Annonce
Navne

Ny bog om en periode i Chile

Lars Ulrik Thomsens nyeste bog er udkommet på forlaget Populi. Arkivfoto
Lars Ulrik Thomsens nyeste bog handler om tiden med socialistisk styre i landet.

Det er ikke nogen hemmelighed, at forfatteren Lars Ulrik Thomsen, der er vokset op i Randers, nærer varme følelser for den periode i Chiles nyere historie, da landet var styret af socialister med præsident Salvador Allende i spidsen. Denne symparti kommer nu også til udtryk i den indtil videre seneste bog fra Lars Ulrik Thomsen. Den hedder "Folkeenheden i Chile", med undertitlen "Historie og baggrund".

Sin sædvane tro har Lars Ulrik Thomsen da også udført et grundigt forarbejde, inden han satte sig til computeren. Med specielt det venstre øje meget åbent, kunne man godt tilføje. Selv gør Lars Ulrik Thomsen gældende, at situationen i Chile i 1970erne, da socialismen vandt frem, på flere måder minder om situationen i dag.

- Der er behov for at løse en gordisk knude af kriser, pandemi, klima, økologi, økonomi, flygtninge, sundhed, uddannelse og demokrati som de vigtigste, mener forfatteren. Lars Ulrik Thomsen finder ikke, at disse problemer kan løses inden for kapitalismens rammer. Derfor er der efter hans opfattelse brug for en ny folkelig bevægelse, der kan sikre afgørende samfundsforandringer, når corona-vaccinen begynder at virke.

Annonce

Folkelig popularitet

I bogens forord skriver Lars Ulrik Thomsen om Salvador Allendes valgsejr i 1970.

- Regeringen opnåede en enestående popularitet i det chilenske folk, fordi der blev gennemført mange reformer til gavn for den almindelige chilener, hedder det. Men tilføjelsen anfører, at regeringen samtidig skabte et had i overklassen og hos de internationale monopoler, hvis ejendom, for eksempel kobberminerne, blev nationaliseret.

Det førte til kuppet mod Allende i 1973, gennemført, i hvert fald i Lars Ulrik Thomsens optik, i et samarbejde mellem militæret i Chile og USAs efterretningstjeneste, CIA. Salvador Allende døde i præsidentpaladset den 11. september 1973 under omstændigheder, der næppe er helt klarlagt - måske blev han myrdet, måske begik han selvmord. Det fortæller den nye bog ikke noget om, selv om der findes en tidstavle.

Undervejs i sin beskrivelse foretager Lars Ulrik Thomsen sammenligninger til danske forhold, specielt det daværende kommunistpartis rolle, og der er også informationer om, hvordan den chilenske forfatter Pablo Neruda fik Nobelprisen i litteratur i 1971. Han var en nær ven af Salvador Allende og tog aktivt del i dennes kampagne for at blive valgt til præsident. Den nye bog er nummer to i rækken af udgivelser fra Lars Ulrik Thomsen i 2021.

Yderligere tre bøger er på vej. Men det er tidligere set, at den flittige forfatter kommer med endnu flere udgivelser end oprindeligt planlagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce