Annonce
Randers

Nu skulle den være god nok: Højhuset på bakken er på vej

Nogenlunde sådan kommer højhuset til at tage sig ud, når man betragter det sydfra fra Thorsgade. Det skal dog understreges, at computertegningen her er en skitse, og at det endelige resultat kan se anderledes ud.

Det første forsøg på at realisere et højhusprojekt på Thors Bakke med en blanding af private og almene boliger kuldsejlede i efteråret 2017. Nu er et let revideret projekt tæt på at blive godkendt, og en byggestart forventes i foråret 2019.

Annonce

Randers: Om alt går vel - og det tyder alt på, det vil - går man i det tidlige forår 2019 i gang med at bygge et 18 etager højt hus på Thors Bakke. Oprindelig var det planen at bygge et lidt højere hus med 21 etager, men det dengang involverede almene boligselskab kunne ikke få økonomien til at hænge sammen i sin del af projektet, og derfor blev det droppet.

Nu er et nyt boligselskab, Nørresundby Boligselskab, trådt til og har søgt Randers Kommune om grønt lys til at bygge 101 ungdomsboliger, 36 familieboliger og 18 ældreboliger som en del af højhusprojektet. Og det ønske forventes kommunen at kunne efterkomme 18. juni, hvor byrådet formentlig godkender planerne.

Inden da skal ansøgningen gennem udviklingsudvalget og økonomiudvalget. Førstnævnte holder ekstraordinært møde tirsdag 12. juni med godkendelsen af højhusprojektet som eneste punkt på dagsordenen, og hvor næstformand Henning Jensen Nyhuus (S) ikke ser nogen hindringer for, at godkendelsen går igennem.

- Når vi holder et ekstraordinært møde, er det netop for ikke at forsinke byggestarten mere end højst nødvendigt, siger Henning Jensen Nyhuus.

Højhuset bliver, som det fremgår af skitsen her, ikke lige højt hele vejen rundt. Lavestedel bliver på 15 etager, den højeste på 18 etager.
Annonce

Byggestart i april

Koncerndirektør i KPC, Kurt Poulsen, er også fuld af fortrøstning for, at projektet denne gang kan realiseres uden at støde på afgørende bump.

- Jeg tror, vi kommer i gang til april næste år. Og herefter vil byggefasen vare det meste af et par år, siger han.

Det, de to udvalg og byrådet skal godkende nu, er det såkaldte Skema A i forbindelse med et almennyttigt boligprojekt. Skema A er populært sagt økonomien i projektet baseret på et budget. Når den godkendelse er i hus, vil KPC sende opgaven i licitation, og når den engang i løbet af efteråret er afsluttet, kan man udarbejde det såkaldte Skema B, der er baseret på de faktiske priser, som er opnået i licitationen. Når Skema B er godkendt, har man samtidig fået grønt lys til at stikke spaden i jorden og køre byggekranerne i stilling.

- Da vil vi nok være inde i vinteren, hvorfor vi ikke skal regne med byggestart før i april, siger Kurt Poulsen.

Ifølge reglerne skal kommunen yde ti procent i såkaldt grundkapitaltilskud til almennyttige byggerier. Det beløber sig i dette tilfælde til 22,4 millioner kroner. Dem vil kommunen rejse ved at sælge den nederste sydvestlige del af Thors Bakke for cirka 18 millioner kroner, mens de resterede fire millioner allerede er afsat i en pulje til almene boliger.

Annonce

Knap 190 boliger

De nye højhusplaner ligner det tidligere, kuldsejlede projekt så meget, at lokalplanen ikke skal ændres. Der er tale om et højhus kombineret med en lavere karré indeholdende tilsammen 14.000 boligkvadratmeter.

De nævnte ungdoms-, familie- og ældreboliger udgør sammenlagt 10.000 kvadratmeter, og de resterende cirka 4000 kvadratmeter i højhusets øverste etager, bliver til private ejerlejligheder. I alt kommer byggeriet til at indeholde mellem 180 og 190 boliger.

Alt tyder altså på, at de eksisterende beboere på Thors Bakke og i de nærmeste gader fra og med april og små to år frem, vil skulle leve med byggerod lige uden for deres boliger.

- Det er klart, at når man går i gang med så stort et byggeprojekt, vil det have sin effekt på området. Men vi plejer da at kunne finde ud af at håndtere tingene med mindst mulig gene for de omkringboende, siger Kurt Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Annonce