Annonce
Østjylland

Ny blæst om store vindmøller iFavrskov Kommune

»Vi vil gerne signalere, at vi vil vedvarende energi,« siger Charlotte Green. Arkivfoto

Vindmøller. Teknik- og miljøudvalgets formand mener ikke, det er løftebrud, når kommunen nu peger på Lyngballegaard

Annonce

Lyngballegaard, Haraldsmark og Hallendrup. De tre steder, ventes udpeget som egnede til store vindmøller på op til 150 meters højde.

Sagen var på teknik- og miljøudvalgets dagsorden forleden, og her var alle partier - bortset fra Dansk Folkeparti - enige om at sende anbefalingen af de tre steder videre til byrådet.

Som tidligere skrevet er Lyngballegaard kommet med som erstatning for Ødum (Røved). Sidstnævnte er fravalgt ud fra en vurdering af, at de tre områder alle ligger i kommunens østlige del mellem Hadsten og Hinnerup. Hvis man fastholder de tre områder, vil det blive for voldsom en belastning af området, som ligger tæt på byudviklingsområder i Aarhus (Spørring) og Favrskov (nyt bybånd mellem Hinnerup og Hadsten), lyder vurderingen.

Men borgerne ved Lyngballegaard sydvest for Lading, der »arver møllerne« fra Ødum, er ikke begejstrede.

Nyheden om kursskiftet i vindmølleplanen var knap ude, før formand for teknik- og miljøudvalget, Charlotte Green (K), modtog vrede mails i sin indboks fra borgere.

Mails, der blandt andet anklager politikeren for løftebrud.

»Nogle har fra et borgermøde, vi afholdt i Sløjfen, fået det indtryk, at vi har lovet, at der ikke ville komme både vindmøller og motorvej ved Lyngballegaard. Det mener jeg nu ikke, vi har lovet, men jeg kan omvendt ikke fortænke nogen i at have fået den opfattelse,« siger Charlotte Green.

»Det, vi sagde, var at vi tog Lyngballegaard ud, bl.a. fordi der var usikkerhed om forløbet af en ny motorvej. Nu har vi set forløbet af den sydlige linieføring og mener godt, det kan passe sammen med vindmøller. Det er også senere gået hen og blevet en »trend«, at man placerer vindmøller ved motorvej,« siger Charlotte Green.

Men kan I ikke bare undlade at pege på flere områder end to?

»Vi fastholder tre områder, dels fordi vi gerne vil signalere, at vi vil vedvarende energi, dels fordi de nye vindmøller er mere effektive end de gamle,« siger Charlotte Green.

Samtidig med, at man indstiller de tre områder, er kommunen parat til at udtage fem eksisterende områder, hvor der er tilladelse til vindmøller på op til 80 meters højde. Det gælder bl.a. et område nordøst for Laurbjerg ved Lysnet, hvor man af ud fra landskabsmæssige hensyn vurderer, at vindmøller kan virke forstyrrende for området, der er Favrskovs højeste punkt.

Hvorfor lader I ikke bare disse områder forblive vindmølleområder?

»Det kunne vi godt gøre, men det handler om, at disse møller formentlig vil være saneringsmodne inden for de næste 10 år. Så vi skal jo også tænke 10 år frem. Og der vil det jo ikke være fornuftigt at stille små møller op igen,« siger Charlotte Green.

Når byrådet har taget stilling til sagen 25. september, skal vindmølleplan sendes i høring. Under høringen ventes der afholdt et borgermøde om sagen i Sløjfen i Hadsten 6. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Randers FC For abonnenter

Tyrkisk jackpot og vildt skadesmareridt: Colin Todd var som en far for Randers FC-rekordholder

Annonce