for renovering af bygningen, men der er endnu ikke fastlagt en deadline for projektet, som formentlig skal aftales med en ny ejer af bygningen.

Både inde og ude er forfaldet markant. Foto: Annelene Petersen

- Den deadline aftaler vi med ejer, når vi får det projekt, som vi skal have ind 19.oktober, fordi det afhænger af, om de vil istandsætte hele huset eller tage facade og struktur først. Og så er der trods alt en kapital, der skal rejses til arbejdet, og vi skal sikre os, at det gøres i den rigtige rækkefølge, siger Merete Lind Mikkelsen, som lover, at der kommer en deadline for projektet, når styrelsen har været i dialog med en eventuel ny ejer.

- Det har trukket i for store langdrag - alt for store langdrag - og det kan vi kun medgive, men nu har vi heldigvis bedre mulighed for at håndtere de her sager, siger Merete Lind Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce