Annonce
Randers

Ny aftale kan sende varme fra Leca og Daka ind i din radiator

Leca har ved omlægningen til biobrændsel også forberedt anlægget til at kunne udnytte overskudsvarmen til levering af fjernvarme. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Et for en gangs skyld enigt Folketing indgik torsdag en aftale om at sikre, at virksomheders overskudsvarme i fremtiden bliver udnyttet bedre. Aftalen kan bane vejen for, at varme fra Leca og Daka ender ude i de kronjyske hjem.
Annonce

Kronjylland: Når du bebyrder din computer med både Netflix, Farmville og syvkabale på en og samme tid, har du sandsynligvis oplevet, at computeren producerer en hel del varm luft. Det samme gælder, når danske virksomheder bruger energi til eksempelvis produktion eller nedkøling.

Indtil nu har de fleste virksomheder dog lukket den varme lige ud ad vinduet, fordi afgiftssystemet for overskudsvarme har betydet, at det i praksis har været en underskudsforretning at udnytte varmen.

Men det er faktisk muligt at transportere varmen hjem til de danske husstande som fjernvarme, og en ny aftale indgået af alle Folketingets partier skal nu gøre det mere lukrativt for virksomhederne at udnytte den mulighed. Det er nemlig både godt for klimaet og kan i sidste ende også betyde, at prisen på fjernvarme falder for forbrugerne.

På Lecaværket i Hinge når temperaturerne i de store ovne op over 1400 grader, hvor det er varmest. Det giver selvsagt en hel del overskudsvarme, som man også tidligere har kigget på at sende videre ud i borgernes radiatorer.

- Det har været meget svært med de gamle regler, og derfor har vi været nødsaget til at lægge projektet stille i noget tid. Den nye aftale her fjerner umiddelbart de store usikkerheder, der før var forbundet med at lave sådan en investering, fordi der er blevet forhandlet længe på området, fortæller Torben Dyrberg, administrerende direktør i Leca International.

Han understreger, at han endnu ikke kender alle detaljerne i aftalen, men at han umiddelbart synes, det ser lovende ud.

- Vi vil i hvert fald kigge på det med meget positive øjne. Det gør, at vi som firma kan tage projektet op af tasken igen og atter kigge på, om vi kan finde en løsning, der er fordelagtig både for forbrugerne og selvfølgelig også for os, siger han.

Forbrændingsanlægget har været i gang med en større overhaling, hvor man i stedet for kul er gået over til biobrændsel. Noget, der både har reduceret CO2-udledningen kraftigt, og som også betyder endnu mere overskudsvarme end før.

- Den varme kan så transporteres et vist antal kilometer, eksempelvis til Hadsten eller Randers. Men nu må vi først lige nærlæse aftalen og regne på det i løbet af de næste par måneder, før vi kan love nogen noget. Det kræver også, at der er et fjernvarmeværk, der er interesserede i at modtage varmen, siger Torben Dyrberg.

Den nye lokalplan for området ved Daka giver ifølge Erik Mansig virksomheden mulighed for at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Annonce

Daka også interesseret

Selv om man hos Daka ved Assentoft har gjort, hvad man kunne for internt at genanvende den varme, produktionen medfører, er det indtil nu primært gråspurvene, der har lunet sig. Derfor vækker den nye aftale også glæde her.

- Der er stadigvæk nogle ting i aftalen, der ikke er helt på plads, men vi synes, det ser meget lovende og interessant ud. Vi har haft et ønske om at udnytte vores overskudsvarme og har også været i dialog med Verdo omkring det, men hidtil har det simpelthen været en alt for dårlig forretning, siger Erik Mansig, head of public affairs ved Daka Denmark.

Præcis som hos Leca er man derfor indtil nu ikke gået videre med ideen om at sende overskudsvarmen ud til borgerne i nærområdet. Den nye aftale giver dog også her anledning til at støve de gamle planer af og genoverveje økonomien.

- Vi begynder allerede nu at kigge på, hvad det giver af muligheder. Der er mange teknikaliteter forbundet med sådan et projekt, så det er ikke lige noget, man gennemfører over en dag, men det er absolut ikke usandsynligt, at vi kan komme til at varme husene op i eksempelvis Romalt og Assentoft, siger Erik Mansig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Mundbind på i forretningerne: Ikke den store forandring, mener butiksejere

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

Annonce