Annonce
Østjylland

Ny bog: Historisk massemord i Østjylland involverede køller og økser

Kranium fra Alken Enge - en enestående arkæologisk lokation i Østjylland. (Foto: Mads Dalegaard, Moesgaard Museum)/
Hundredvis af mænd og børn blev nedslagtet efter et blodigt opgør i Østjylland for over 2.000 år siden. Lokalsamfundet var traumatiseret i generationer, indikerer analyser.

SKANDERBORG: Bækkener blev sat på pinde, knæhaser blev skåret over, og menneskeknogler har ridser, som antyder, at kødet blev flået af, efter et blodigt opgør omkring år nul i Alken Enge ved Skanderborg. Nu er resultaterne af de arkæologiske og geologiske undersøgelser fra området samlet i bogen 'De dræbte krigere fra Alken Enge', udgivet af Moesgaard Museum.

Det blodige opgør fik sandsynligvis konsekvenser for lokalområdet i flere generationer frem, fremgår det af bogen, ifølge Videnskab.dk. Udover de mange menneskeknogler har forskerne fundet våben, deriblandt tre køller, fortæller Mads Kähler Holst, som er arkæolog og direktør på Moesgaard Museum.

- En af køllerne ligner et baseballbat. En anden er en kroget pind med et klumphoved på. Derudover har vi fundet spydspidser, skjolde, en enkelt økse og et fragment af et sværd. Lidt af hvert, siger han til Videnskab.dk.

Over 2.000 menneskeknogler er dukket op, siden arkæologer fra Moesgaard Museum i 2009 begyndte en udgravning i området, og Alken Enge er blevet internationalt kendt, fordi det er det eneste sted i Europa, hvor man har fundet skeletter af en hel hærstyrke fra den tidlige Jernalder. Skeletterne vidner om et barbarisk massemord, hvor mænd og drenge helt ned til 13-års alderen blev tortureret, myrdet og ofret.

En blandet våbenhandel

Forskerne har endnu ingen kvalificerede bud på, hvem der kæmpede i det blodige opgør, og hvorfor de tørnede sammen. Men våbenfundene fortæller, at der næppe er blevet kæmpet på lige vilkår. For selv om det er over 2.000 år siden, at slaget i Alken Enge fandt sted, var køller på det tidspunkt et relativt primitivt våben. Spyd og sværd var mere moderne. Nogle af de mænd, der kæmpede, har altså været bedre udstyret end andre.

- Våbenfundene er en blandet landhandel af primitive og mere avancerede våben. Det tyder på, at kampen har været ulige, og at nogle af mændene ikke var med i en professionel hær, men formentlig bare var en flok, der hurtigt stimlede sammen. Måske var det derfor, at de blev så eftertrykkeligt slået ned, siger Mads Kähler Holst.

De myrdede i Alken Enge er næppe døde af kølleslag, for deres knogler har mærker efter skarpe våben - ikke efter stump vold som slag med køller. Derfor formoder arkæologerne, at dem, der bar køller, var blandt slagets tabere. Den brutale nedslagtning kan have haft betydning for eftertiden i flere generationer frem, antyder geologiske undersøgelser af, hvordan vegetationen har udviklet sig i området. Før slaget var der marker og græsningsarealer i Alken Enge, viser pollenanalyser af en sø i nærheden.

Efter slaget blev hundredvis af lig med afskårne hoveder efterladt i græsset i op til 12 måneder, hvorefter de blev smidt i en sø, viser analyser af knoglerne. Geologiske undersøgelser viser, at landskabet efterfølgende blev forladt og efterhånden groede til med træer, fremgår det af den nye bog.

- 60-75 år efter slaget var 80-90 procent af området dækket af skov, siger Mads Kähler Holst.

Skoven stod uberørt i de næste 800 år, og der er ikke tegn på, at folk igen bosatte sig i området.

- Den forandrede vegetation tyder på, at området overgik til en helt anden brug, og at der har været tale om en voldelig konflikt, som fik store konsekvenser for lokalområdet, siger Mette Løvschal, som er arkæolog og lektor på Moesgaard Museum og Aarhus Universitet.

- En mulighed er, at folk blev fortrængt fra området, eller at Alken Enge blev et sted, hvor folk ikke længere turde komme. Det kan have udviklet sig til et tabubelagt sted, fortsætter hun.

Kilde: Videnskab.dk

Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

23-årig kørte ulovligt: Sigtet for narkokørsel

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Randers For abonnenter

Tomt hus brændte kraftigt få minutter efter person blev set på overvågning: - Det er skræmmende og uhyggeligt

Mariagerfjord

Udenrigsministeren åbner folkemødet i Mariager

Annonce